Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мова самостійні.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.03.2020
Размер:
36.91 Кб
Скачать

Тема 2. Мовленнєвий апарат. Його будова

  1. Активні органи рухомі, вони виконують головну роботу при творенні звуків. До них належать язик, губи, нижня щелепа, м'яке піднебіння та язичок (у широкому розумінні творення звуків, тобто з урахуванням середнього і нижнього поверхів мовленнєвого апарата, сюди відносять ще діафрагму, легені, пірамідальні хрящі й зв'язки).

Пасивні органи нерухомі й виконують при творенні звуків допоміжну функцію. До них належать зуби, альвеоли,тверде піднебіння, задня стінка зіва, верхня щелепа й порожнина носа. Слід зазначити, що не всі активні органи завжди є активними. Навіть найактивніший мовленнєвий орган — язик — при вимові звуків [б], [п] та інших губних і гортанного [г] є пасивним.

Органи мовлення складаються з органів дихання й органів, які безпосередньо беруть участь у творенні звуків.

Умовно можна виділити три "поверхи" мовленнєвого апарату — нижній, середній і верхній.

До нижнього належить апарат дихання — легені, бронхи, трахея та діафрагма. їх функція — накопичувати й видихати необхідний для творення звуків повітряний струмінь.

Середній поверх — гортань. Гортань — це своєрідна трубка, яка складається з персневидного та розміщеного над ним щитовидного хрящів (виступ щитовидного хряща у чоловіків називають адамовим яблуком, або кадиком) і двох рухомих пірамідальних хрящів.

Верхній поверх — надставна порожнина (її ще називають надставною трубою), до якої належать порожнини глотки (фаринкс), рота і носа.

  1. Робота органів мовлення, тобто сукупність їх порухів при вимові певного звука, називається артикуляцією.

В артикуляції розрізняють три фази — екскурсію, кульмінацію і рекурсію.

Екскурсія, або приступ — початковий рух органів мовлення, підготовка органів мовлення до вимови звука.

Кульмінація, або витримка — положення органів мовлення в момент вимовляння звуків.

Рекурсія, або відступ - повернення органів мовлення у вихідне положення.

Практичні завдання

  1. При творенні голосних у мовленнєвому апараті немає перешкоди, так що струмінь повітря проходить вільно. При творенні приголосних видихуваному повітрю доводиться долати перешкоди . Різною є і м'язова напруга: при творенні приголосних вона є значно більшою. Крім того, у творенні голосних беруть участь інші м'язи, ніж у творенні приголосних: у першому випадку ті, які служать для відкривання рота, а в другому ті, які служать для закривання рота.

Україн.

[б]

[в]

[м]

[п]

[ф]

Англійська

[b]

[v]

[m]

[p]

[f]

3. Звук [г] створюється в порожнині глотки: задня її стінка (в області зіва) і корінь язика наближаються, між ними виникає щілина , м'яке піднебіння закриває прохід в носову порожнину; голосові зв'язки вібрують. Губи і зуби набувають положення наступного голосного звука; кінчик язика відтягнутий від нижніх зубів. . Звук [ґ] створюється при зімкненні двох артикуляторів, унаслідок чого перегороджується шлях повітряному струменю. Тиск повітря при творенні проривних зростає за перешкодою і в певний момент із силою її прориває. Губи і зуби набувають положення наступного голосного звука, голосові зв'язки вібрують.

[М.П.Кочерган “Вступ до мовознавства”; Ю.О.Карпенко “Вступ до мовознавства”]

Соседние файлы в предмете Введение в языкознание