Добавил:
dipplus.com.ua Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішньоекономічна діяльність підприємства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3. Зміст дисципліни за темами підприємств

Поняття та сутність зовнішньоекономічної діяльності. Характеристика категорій зовнішньоекономічної сфери. Причини, передумови розвитку зовнішньоекономічних зв’язків та їх вплив на національну економіку. Класифікація принципів зовнішньоекономічної діяльності. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності і право на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Види, форми та функції зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 2. Система регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Історичний аспект розвитку механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Характеристика системи регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Мета та засоби регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Органи державного регулювання та їх компетенція. Органи місцевого самоврядування та регіональний аспект регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Недержавне регулювання зовнішньоекономічної діяльності: сутність, суб’єкти та методи. Сутність, основні принципи та інструменти валютного регулювання. Валютна політика і контроль. Порядок придбання і використання валюти.

Тема 3. Основні напрямки і показники розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Зовнішньоекономічна політика України. Основні етапи розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Характеристика основних показників розвитку зовнішньоекономічного сектора країни. Платіжний баланс України, його структура та характеристика. Аналіз та оцінка сучасного стану зовнішньоекономічної діяльності України.

Тема 4. Зовнішньоекономічні операції: організація, ефективність та ризики

Суть та види зовнішньоекономічних операцій. Класифікація та характеристика операцій зустрічної торгівлі. Експортно-імпортні операції та порядок їх укладання. Реекспортні та реімпортні операції.

Тема 5. Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства

Організація управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Сутність та особливості стратегічного управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Особливості формування стратегій зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Тема 6. Форми виходу підприємств на зовнішні ринки

Передумови та мотивація виходу підприємств на зовнішні ринки. Характеристика форм виходу підприємств на зовнішні ринки. Вивчення і аналіз умов ринку. Партнери на світовому ринку: пошук, вибір, встановлення контакту.

Тема 7.Митно-тарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Сутність та принципи митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Митні органи України: структура, завдання, функції. Завдання, форми та види здійснення контролю, характеристика митних режимів. Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності. Основні митні документи та порядок їх оформлення. Декларування товарів і форми та процедури. Митна вартість та методи її визначення. Види мита та митних ставок.

Тема 8. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Нетарифні засоби регулювання, їх класифікація та характеристика. Кількісні обмеження: ліцензування та квотування. Види і способи розподілу ліцензій. Механізм оформлення документів для отримання ліцензій. Фінансові засоби нетарифного регулювання: експортні субсидії, експортні кредити, спеціальні імпортні процедури. Антидемпінгові заходи та антидемпінгові мита. Технічні бар’єри. Сутність політики державних закупівель.

Тема 9. Торговельно-посередницька діяльність на зовнішньому ринку

Суть зовнішньоекономічної торгівлі та методи її здійснення суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Сутність та види посередницької діяльності. Класифікація та характеристика посередницьких операцій, умови та сфера їх застосування. Винагорода посередників. Угоди посередницької діяльності. Проблема становлення та розвитку торговельно-посередницької діяльності в Україні.

Тема 10. Інвестиції у зовнішньоекономічній діяльності

Сутність іноземних інвестицій та основні їх типи. Форми іноземних інвестицій. Фактори, що впливають на прямі іноземні інвестиції. Законодавче регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

Тема 11. Структура і зміст зовнішньоекономічних контрактів

Сутність, особливості та види зовнішньоекономічних контрактів. Техніка підготовки, укладання та виконання зовнішньоекономічного контракту. Типова структура міжнародного контракту. Основні джерела правового регулювання зовнішньоекономічних контрактів.

