Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальне конкурентне лідерство 076 (магістерський рівень в.о.).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
1.81 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Вадима Гетьмана»

Факультет міжнародної економіки і менеджменту

Кафедра міжнародної економіки

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Проректор з науково-педагогічної роботи ____________ А.М. Колот

«___» ___________ 20__ р.

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Глобальне конкурентне лідерство»

рівень вищої освіти

другий (магістерський)

галузь знань

07  «Управління та адміністрування»

спеціальність

076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

освітня програма

«Міжнародний бізнес»

спеціалізація

«Міжнародний бізнес»

тип дисципліни

вибіркова

Начальник навчально-

методичного відділу

______________________Д.М.Котенок

ПОГОДЖЕНО:

Завідувач кафедри_____________А.М.Поручник

Київ – 2019

Розробники:

Швиданенко Олег Анатолійович, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародної економіки, професор.

email: oleg_shvydanenko@kneu.edu.ua

Форма навчання —

денна, заочна

Семестр —

2

Кількість кредитів ECTS —

4

Форма підсумкового контролю —

залік

Мова викладання

українська

© О.А. Швиданенко, 2019

© КНЕУ, 2019

ЗМІСТ

ВСТУП

4

1. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

6

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

6

Тема 1 Теорія і практика глобального конкурентного лідерства

6

Тема 2 Доктрина світового лідерства США

6

Тема 3 Стратегії глобальної конкуренції Європейського Союзу

6

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

7

Тема 4 Китай на шляху до світового лідерства

7

Тема 5 Лідерство Росії у глобальному вимірі

7

Тема 6 Корпоративні механізми досягнення глобального лідерства

7

Тема 7 Україна в системі поліцентричного глобального лідерства

8

2. ПОТОЧНА НАВЧАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

8

2.1. Карта навчальної роботи студента

8

2.2. Критерії оцінювання поточних результатів вивчення дисципліни

8

3. ПОТОЧНА НАВЧАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

11

3.1. Карта навчальної роботи студента

11

3.2. Критерії оцінювання поточних результатів вивчення дисципліни

11

4. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

12

4.1. Вимоги до виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи

13

4.2. Критерії оцінювання результатів виконання індивідуальних завдань для самостійної роботи

17

5. РЕКОМЕНДОВАНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

19

5.1. Основна література

19

5.2. Додаткова література

19

5.3. Дистанційні курси та інформаційні ресурси

20

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Глобальне конкурентне лідерство» є однією із складових комплексної підготовки фахівців галузі знань 07  «Управління та адміністрування» спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Анотація навчальної дисципліни:

Глобальне конкурентне лідерство – закладає основи системи знань і навичок щодо формування глобальних лідируючих конкурентних позицій суб’єктів господарювання у світовому господарстві. Дисципліна «Глобальне конкурентне лідерство» передбачає послідовний цільовий виклад сучасних аспектів формування глобальних лідируючих конкурентних позицій суб’єктів господарювання у світовому господарстві.

Міждисциплінарні зв’язки робочої програми навчальної дисципліни: глобальне конкурентне лідерство як навчальна дисципліна інтегрує велику кількість базових понять та прийомів загальнотеоретичних і спеціальних дисциплін таких, як: «Управління міжнародною конкурентоспроможністю», «Міжнародний менеджмент», «Міжнародні стратегії економічного розвитку», «Фінанси», «Бухгалтерський облік», «Міжнародна економіка», «Міжнародні фінанси», «Міжнародний маркетинг», «Економіка підприємств».

Мета вивчення дисципліни – формування у студентів знань і розуміння об’єктивних передумов, чинників забезпечення та механізмів досягнення глобального конкурентного лідерства бізнес-структурами, країнами і інтеграційними блоками.

