Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.Б.Д / лекции / 2БД.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2. Лекція

ТЕМА: Визначення структури даних

МЕТА: Розглянути підтримувані в SQL типи даних і перетворення типів. Описати створення призначених для користувача типів даних. Дати поняття виразу і оператора в SQL. Привести визначення основних об'єктів бази даних: таблиць, уявлень, індексів, обмежень, правив, бережених процедур, функцій користувача, трігерів.

ПЛАН

1 Типи даних язика SQL, визначені стандартом

1.1 Символьні дані

1.2 Бітові дані

1.3 Точні числа

1.4 Округлені числа

1.5 Дата і час

1.6 Поняття домена

2 Типи даних, що використовуються в SQL-сервері

2.1 Системні типи даних

2.2 Короткий огляд типів даних SQL Server.

2.3 Перетворення типів

3 Основні поняття MS SQL Server

3.1 Вирази

3.2 Змінні

4 Управляючі конструкції SQL

5 Основні об’єкти структури бази даних SQL-серверу

5.1 Таблиці

5.2 Уявлення

5.3 Збережені процедури

5.4 Трігери

5.5 Функції

5.6 Індекси

5.7 Призначені для користувача типи даних

5.8 Обмеження цілісності

5.9 Правила

5.10 Умовчання

1 Типи даних язика sql, визначені стандартом

Дані – це сукупна інформація, збережена в базі даних у вигляді одного з кількох різних типів. За допомогою типів даних встановлюються основні правила для даних, що містяться в конкретному стовпці таблиці, у тому числі розмір пам'яті, що виділяється для них.

В язиці SQL є шість скалярних типів даних, визначених стандартом. Їх короткий опис представлений в таблиці.

Таблиця 2.1.

Тип даних

Оголошення

Символьний

CHAR, VARCHAR

Бітовий

BIT, BIT VARYING

Точні числа

NUMERIC, DECIMAL, INTEGER, SMALLINT

Округлені числа

FLOAT, REAL, DOUBLE PRECISION

Дата/час

DATE, TIME, TIMESTAMP

Інтервал

INTERVAL

1.1 Символьні дані

Символьні дані складаються з послідовності символів. Оскільки набори символів є специфічними для різних діалектів язика SQL, перелік символів, які можуть входити до складу значень, також залежить від конкретної реалізації. Частіше за все використовуються набори символів ASCII і EBCDIC. Для визначення даних символьного типу використовується наступний формат:

<символьний_тип>::={CHARACTER[VARYING][довжина]|[CHAR|VARCHAR][довжина]}

При визначенні стовпця з символьним типом даних параметр довжина застосовується для вказівки максимальної кількості символів, які можуть бути поміщені в даний стовпець (по замовчанню приймається значення 1). Символьний рядок може бути мати як фіксовану, так і змінну (VARYING) довжину. Якщо рядок має фіксовану довжину, то при введенні в нього меншої кількості символів значення доповнюється до вказаної довжини пропусками, що додаються справа. Якщо рядок має змінну довжину, то при введенні в нього меншої кількості символів в базі даних будуть збережені тільки введені символи, що дозволить досягти певної економії зовнішньої пам'яті.

1.2 Бітові дані

Бітовий тип даних використовується для визначення бітових рядків, тобто послідовностей двійкових цифр (бітів), кожна з яких може мати значення або 0, або 1. Дані бітового типу визначаються за допомогою наступного формату:

<битовый_тип>::=BIT [VARYING][довжина]

1.3 Точні числа

Тип точних числових даних застосовується для визначення чисел, які мають точне представлення, тобто числа складаються з цифр, необов'язкової десяткової крапки і необов'язкового символу знака. Дані точного числового типу визначаються точністю і довжиною дробової частини. Точність задає загальну кількість значущих десяткових цифр числа, в яку входить довжина як цілої частини, так і дробової, але без урахування самої десяткової крапки. Масштаб вказує кількість дробових десяткових розрядів числа.

<фиксированный_тип>::={NUMERIC[точність[,масштаб]]|{DECIMAL|DEC}

[точність[, масштаб]] | {INTEGER |INT}| SMALLINT}

Типи NUMERIC і DECIMAL призначені для зберігання чисел в десятковому форматі. За умовчанням довжина дробової частини рівна нулю, а точність, що приймається за умовчанням, залежить від реалізації. Тип INTEGER ( INT ) використовується для зберігання великих позитивних або негативних цілих чисел. Тип SMALLINT – для зберігання невеликих позитивних або негативних цілих чисел; в цьому випадку витрата зовнішньої пам'яті істотно скорочується.

Соседние файлы в папке лекции