Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_me2_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
703.49 Кб
Скачать

Стратегічне планування

Ринок

державних

послуг

Ринок

освітніх

послуг

Ринок

технічних

винаходів та технологій

Сфера теоретичних досліджень

Ринки та сфери інноваційної діяльності

фінансова

організаційна

матеріально-технічна

інформаційна

законодавча та нормативна

Інфраструктура інноваційного розвитку

П

Де застосовується?

РИНЦИПОВА СХЕМА ОЦІНЮВАННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

стратегічне планування

державні пріоритети

Економічність.

Чи є вибрані засоби найбільш економічними, чи, принаймні, розумним використанням державних коштів на даному рівні виконання?

Іншими словами: економія означає своєчасне отримання потрібної кількості ресурсів відповідної якості у потрібному місці за рахунок розумних витрат, а це означає – раціонально використовувати кошти.

Стандарт: найнижчі витрати.

Що означає?

Ефективність.

Чи отримуємо ми найвищий результат (і за кількістю, і за якістю) вкладених ресурсів та наших дій? Ефективність – це співвідношення якості і кількості представлених товарів і послуг, та діяльності і затрат ресурсів, які використано для їхнього виробництва з метою досягнення відповідного результату, тобто вірно витрачати.

Стандарт: кращий досвід.

Результативність.

Чи досягнуто стратегічні цілі завдяки:

  1. засобам, які використовувались;

  2. досягнутим результатам;

  3. наслідкам, що спостерігаються?

Чи співвідносяться поставлені цілі із засобами, які використовувались, та досягнутими результатами? Стандарт: визначення цілей (норм).

оцінка в процесі формування бюджету

оцінка в процесі визначення завдань та впровадження досліджень

оцінка в процесі визначення науково-технічної політики

освітня наука

академічна наука

аналіз політики

технічні розробки

технологічні розробки

6. Пропозиції

Для вирішення визначених за результатами дослідження завдань та реалізації отриманих висновків і рекомендацій пропонується на базі Мінекономіки створити міжвідомчі експертні фокус-групи.

Метою діяльності фокус-груп буде розробка завдань щодо проектів урядових рішень і державних документів, спрямованих на зміни державної політики у сфері науково-технічної діяльності.

Роботу фокус-груп буде спрямовано на практичне запровадження сучасних методів оцінки ефективності науково-технічної діяльності через розробку ефективної державної політики у науково-технічній сфері.

Основні завдання і напрямки роботи фокус-груп

  • Розробка державних пріоритетів наукових досліджень.

  • Впровадження стандартів у сфері науково-технічної діяльності, гармонізованих із світовими та європейськими стандартами.

  • Розробка методології та інституційне забезпечення процесу виконання програм наукових досліджень, а також наукової частини програм соціально-економічного розвитку.

  • Розробка і впровадження стандартних методик аналізу і оцінки ефективності науково-технічної діяльності для різних міністерств і відомств.

  • Розробка і впровадження нових інструментів фінансового забезпечення науково-технічної діяльності.

  • Поширення методів оцінювання та аналізу ефективності наукових і технічних розробок на інші міністерства та відомства, сферу освіти і професійної підготовки.

Організація роботи і учасники фокус-груп

Фокус-групи буде створено із кожного напрямку роботи, що буде визначено на основі викладеної вище пропозиції. Кожна фокус-група матиме завдання розробити проект державного документа або галузеву програму, спрямовану на зміни державної політики у науково-технічній діяльності. Визначення назви, типу та завдання документа відбуватимуться під час проведення консультацій з урядом та міністерствами, які зацікавлені у підготовці такого документа. До складу кожної фокус-групи увійдуть представники різних відомств. План роботи фокус-груп складається на один рік, а його виконання координує Міністерство економіки. Склад груп буде оновлюватися щороку під час затвердження нового плану роботи. Кожній групі надаватимуться консультації. До цього, у разі потреби, будуть залучати неурядових експертів та міжнародних консультантів. Досвід організації досліджень в урядах розвинутих країн світу, а також у пострадянських країнах буде максимально доступним через усне спілкування із західними експертами та через мережу Інтернет.

Учасниками фокус-груп – експертами першого, найближчого кола – мають бути безпосередні споживачі документів, від яких залежить їхнє впровадження у міністерствах і відомствах. Це ті, хто буде працювати з ними на своєму робочому місці – державні службовці, представники департаментів, відділів та управлінь, які працюють над науковими розробками у тій чи іншій галузі. Більш широке коло експертів включатиме представників тих груп, на які впливатиме політика чи ухвалені рішення – професійних кіл, освітянської громадськості, бізнесу.

Продукти роботи фокус-груп

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]