Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 3_85.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Пластирі – Emplastra (Empl.)

(Називний відмінок однини – Emplastrum, родовий відмінок однини – Emplastri)

Пластирі – це лікарська форма для зовнішнього застосування у вигляді пластичної маси, яка виявляє здатність після розм`якшення при температурі тіла прилипати до шкіри.

Розрізняють тверді та рідкі (шкірні клеї) пластирі. Тверді пластирі розм`якшуються при температурі тіла, а рідкі залишають після випаровування плівку на поверхні шкіри. До складу пластирів входять лікарська речовина і складна основа (жири, віск, смоли, парафін, вазелін, солі жирних кислот та ін.). Пластирі можуть складатися лише з основи, наприклад, лейкопластир. Його застосовують для закріплення пов`язок, зближення країв рани, для механічного захисту рани від забруднення, для приховування дефектів шкіри. Пластирі, які застосовують з такою метою, називають епідермічними. Якщо до складу пластирних мас вводять різні лікарські речовини для терапевтичного впливу на хвору шкіру, то їх називають ендерматичними. Пластирі з лікарськими речовинами, які проникають через шкіру і виявляють дію на глибоко розміщені тканини, називають діадерматичними.

Усі медичні пластирі є офіцинальними. На даний час більшість із них виробляє фармацевтична промисловість у готовому вигляді намазаними на тканину або у вигляді шматка чи палички. Рідкі пластирі випускають у флаконах або аерозольних балончиках.

Виписують пластирі скороченим способом. У приписах намазаних пластирів лікар зобов`язаний зазначити розміри пластиру (довжину і товщину в сантиметрах). Якщо в рецептах немає спеціальної вказівки про кількість речовини для покриття певної ділянки, то її беруть стільки, щоб товщина шару не перевищувала 1 мм. Ненамазані та рідкі пластирі виписують із зазначенням загальної маси.

Приклад припису намазаного пластиру.

Виписати пластир перцевий (Emplastrum Capsici) довжиною 18 см і шириною 10 см. Застосовувати при радикулітах.

Rp.: Empl. Capsici 18x10 cm

D.S. Зняти з пластиру захисну плівку і накласти на хворе місце, легенько притиснути. За відсутності вираженої пекучості можна не знімати пластир протягом 2 діб. За необхідності лікування можна повторити кілька разів.

Приклад припису ненамазаного пластиру.

Виписати пластир епіліновий ((Emplastrum Epilini). Застосовувати для видалення волосся під час лікування грибкових захворювань волосяної частини голови.

Rp.: Empl. Epilini 100,0

D.S. Наносити на уражену поверхню (із розрахунку 0,2 г на 1 кг маси тіла) протягом 20 днів.

Креми – Cremores, Creams

Креми – це напіврідкі форми, менш в`язкі, ніж мазі, які використовують для лікування захворювань шкіри або лікування пептичних виразок шлунка (гідроокис алюмінію).

Rp.: Cremoris Proflavini 100,0

D.S. Для лікування захворювань шкіри.

За кордоном також використовують аплікації (Applicationes) - рідкі або мазеподібні препарати, призначені для нанесення на шкіру для лікування уражень шкіри або знищення паразитів.

Особливості дозування лікарських засобів для дітей

При призначенні лікарських засобів дітям лікар повинен зробити раціональний вибір лікарського препарату, лікарської форми, обчислити його дозу, враховуючи фармакодинаміку, фармакокінетику, анатомо-фізіологічні особливості дитячого організму, а також характер і ступінь тяжкості патологічного процесу.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология