Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 3_85.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Збори лікарські – Species

(Називний відмінок однини – Spesies, родовий відмінок однини – Speciei, родовий відмінок множини – Specierum)

Лікарські збори – це недозована лікарська форма, до складу якої входить суміш порізаних, потовчених у крупний порошок або цілих частин лікарських рослин.

Збори – це найстаріша і найбільш проста форма використання лікарських рослин, із якої в домашніх умовах готують настої та відвари, застосовуючи як сечогінне, жовчогінне, протизапальне, жарознижувальне та ін. Застосовують збори також для приготування полоскань, припарок, ванн. Протиастматичні збори застосовують у формі лікарських цигарок. Дозування зборів покладається на персонал, який доглядає за хворими, або на самого хворого. У зв`язку з цим до складу зборів не входять отруйні і, за деякими винятками, сильнодіючі рослини. Ця вказівка не поширюється на протиастматичні збори.

При використанні беруть чайну, десертну або столову ложку збору на склянку води, настоюють, проціджують через марлю і застосовують згідно з призначенням.

Частини лікарських рослин можуть входити у збори неподрібненими (наприклад, квітки ромашки, бузини, деяке насіння і ягоди). Однак частіше сировину, із якої готують збори, подрібнюють. Листя, траву, кору ріжуть; корені, кореневища, плоди і насіння подрібнюють. Ступінь подрібнення рослинного матеріалу залежить від виду збору, для якого вони призначені. Складові частини збору ретельно перемішують. Якщо до складу збору входять ефірні олії або солі, то їх вводять у вигляді розчинів шляхом зрошування маси збору при перемішуванні. Потім збір висушують при температурі не вище 600С.

Збори відпускають у картонних коробках, застелених усередині вощеним папером, або у подвійному паперовому пакеті по 50, 100, 150, 200 г. На етикетці зазначають склад збору, спосіб приготування водної витяжки (настою, відвару і т.д.) і його застосування. Термін зберігання зборів, до складу яких входять трава, листя і квітки, - від 1 до 2 років, плоди, - від 2 до 3 років, корені та кореневища, - від 3 до 5 років.

При прописуванні офіцинального збору у рецепті зазначають лише його офіцинальну назву і загальну кількість (скорочена форма припису). Магістральні збори (прості та складні) виписують повним способом. У сигнатурі необхідно детально зазначити спосіб приготування і застосування ліків.

Виписати заспокійливий збір (Species sedative). Одну столову ложку збору заварити двома склянками кип`ятку, настояти 30 хвилин. Приймати по ½ склянки всередину вранці і ввечері.

Rp.: Rhiz. cum rad. Valerianae 15,0

Folii Menthae

Folii Menyanthidis āā 20,0

Humuli lupuli 10,0

M. f. species

D.S. Одну столову ложку збору заварити двома склянками кип`ятку, настояти 30 хвилин, процідити. Пити по ½ склянки 2 рази на день (вранці і ввечері).

Виписати 100,0 печінкового збору.

Rp.: Speciei cholagogae 100,0

D.S. Одну столову ложку збору заварити склянкою кип`ятку, настояти 15 хвилин, процідити і пити по 50 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Якщо до складу збору входять лікарські рослини, що містять сильнодіючі речовини, то його необхідно, як виняток із загального правила, виписувати розділеним на окремі дози.

Виписати 10 доз збору, який містить по 2,0 трави горицвіту (herba Adinidis vernalis) і 1,5 кореневища з коренями валеріани (rhizoma cum radicibus Valerianae). Дозу заварити склянкою кип`ятку і настояти протягом 30 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Rp.: Herbae Adonidis vernalis 2,0

Rhiz. cum rad. Valerianae 1,5

M. f. species

D. t. d. N. 10

S. Дозу збору заварити склянкою кип`ятку і настояти 30 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Очні плівки Membranulae ophthalmicae

(Називний відмінок однини – Membranulae ophthalmicae,

s. Lamellae, орудний відмінок однини – Membranulas

ophthalmicas, s. Lamellas)

Очні плівки – це стерильні полімерні пластинки розміром 9х4,5х0,35 мм, які містять лікарські речовини у певних дозах і розчиняються у слізній рідині. У герметично закритих флаконах такі плівки зберігаються близько 1 року.

При накладанні на кон`юнктиву ока плівка швидко змочується слізною рідиною і починається поступове розчинення полімеру. Подразнення кон`юнктиви при цьому не відбувається. Зір також не порушується, оскільки коефіцієнти рефракції полімерного розчину і слізної рідини однакові.

Терапевтична концентрація лікарських засобів у кон`юнктивальному мішку при застосуванні очних плівок може зберігатися протягом 24 годин і більше.

У порівнянні з очними краплями плівки мають такі переваги: більш точне дозування лікарських засобів, підтримка тривалий час терапевтичної концентрації препарату, збереження стерильності, висока стабільність.

У даний час у медичній практиці використовують очні плівки (Membranulae ophthalmicae), які містять пілокарпіну гідрохлорид (cum Pilocarpini hydrochlorido), атропіну сульфат (cum Atropini sulfate), флореналь (cum Florenalo), сульфапіридазин-натрій (cum Sulfapyridazinum-natrio), неоміцину сульфат (cum Neomycini sulfate), дикаїн (cum Dicaino) та ін.

Виписують очні плівки скороченим способом.

Виписати 30 очних плівок, що містять пілокарпіну гідрохлорид (Membranulae ophthalmicae cum Pilocarpini hydrochlorido). Класти по 1 плівці за край нижньої повіки 1 раз на добу щодня.

Rp.: Membranulas ophthalmicas cum Pilocarpini hydrochlorido N. 30

D.S. Класти по 1 плівці за край нижньої повіки 1 раз на добу щодня.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология