Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп про многое.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
67.57 Кб
Скачать

34. Загальна характеристика внутрішніх функцій держави.

Внутрішні функції - основні напрямки діяльності держави з виконання внутрішніх завдань держави,що постали перед нею на певному етапі історичного розвитку, реалізація яких обмежена юрисдикційною територією держави.

1) політична —держава посідає центральне місце в політичній системі суспільства, є головним гарантом виконання завдань, що постали перед суспільством, надає сталості політичній системі. За допомогою політичної функції забезпечуються народовладдя, непохитність державного ладу, регулювання сфери державних відносин.

2) економічна — у ній виявляється роль держави у здійсненні господарювання, формування соціально-орієнтованої ринкової економіки, врегулювання інтересів виробника та споживача.

3) оподаткування і фінансового контролю — ця функція тісно пов’язана з економічною, але має ряд особливостей, які дають змогу її відокремити. Її головними завданнями є поповнення державної казни – державного бюджету, здійснення контролю за діяльністю осіб, організацій, що займаються підприємницькою діяльністю.

4) соціальна — спрямована на створення умов, які забез­печують нормальні умови життя людини, її вільний розвиток, створення рівних можливостей, незалежно від віку, статі, кольору шкіри тощо, для усіх громадян у досягненні суспільного добробуту.

5) екологічна — спрямована на за­безпечення екологічного благополуччя громадян і екологічної безпеки країни.

6) культурна (духовна) — покликана підня­ти культурний і освітній рівень громадян, необхідний для цивілізо­ваного суспільства, створити умови для їх участі в культурному житті суспільства.

7) інформаційна — організація і забезпечення системи одержання, використання, поширення і збереження інформації. 8) охоронна — це діяльність держави по охороні і захисту конституційного ладу,прав і свобод громадян, законності та правопорядку, забезпечення громадського миру.

35. Зовнішні функції держави.

Зовнішні функції - основні напрями діяльності держави з виконання зовнішніх завдань, що стоять перед нею, у взаємовідносинах з іншими державами. Зовнішні функції дають уявлення про діяльність держави по­за її межами, характеризують її напрями діяльності на міжна­родній арені.

  1. військова функція - позитивними проявами цієї функції є збройний захист цілісності і недоторканності власної території, виконання міжнародних зобов'язань. Військові сили призначені для відсічі агресії, спрямованої проти країни.

2) економічна - це встановлення і підтримання торгово-економічних відносин з іноземними державами, розвиток ділового партнерства і співробітництва в економічній сфері з усіма державами, незалежно від їх соціального ладу та рівня розвитку, інтеграція до світової економіки.

3) функція культурного співробітництва –підтримка наукових і культурних зв’язків з іншими державами.

4) дипломатична функція – різноманітні дипломатичні представництва, спеціальні делегації та місії зі здійснення зовнішньополітичних цілей.Передбачає встановлення, підтримку і розвиток відносин з іншими державами та міжнародними організаціями.

5) інформаційна — це участь у розвитку світового інформаційного простору, встановлення режиму використання інформаційних ресурсів на основі рівноправного співробітництва з іншимидержавами.

6) Функція співробітництва сучасних держав - реалізується через здійснення зовнішньої торгівлі, координацію економічної діяльності з іншими державами, участь у міжнародних економічних об´єднаннях тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]