Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 3_85.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Передмова

У наш час для лікування і профілактики різних захворювань використовують велику кількість лікарських засобів. Здатність добре орієнтуватися в них з метою правильного призначення пацієнтам тих чи інших препаратів дуже важлива для лікарів будь-якої спеціальності. У зв`язку з цим виникає необхідність у якісній підготовці студентів медичних ВНЗ із фармакології, знання якої є базовими, що поєднують теоретичні та клінічні дисципліни. Фармакологія завершує теоретичну підготовку майбутніх лікарів і є логічним продовженням курсів нормальної і патологічної фізіології, біохімії, мікробіології та анатомії. У зв`язку з цим під час викладання матеріалу автори вважали за необхідне торкнутися фізіологічних, біохімічних, імунологічних і анатомічних положень, необхідних для розуміння фармакодинаміки лікарських засобів і механізмів їх дії.

Пропонований посібник містить основні правила прописування різних лікарських форм, відомості із загальної та спеціальної фармакології.

Ураховуючи великий обсяг інформації з предмета, який повинен бути засвоєний студентами за час їх навчання, у посібнику зроблений акцент на групових властивостях лікарських засобів і наведений опис основних препаратів. Причому одні й ті самі препарати, які застосовуються за різними показаннями, згадуються в посібнику в різних розділах (наприклад, b-адреноблокатори описуються в розділах: «Адренергічні засоби», «Засоби для лікування гіпертонії, ішемічної хвороби серця та аритмій»).

Основні відомості про препарати наведені в одному розділі, а додаткові – в інших. Про кожну групу препаратів, а за необхідності й про кожен лікарський засіб подані відомості з фармакодинаміки, фармакокінетики, показань до застосування, побічних ефектів.

У 2-ге видання посібника включені дані про лікарські засоби, що впливають на слинні залози, про гормони епіфізу, про препарати, які використовуються для лікування хламідіазу, прокази. Значно розширений перелік сучасних протималярійних, протипухлинних, венотропних, плазмозамінних засобів, а також препаратів статевих гормонів. Механізми дії і особливості застосування препаратів розглядаються з урахуванням сучасних даних з біологічної хімії, патологічної фізіології та фундаментальної фармакології.

Посібник написаний з деякими елементами клінічної фармакології. Він призначений для студентів 3-го курсу вищих медичних закладів освіти і за структурою та змістом відповідає програмі з фармакології (2006 р.), ухваленій на міжкафедральній нараді завідувачів однопрофільних кафедр ВМНЗ та на засіданні Комісії з медицини Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Як і попереднє, 2-ге видання посібника пропонується студентам як джерело додаткової інформації до основного підручника з фармакології за редакцією чл.-кор. НАН і АМН України, професора І. С. Чекмана, що дозволить краще розібратися в навчальному матеріалі. Повний перелік препаратів, які належать до тієї чи іншої групи, а також відомості про специфіку кожного препарату можна знайти у відповідних довідниках.

Вважаємо своїм обов`язком висловити вдячність завідувачу наукової лабораторії кафедри біофізики, біохімії, фармакології та біомолекулярної інженерії А. А. Качановій за постійну участь в обговоренні посібника і технічне оформлення рукопису.

Авторами враховані зауваження, висловлені читачами до першого видання посібника. Ми будемо також вдячні за будь-які зауваження та побажання, які можуть виникнути у читачів до другого видання посібника.

Розділ І

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология