Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ ЭМИ 2005 рус.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2020
Размер:
454.66 Кб
Скачать

59

МАКЕЕВСКИЙ ЭКОНОМИКО-ГУМАНИТАРНЫЙ ИНСТИТУТ

Кафедра экономики предприятия

МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ

к проведению практических занятий и организации самостоятельной работы студентов

по дисциплине

Экономические и маркетинговые исследования

для студентов специальности

6.050100 «Экономика предприятия»,

УТВЕРЖДЕНО:

на заседании кафедры

“Экономики предприятий”

27.01.2005 г. (протокол № 4 )

Макеевка: МЭГИ, 2005

МАКЕЕВСКИЙ ЭКОНОМИКО-ГУМАНИТАРНЫЙ ИНСТИТУТ

Кафедра экономики предприятия

МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ

к проведению практических занятий и организации самостоятельной работы студентов

по дисциплине

Экономические и маркетинговые исследования

для студентов специальности

6.050100 «Экономика предприятия»,

Макеевка, МЭГИ, 2005

Методические указания к проведению практических занятий и организации самостоятельной работы студентов по дисциплине “Экономические и маркетинговые исследования” / для студентов специальности 6.050100 «Экономика предприятия» дневной, заочной, очно-заочной форм обучения / Сост. ст. преп. Загорная Т.О. – Макеевка, МЭГИ, 2005. - с. 60

Составленные в соответствии с программой курса, методические указания к проведению практических занятий и организации самостоятельной работы студентов содержат темы практических занятий, вопрос к самостоятельному углубленному изучению разделов курса, практические и ситуационные занятия по анализу рынка, изучению предприятия, тестовые вопросы, список литературы, рекомендованной для подготовки к занятиям и углубленному изучению дисциплины, вопросы для контроля знаний студентов.

Составитель Загорная Т.О.

Рецензент к.э.н., доц. Должанский И.З.

Ответственный за выпуск Педерсен А.А.

Анотація.

В останні роки в зв'язку з розвитком у нашій країні ринкових відносин, розширенням можливостей зовнішньоекономічної діяльності значно зріс інтерес до маркетингу як до концепції ринкового управління.

Після усвідомлення керівництвом підприємства того, що в умовах ринку керувати підприємством на основі колишніх принципів неможливо, починається переорієнтація діяльності підприємства на використання концепції маркетингу як філософії і сукупності практичних прийомів управління підприємством в умовах ринкових відносин.

Попередньо вирішивши ряд організаційних питань по створенню підрозділу маркетингу, керівництво підприємства починає практичну діяльність в області маркетингу, початковою стадією якої є проведення маркетингового аналізу.

Маркетинговий аналіз припускає визначення й оцінку ринків підприємства і зовнішнього середовища маркетингу з метою виявлення привабливих можливостей, виявлення труднощів і слабких місць у роботі підприємства. Ефективний маркетинговий аналіз є необхідною умовою розробки планів маркетингу, але він також виконується в процесі їхньої реалізації і контролю. Інформація, необхідна для маркетингового аналізу, збирається в результаті проведення маркетингових досліджень. Вивчення цілей, задач і методів маркетингових та економічних досліджень є предметом даної дисципліни, у рамках якої поставлена задача систематизувати і класифікувати напрямки і методи маркетингових та економічних досліджень ринку, окремого підприємства проілюструвати досвід їхньої реалізації практичними прикладами.

Вперше в рамках даної дисципліни розглядаються всі найважливіші теоретико-методологічні питання маркетингових та економічних досліджень, а також результати їхньої практичної реалізації з використанням методів математичного моделювання.

Дисципліна “Економічні та маркетингові дослідження” відноситься до навчальних дисциплін, які покликані поглибити фундаментальну підготовку спеціалістів з економіки підприємств та промислового менеджменту. Вивчення цього курсу потребує певних знань, які студенти набули при вивченні дисциплін “Економіка підприємства”, “Маркетинг”, “Мікроекономіка”.

Основними формами занять з дисципліни “Економічні та маркетингові дослідження” є лекції та практичні заняття, що проводяться на основі типової програми з даної дисципліни.

Мета дисципліни полягає в тому, щоб сприяти засвоєнню знань та опануванню практичних навичок з питань методів маркетингових та економічних досліджень ринку, для розробки успішної стратегії маркетингу промислового підприємства в умовах ринкової економіки.

Для досягнення цієї мети в процесі викладання дисципліни розглядаються наступні питання:

  • Призначення дослідження маркетингу, зміст дослідження маркетингу, організація маркетингових досліджень;

  • Методи збору первинних даних, принципи і способи формування вибіркової сукупності в маркетингових дослідженнях;

  • Методи одно факторного аналізу, методи багатофакторного аналізу, методи прогнозування;

  • Дослідження середовища маркетингу, дослідження ринку, дослідження товару і його властивостей, дослідження покупців, дослідження фірми, конкурентних переваг торговельної марки.

З метою закріплення теоретичних знань та практичних навичок кожен студент протягом семестру виконує самостійну роботу «Розробка маркетингового плану за результатами стратегічного аналізу ринка», та тільки за умови успішного захисту може бути допущений до заліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]