Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальне конкурентне лідерство 076 (магістерський рівень в.о.).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Тема 3. Стратегії глобальної конкуренції Європейського Союзу.

Роль ЄС у структурі міжнародних економічних відносин. Передумови становлення глобального конкурентного лідерства ЄС. Структурні та інституціональні чинники економічного розвитку ЄС. Макроекономічні чинники формування конкурентного потенціалу ЄС. Економічні сфери конкурентного лідерства ЄС. Соціальна, промислова та конкурентна політики у системі забезпечення конкурентного лідерства ЄС. Лісабонська стратегія розвитку ЄС. Стратегії економічної експансії ЄС. Концепція «Ширша Європа» у системі двосторонніх стосунків ЄС. Роль інтеграційного чинника у підтримці конкурентного лідерства ЄС. Глобальна та цивілізаційна специфіка інтеграційної стратегії ЄС. Проблеми розвитку глобального конкурентного лідерства ЄС і національні інтереси країн-учасників. Прогнози та перспективи розвитку ЄС лідера розвитку світового господарства.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

Тема 4. Китай на шляху до світового лідерства.

Ендогенні та екзогенні чинники розвитку КНР у ХХІ столітті. Критерії лідерства Китаю у світовому господарстві. Фактори забезпечення глобального конкурентного лідерства КНР. Промисловий та технологічний успіх КНР у ХХІ столітті. Досвід реалізації стратегії «ринкового оновлення» КНР. Етапи реформування економіки КНР у ХХІ столітті. Глобальна та цивілізаційна специфіка ринкових трансформацій КНР. Сфери глобального конкурентного лідерства КНР. Макроекономічне регулювання і макроекономічна стабільність як основа глобального конкурентного лідерства КНР. Політико-правова складова забезпечення глобального лідерства КНР. Рівень та масштаб науково – технологічного потенціалу Китаю. Пріоритетні напрями науково – технологічного прогресу та національна система інновацій. Секторальні пріоритети розвитку конкурентного лідерства Китаю. Особливі економічні райони та вільні економічні зони як інструменти технологічного та інституціонального розвитку. Експансіоністські складові стратегії світового економічного домінування КНР. Пріоритети інституціональної та інвестиційно-фінансової експансії КНР. Валютно – фінансова складова становлення глобального лідерства КНР. Роль держави у підтримці конкурентних переваг національних ТНК. «Нове» стратегічне партнерство і стратегічні діалоги КНР із «створення гармонійного світу». Постіндустріальні пріоритети розвитку КНР.

Тема 5. Лідерство Росії у глобальному вимірі.

Історичні передумови лідерства Росії у світовому господарстві. Характеристика розвитку економіки РФ у ХХІ столітті. Стратегії ринкових реформ Росії та формування глобальної конкурентоспроможності національної економіки. Потенціал глобального конкурентного лідерства Росії. Геополітичний та геоекономічний контекст становлення глобального конкурентного лідерства РФ. Економічні інтереси Росії в контексті забезпечення конкурентного лідерства. Нова інноваційна та технологічна політика Росії. Ресурсні та енергетичні інструменти забезпечення експансії Росії у світовому господарстві. Інтеграційна стратегія Росії як інструмент забезпечення глобального конкурентного лідерства. Російські ТНК у контексті забезпечення глобального лідерства Росії. Умови реалізації стратегії економічного прориву та підвищення глобальної конкурентоспроможності Росії. Потенціал зростання національного господарства в Росії. Науково-технологічний розвиток і технологічна модернізація економіки РФ. Перешкоди на шляху до глобального конкурентного лідерства РФ.