Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фонетичні процеси

.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.03.2020
Размер:
18.83 Кб
Скачать

Фонетичні процеси

Оскільки звуки в мовленні вимовляються не ізольовано, а в звуковому потоці зв'язного мовлення, то вони мо-жуть, по-перше, зазнавати на собі впливу загальних умоввимови (початок і кінець слова, положення під наголосомі в ненаголошеному складі), і, по-друге, впливати один наодного (рекурсія одного слова впливає на екскурсію іншо-го). Зміни, спричинені впливом загальних умов вимови,називають позиційними, а зміни, зумовлені впливом одного звука на інший, — комбінаторними. Існують деякі звукові зміни, які можна водночас розглядати і як позиційні, і як комбінаторні.

Позиційні зміни

До позиційних змін належить редукція голосних, оглушення дзвінких приголосних в кінці слова і протеза.

Редукція голосних (від лат. reductio "відсунення, повернення, відведення назад") —ослаблення артикуляції ненаголошених звуків і зміна їхнього звучання.

Редукція голосних буває кількісною та якісною.

КІЛЬКІСНА РЕДУКЦІЯ — редукція, за якої голосні ненаголо-шених складів утрачають силу і довготу, але зберігаютьхарактерний для них тембр.

ЯКІСНА РЕДУКЦІЯ — редукція, за якої голосні ненаголошених складів стають не тільки слабшими і коротшими, але й утрачають деякі ознаки свого тембру, тобто свою якість.

Якісна редукція є тільки в мовах з динамічним наголосом.

Протеза (від rp. prothesis "додання, приєднання") — поява перед голосним, що стоїть на початку слова, приголосного для полегшення вимови.

Комбінаторні зміни звуків

До комбінаторних змін звуків належать акомодація, асиміляція, дисиміляція, діереза, епентеза, метатеза.

Акомодація (від лат. accomodatio "пристосування") — зміна одного звука під впливом іншого, сусіднього; часткове пристосування сусідніх звуків.

АСИМІЛЯЦІЯ (ВІД лат. assimilatio "уподібнення") — артикуляційне уподібнення одного звука до іншого в мовленнєвому потоці в межах слова або словосполучення.

РЕГРЕСИВНА АСИМІЛЯЦІЯ — асиміляція за якої наступний звук впливає на попередній.

ДИСТАНЦІЙНА (НЕСУМІЖНА) АСИМІЛЯЦІЯ — асиміляція звуків

на відстані.

ДИСИМІЛЯЦІЯ (ВІД лат. dissimilatio "розподібнення") — розподібнення артикуляції двох однакових або подібних звуків у межах слова, втрата ними спільних фонетичних ознак.

Дисиміляція по суті зводиться до заміни в слові одного з двох однакових або подібних звуків менш подібним. Це протилежний асиміляції процес

Гаплологія (ВІД гр. haploos "однаковий, простий", logos "слово") — випадіння внаслідок дисиміляції одного з двох сусідніх однакових або подібних складів.

Дієрєза (від rp. diairesis "поділ, розділяння") - викидання звука чи складу в слові для зручності вимови.

Епентеза (ВІД rp. epenthesis "вставка") - поява у словах додаткового звука.

Метатеза (ВІД rp. metathesis "перестановка") - взаємна перестановка звуків або складів у межах слова.

Крім позиційних і комбінаторних, у мові бувають зміни, зумовлені звичною для мовців артикуляційною базою. До них належить субституція звуків.

Субституція (ВІД лат. substitutio "підстановка") — заміна в запозичених словах чужого звука своім.

Соседние файлы в предмете Введение в языкознание