Завдання (навчальні цілі) дисципліниорієнтовані на глибоке розуміння: сутності лідерства у світовому господарстві, теорії та концепції (закономірностей) його забезпечення і розвитку; середовища формування сучасних глобальних конкурентних лідерів та його ключових компонентів; економічних, соціальних і політичних аспектів забезпечення глобального конкурентного лідерства суб’єктів міжнародних економічних відносин; визначення диспозиції суб’єктів-лідерів глобальної конкуренції; визначення показників і чинників забезпечення глобального лідерства у світовому господарстві; діагностування галузевих, регіональних і секторальних імперативів формування глобального конкурентного лідерства суб’єктів міжнародних економічних відносин; дослідження та селекції різних типів макроекономічної і конкурентної політики забезпечення лідерства у світогосподарському просторі; особливостей розробки та реалізації національних стратегій економічного розвитку задля забезпечення глобального конкурентного лідерства; основних тенденцій формування глобальних корпоративних лідерів світового ринку та їх розвитку; визначення умов, проблем і перспектив становлення нових глобальних конкурентних лідерів світового господарства, їх впливу на розвиток людства.

Предметом дисципліни є конкурентні відносини суб’єктів міжнародного бізнесу в процесі формування і реалізації власних глобальних лідируючих позицій у світовому господарстві.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен набути такі результати навчання:

  1. Знання:

Спеціалізовані концептуальні знання, набуті у процесі навчання та/або професійної діяльності на рівні новітніх досягнень, які є основою для оригінального мислення та інноваційної діяльності, зокрема в контексті дослідницької роботи

Критичне осмислення проблем у навчанні та/або професійній діяльності та на межі предметних галузей

  1. Уміння:

Розв’язання складних задач і проблем, що потребує оновлення та інтеграції знань, часто в умовах неповної/недостатньої інформації та суперечливих вимог

Провадження дослідницької та/або інноваційної діяльності

  1. Комунікація

Зрозуміле і недвозначне донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються

  1. Автономність та відповідальність:

Прийняття рішень у складних і непередбачуваних умовах, що потребує застосування нових підходів та прогнозування

Відповідальність за розвиток професійного знання і практик, оцінку стратегічного розвитку команди

Здатність до подальшого навчання, яке значною мірою є автономним та самостійним

Засвоєні студентами знання та набуті під час вивчення даної дисципліни навички є основою для здійснення практичної діяльності у сфері управління конкурентоспроможністю суб’єктів МЕВ для формування механізмів досягнення глобального конкурентного лідерства бізнес-структурами, країнами і інтеграційними блоками та розробки і реалізації стратегій їх економічного розвитку у світогосподарському просторі.

Досягненню мети та ефективній реалізації завдань вивчення дисципліни підпорядкована логіка її викладання, структура і зміст.

2. Зміст навчальної дисципліни за темами

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

Тема 1. Теорія і практика глобального конкурентного лідерства.

Лідерство у глобальному бізнес – середовищі: сутність, рівні та критерії. Цілі та мотивації становлення глобальних лідерів у світовому господарстві. Етапи еволюції теоретичних концепцій лідерства; Теоретичні аспекти доктрин лідерства на мікро – та макрорівнях. Суб’єкти та об’єкти глобального конкурентного лідерства. Критерії лідерства суб’єктів МЕВ у світовій економіці. Геополітичні та геоекономічні інтереси досягнення глобального лідерства у світовому господарстві. Глобальна конкуренція як середовище становлення конкурентних лідерів та модернізм сучасних конкурентних відносин. Конкурентні позиції країн-лідерів у глобальному економічному середовищі. Стратегічна мета та цивілізаційні чинники формування глобальних конкурентних лідерів. Глобалізація і особливості формування сучасних лідерів світового господарства.

Тема 2. Доктрина світового лідерства сша.

Теорії глобального лідерства США: теорія світової гегемонії; теорія «прихованої» гегемонії; теорія реалістичного лібералізму. Етапи формування політики глобального лідерства США: доктрина Монро, теорія Б.Адамса, доктрина Трумена. Цілі та завдання реалізації доктрини американського світового лідерства. Національні інтереси та стратегії економічного домінування США. Промислова політика США як інструмент нарощення конкурентоспроможності національної економіки. Інноваційна політика як основа лідерства економіки США. Сфери технологічного лідерства США. Військово – політичні фактори забезпечення глобального конкурентного лідерства США. Валютно – фінансова експансія США. Бюджетна політика США у системі забезпечення конкурентоспроможності національної економіки. Інституціональні складові забезпечення глобального конкурентного лідерства США. Зовнішньоекономічна політика США як засіб світової гегемонії США. Специфіка сучасної стратегії автаркії США. Соціально-економічні наслідки глобальної експансії США. Китай, ЄС та Росія у зовнішньополітичній стратегії США.