Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Abort_referaat_4_kurs.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
504.32 Кб
Скачать

Eesti maaülikool

VETERINAARMEDITSIINI JA LOOMAKASVATUSE INSTITUUT

TERAAPIA OSAKOND

ABORT

(Kursusetöö õppeaines sünnitusabi ja günekoloogia)

Töö koostaja:

Tartu 2011

Sisukord

  1. Sissejuhatus.............................................................................................................................3

  2. Abortide põhjused...................................................................................................................4

  3. Abortide omadused

    1. Klassifikatsioon..........................................................................................................5

    2. Embrüonaalne suremine ehk varjatud abort ehk loote resorbeerumine......................6

    3. Loote väljutamisega kulgev abort...............................................................................6

      1. Loote mumifitseerumine..............................................................................6

      2. Loote matsereerumine..................................................................................7

      3. Loote putrefaktsioon ehk roisuline lagunemine...........................................7

  4. Moolid......................................................................................................................8

  5. Sümptomaatilised mittenakkavad abordid...............................................................8

  1. Kokkuvõte.............................................................................................................................10

  2. Kasutatud allikad..................................................................................................................11

1. Sissejuhatus

Tänapäevane põllumajandus on tihedalt seotud loomakasvatusega. Igal aastal kannavad maailmas ettevõtjad kahju, mis on seotud loomade jõudluse vähenemisega. Üks tähtsamaid neist kahjude põhjustest on abort, kuna see võib olla paljude haiguste ja häirete näitajaks.

Abort (abortus) on loode resorbeerumisega, mumifitseerimisega, matsereerumisega, putrefikatsiooniga, surnud või välja arenemata loote väljutamisega enneaegne tiinuse katkemine.

On erinevaid abordi esilekutsuvaid põhjusi. Eriti ohtlikud on nakkuse poolt põhjustatud abordid, mille tekitaja võib levida edasi tervetele loomadele. Abordid tüsistuvad sageli suguorganite häiretega, mis viivad viljatuseni, jõudluse kaotamiseni või isegi surmani.

2. Abortide põhjused

Aborti patogenees on alati seotud emaslooma ja loote omavaheliste sidemete häirumisega. Abort kulgeb erinevalt sõltudes loote ja loodekestade omadustest, emalooma organismi, eriti suguorganite seisundist.

On tuvastatud, et loote hukkumine toimub tiinuse teatud kriitiliste perioodide jooksul. Näiteks, esimene neist on sügoodi jaotamise algus. Teine – enne loote implanteerumist. Kolmas – platsentatsiooni alguses jne. Niisiis ainult esimese tiinusekuu jooksul hukkub iga kolmas loode. Emaka ensüümid lagundavad surnud loodet ja edasi see imendub ning abort jääb märkamatuks.

Abortide põhjused on väga erinevad: infektsioosed, geneetilised, traumaatilised, stress, temperatuuriga ning söötmis- ja pidamistingimustega seotud, lehmast ennast sõltuvad (suguelundite (eriti emaka) seisund) ja iatrogeensed e. inimeste poolt tekitatud.

  1. Infektsioossed ja invasioossed tegurid.

Abortid võivad olla mõnede nakkushaiguste tunnusteks. Osad neist tekitavad karjas hulgaliselt aborte, nt. brutselloos (Brucella abortus). Kõige sagedasemad infektsioossete ja invasioossete abortide põhjusteks võivad olla Arcanobacterium pyogenes, Escherichia coli, streptokokid, stafülokokid, listeeriad, babeesiad, salmonellad, klamüüdiad ning mõned viirused ja seened.

  1. Geneetilised tegurid

Põllumajandusloomadel on vähe uuritud.

  1. Traumaatilised tegurid

Need on harva aborte põhjusteks sellepärast, et loode on hästi kaitstud väliskeskkonnast lootevedeliku ja –kestade abil.

  1. Stress

Kui emaloomaorganism ei saa normaalselt adapteeruda stressile siis võib tiinus katkeda. Tiinusehormoonide tase langeb pikaajalise stressi korral, tekivad hormonaalsüsteemi häired, mis võivad viia tiinuse katkemiseni.

  1. Temperatuur

Nii hüper- kui ka hüpotermia avalduvad toimet emalooma organismile, sellele järgneb kaudne toime lootele (hüpoksia, atsidoos, vererõhu langus jne). Külma vee jootmine või külmunud söötade söötmine põhjustab tihti aborte.

  1. Söötmis- ja pidamistingimused

Väga tähtis on sööda kvaliteet. Riknenud (eriti hallitatud) või halva kvaliteediga sööt võib sisaldada toksiine mis kahjustuvad platsentat või avalduvad otseset toimet loodele.

  1. Lehma suguelundite (emaka) seisund

Erinevate etioloogiatega emakapõletikud võivad põhjustada loote hukkumist erinevate etappide käigus.

  1. Iatrogeensed tegurid

Seotud loomaarsti tegevusega – rektaalne või vaginaalne uurimine, mõtlematult ravimite kasutamine. Need ravimid on näiteks kaltsiumkloriid, karbakoliin, sünestrool, proseriin jm.