Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chemistry.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
273.41 Кб
Скачать

Тема «Вуглеводи»

№1 В результаті сильної вулканічної діяльності в первинній атмосфері Землі накопився метан. Як із цього газу в «первинному бульйоні» могла утворитись глюкоза? Напишіть ряд послідовних рівнянь, демонструючи даний процес.

№2 Сорбіт (шестиатомний спирт) застосовують замість цукру при цукровому діабеті. Напишіть рівняння хімічних реакцій з допомогою яких можна із цукру отримати сорбіт.

№3 Целюлоза - основа бавовняного, льняного та інших волокон. Запропонуйте теоретично можливу технологію її виробництва, використовуючи як вихідну сировину кальцій карбід.

№4 Ацетатне волокно - вихідна сировина для виробництва ацетатного шовку. Як можна отримати ацетатне волокно синтетичним методом, використовуючи як вихідну сировину метан?

Тема «Амінокислоти. Білки»

Одним із перспективних напрямків розвитку технології вважається створення регенеративних технологій (виробництво речовин на базі відходів промисловості і продуктів життєдіяльності живих організмів).

Запропонуйте теоретично можливий ланцюг хімічних перетворень, за допомогою яких вуглекислий газ і воду можна перетворити в капрон.

Вашій увазі пропонуються варіанти довгострокових проектів, які застосовуються на уроках органічної хімії в 9 та 11 класах.

Тема: Захист оточуючого середовища від надмірного виснаження корисних копалин і забруднення .

Проблема 1. Однією із проблем сьогоднішніх великих міст являється утилізація побутових відходів. Багато гектарів землі займають міські звалища і з кожним роком їх площі збільшуються.

Для знавців хімії не важко помітити, що побутові відходи - це цінна хімічна сировина, із якого можна виготовляти важливі продукти.

Запропонуйте свій проект комплексного використання побутових відходів для виробництва необхідних хімічних продуктів.

При розробці проекту використовуйте слідуючі дані:

- маса побутових відходів нашого міста - 40 тон на добу;

- в відходах міститься до 60% поліетилену, поліпропілену та гуми;

- 30% паперу, картону і відходів переробки деревини;

- 8-9% різноманітних харчових відходів.

Проблема 2. Розробіть проект збору горюче-мастильних матеріалів, які потрапляють акваторію порту і їх переробку на поліетилен, каучук та інші важливі продукти.

Проблема 3. Розробіть проект технологічної установки для виробництва синтетичного харчового жиру із вуглекислого газу і води. Проектна потужність установки повинна забезпечити потреби вашого району в жирах. За рік в районі використовується 48 тон харчового жиру.

Проблема 4. Розробіть проект технологічної установки для виробництва синтетичного етанолу, що використовується як пальне в двигунах внутрішнього згорання. Як вихідну сировину використайте вуглекислий газ. Проектна потужність установки повинна забезпечити дворічну потребу нашого району в паливі з розрахунку на те, що автомобільний парк району становить 20 000 авто.

Проектний урок на тему: фізичні та хімічні властивості алкенів

ДЕВІЗ: Найбільш раціональний прийом вивчення нового заключається в переносі знань раніше вивченого (відомого) на новий об’єкт, що вивчається (на невідоме)

Дія при переносі:

  1. Виділити загальні елементи в предметах чи явищах, що вивчаються.

  2. Узагальнити подібні елементи першого і другого предметів або явищ.

ПРОЕКТ №1.

Перенести знання про основні закономірності в зміни фізичних властивостях алканів на алкени.

Порівняти гомологи етилену та метану. Виявити загальні риси в їх складі та будові. Використовуючи знання про основні закономірності зміни агрегатного стану, температури кипіння і температури плавлення, а також розчинність у Н2О, пояснити як будуть змінюватись ці властивості в гомологічному ряду етилену.

Виготовте шаростержньові молекул етану та етилену. Порівняйте моделі, а також на основі уяви про електронну і просторову будову алканів і алкенів виявіть найбільш суттєві ознаки цих сполук. Порівняння проведіть по слідуючому переліку ознак :

а)відмінні особливості складу молекул;

б) відмінні особливості просторової конфігурації молекул;

в) відмінні особливості валентних кутів;

д) відмінні особливості довжини с-с зв’язків.

ПРОЕКТ №2.

Порівняйте склад алканів та алкенів. Найдіть подібність в складі цих сполук. На основі цього поясніть, які продукти реакції будуть виділятись при горінні цих речовин. Найдіть відмінність в складі цих сполук. На основі цього поясніть: чому алкани горять безбарвним або синім полум’ям, а алкени світним; як буде змінюватись колір полум’я при спалювані алкінів, загальна формула яких СпН2п-2.

ПРОЕКТ №3.

Вивчити властивості подвійного С=С зв’язку та перенести ці знання на етилен і за допомогою цього прийому пояснити характерні властивості цієї сполуки.

Здійснити ланцюжок перетворень:

С2Н5ОН

С2Н6 →С2Н4→С2Н4Сl2

С2Н5Сl→С4Н10

На снові даних перетворень зробіть узагальнення, якими двома способами можна синтезувати сполуки, що мають подвійний зв'язок.

ПРОЕКТ №4.

Ви працівник НДІ лабораторії високомолекулярних сполук. Організуйте співробітників вашої лабораторії по комплексному вивченні синтезу та застосуванню поліетилену. Вивчення провести по слідуючим напрямкам:

- ідея безвідходного виробництва і комплексної переробки сировини ;

- просторова будова поліетилену і клас органічних сполук до якого його можна віднести ;

- перспективні області застосування, виходячи з хімічних та фізичних властивостей .

Руденко О. В.,

учитель хімії

Миколаївської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів № 33

Соседние файлы в предмете Биология