Тема 12. Цінова політика та механізми розрахунків на зовнішньому ринку

Ціни і ринкова політика підприємства на зовнішньому ринку. Особливості ціноутворення при укладанні зовнішніх контрактів. Суть міжнародних розрахунків. Форми розрахунків у міжнародній сфері. Оцінка надійності на вибір комерційних банків суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 13. Транспортне обслуговування зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Сутність, особливості та види правового регулювання міжнародних перевезень. Організація міжнародних перевезень. Особливості міжнародних перевезень різними видами транспорту. Товарно-транспортна документація. Транспортно-експедиторське обслуговування транспортних перевезень. Мета застосування правил інтерпретації міжнародних торговельних термінів Incoterms 2010.

Тема 14.Ризики у зовнішньоекономічній діяльності та їх страхування

Сутність та класифікація ризиків зовнішньоекономічної діяльності. Особливості управління ризиками у зовнішньоекономічній діяльності.Економічний зміст страхування в зовнішньоекономічній діяльності. Основні види страхування в зовнішньоекономічній діяльності.

Тема 15.Зовнішньоекономічна діяльність підприємств

на території вільних економічних зон

Створення та функціонування вільних економічних зон. Особливості режиму економічної діяльності спеціальних (вільних) економічних зон. Специфіка та особливості створення та розвитку СЕЗ у світі. Характерні ознаки офшорних зон. Специфіка офшорного банківського бізнесу.

4. ПЛАНИ ЗАНЯТЬ

4.1. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ (ПРАКТИЧНИХ) ЗАНЯТЬ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Семінарське заняття №1

Тема 1. Зовнішньоекономічна діяльність як система господарських зв’язків українських підприємств

Заняття 1: Семінар – дискусія з елементами аналізу, робота в малих творчих групах

Мета заняття опанування наступних компетенцій:

Ключові інструментальні компетенції:

  • Здатність до аналізу концептуальних засад та визначення сутності та ролі зовнішньоекономічної діяльності підприємства, основних її форм, суб’єктів та рівнів реалізації економічних інтересів суб’єктів ЗЕД України в системі світового господарства;.

  • Здатність до організації і планування аналітичної діяльності у сфері формування зовнішньоекономічної політики держави;

  • Засвоєння основ базових знань щодо сутності та ролі зовнішньоекономічної діяльності підприємства, основних її форм, суб’єктів та рівнів;

  • Усне спілкування рідною мовою у процесі дискусії;

  • Знання другої мови при оволодінні іншомовними джерелами;

  • Елементарні комп’ютерні навички (використання мережі Інтернет для опанування рекомендованих електронних джерел, робота у Microsoft Office при підготовці доповіді з презентацією);

  • Навики управління інформацією для виокремлення тенденцій розвитку світового господарства та форм міжнародної економічної діяльності (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

Ключові міжособистісні компетенції:

  • Вміння працювати у команді;

  • Здатність до критики та самокритики під час дискусії;

  • Навики та уміння з формування міжособових стосунків у колективі при обстоюванні власної позиції під час дискусії;

  • Етичні зобов’язання при опонуванні до виступів доповідачів семінару.

Ключові системні компетенції:

  • Здатність породжувати нові ідеї (креативність) у процесі дискусії;

  • Здатність працювати самостійно при опрацюванні джерел, підготовці доповіді з презентацією, підготовці альтернативних підходів до висвітлення теми дискусії;

  • Здатність до реалізації високого рівня змістовності, оформлення та представлення доповіді та презентації;

  • Бажання досягти успіху при обговоренні тем доповідей з презентацією.

Глобальні компетенції:

  • Знання особливостей та тенденцій сучасного цивілізаційного розвитку (при підготовці та обговоренні програмних питань семінарського заняття);

  • Критично мислити і генерувати креативні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

Спеціальні (фахові) компетенції

  • Висвітлювати та аргументувати основні причини та передумови становлення зовнішньоекономічної діяльності;

  • Надавати комплексну характеристику видів, форм і функцій зовнішньоекономічної діяльності;

  • Визначати роль суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності;

  • Класифікувати та тлумачити принципи зовнішньоекономічної діяльності.

Програмні питання: