Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп про многое.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
67.57 Кб
Скачать

33. Поняття та класифікація основних функцій держави.

Під функціями державими розуміємо напрями внутрішньої та зовнішньої діяльності держави, в яких виявляється її сутність та соціальне призначення.

Головними ознаками функцій держави є:

1. Функції держави не будь-які, а головні напрями діяльності держави, без яких вона не може існувати на певному етапі свого розвитку.

  1. Функції держави визначають та конкретизують сутність держави, інтереси, що лежать в основі державної діяльності.

  2. У функціях держави визначається її роль відносно суспільства.

  3. У функціях втілюється практична діяльність держави в межах власної території та на зовнішньополітичній арені.

  4. Реалізуються функції у визначених, переважно правових формах та методами, характерними для державної діяльності.

Функції держави виникають та здійснюються не стихійно, в них відображені головні потреби суспільства. Зв’язок функцій з волею та свідомістю людей, які реалізовують державну владу, не позбавляє їх об’єктивного характе­ру, обумовленого закономірностями взаємодії суспільства та держави. Держава ніби приречена виконувати ті дії, які є актуальними для визначеного історичного етапу розвитку суспільства. Нехтування державою вимог, що їх ви­суває суспільство, призводить до непоправних наслідків.

Кожна конкретна функція обумовлюється тими завданнями, які ставить перед собою держава. Завдання держави та її функції пов’язані між собою, але не збігаються за змістом. Завдання мають вихідне значення для функцій держави, слугують передумовою їх виникнення. Так, загроза зовнішньої агресії зумовлює активізацію оборонної функції держави. Функції являють собою засіб реалізації, виконання завдань держави. Повне виконання завдання держави веде до зникнення певної функції.

Значення функцій держави:

  1. Визначення сутності держави.

  2. Є засобами реалізації завдань.

  3. Визначають структуру механізму держави.

  4. Визначають історичний етап розвитку держави.

  5. Характеризують зміст діяльності держави

  6. Сприяють вдосконаленої структури держави з метою ефективного здійснення управління суспільством.

  7. Характеризують еволюцію державної діяльності.

Функції держави мають об’єктивний характер, оскільки:

  1. Вони обумовлені закономірностями взаємодії суспільства і держави.

  2. Відповідають об’єктивним потребам суспільства.

  3. Розкривають сутність і призначення держави як об’єктивно існуючих категорій.

В процесі реалізації функцій держава повинна дотримуватись певних правил:

  1. Враховувати інтереси різних соціальних груп.

  2. Визначати оптимальні форми участі населення та інститутів громадянського суспільства у реалізації функцій держави.

  3. Дотримуватися законності в процесі здійснення функцій, засновувати діяльність на принципах національного та міжнародного права.

  4. Дотримувати і гарантувати основні права людини.

Важливого значення для характерних функцій держави та визначення їх природи має розподіл цих функцій за певними критеріями , тобто класифікація.

Класифікація функцій держави надає можливість:

  • Визначити певні аспекти діяльності держави;

  • Охарактеризувати особливості певних функцій держави;

  • Охарактеризувати зміст діяльності держави;

  • Визначити фактичний вплив держави на суспільство;

  • Визначити належність держави до певного типу.

В спеціальній літературі обирають наступні критерії класифікацій функцій держави.

За строком дії

Постійні — не обмежені часом і здійснюються державою протягом усьо­го її існування.

Тимчасові — здійснюються державою протягом визначеного терміну. Так, одна з головних функцій давніх держав— придушення опору класу рабів — була актуальною лише протягом рабовласницького періоду їх існування. Заміна економічного способу виробництва призводить до занепаду рабовласницької формації і припинення реалізації названої функції. Початок реалізації тимчасових функцій може бути обумовлений настанням певної події, що має надзвичайний характер (стихійне лихо, глобальна катастрофа, військова агресія та інше).

За соціальною значимістю

Основні — найбільш важливі напрями діяльності держави зі здійснення завдань та цілей, що постали перед державою у певний історичний період.

Головними рисами основних функцій є:

  • належать до діяльності держави в цілому, виконуються усіма ланками державного апарату;

  • мають комплексний характер, концентрують зусилля держави на од­ному з вирішальних напрямів її внутрішньої або зовнішньої діяльності.

Похідні (неосновні) — напрями діяльності держави з виконання її завдань у

конкретній (вужчій порівняно з основними) сфері суспільного життя (охорона повітр’я, організація вищої освіти, фінансова діяльність).

Головними рисами похідних функцій є:

- належать до діяльності одного або декількох державних органів, вико­нуються окремими ланками державного апарату; зусилля державних органів наодному з напрямів діяльності держави, який здійснюється в межах однієї або кількох основних функцій.

Беручи до уваги пануючий у сучасній науці підхід до сутності держави як соціально-класової організації, за джерелом виникнення функції :вділяються на ті, що:

виникають із класових протиріч — є наслідком протистояння класів та іншихсоціальних груп переважно за економічною ознакою.

виникають із загальних потреб суспільства — є характерними для су­часних демократичних держав, відображають їх загальносоціальну спрямо­ваність та прагнення турбуватися про загальнолюдські справи (природоохоронна, соціальна, культурна та ін.).

Головним критерієм класифікації функцій держави справедливо вва­жається сфера державної діяльності. Залежно від сфери державної діяльності — внутрішньої чи зовнішньої — від тих завдань, які вони вирішують— внутрішньополітичних або зовнішньополітичних— функції поділяються на: внутрішні та зовнішні. Поділ функцій на внутрішні та зовнішні багато в чому можна вважати умовним. Економічна, політична, куль­турна діяльність держави в межах власних кордонів і на зовнішньополітичній арені є взаємозалежною. В сучасних умовах це яскраво виявляється в нових міждержавних утвореннях. В такому утворенні як Євросоюз розподілити функції на внутрішні та зовнішні іноді просто неможливо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]