Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РКР БИОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
92.13 Кб
Скачать

33.Який розвиток називають непрямим або метаморфоз?Які є фази при метаморфозі?Приклади.

Метаморфо́з — глибоке перетворення будови організму (або окремих його органів), яке відбувається в ході індивідуального розвитку (онтогенезу). Метаморфоз у рослин і тварин суттєво відрізняється.

Фази:

Розвиток з неповним перетворенням

Яйце—»-личинка —»> доросла осо­бина (імаго). Клопи, таргани, прямокрилі.

Розвиток з повним перетворенням

Яйце—«-личинка—►лялечка—►доросла особи­на (імаго).

Багато які кишковопорожнинні, плоскі, круглі, багатощетинкові черви, комахи, багатоніжки,

кліщі, більшість молюсків, голкошкірі, ланцетни-ки, кісткові риби, амфібії.

34.Чим відрізняються хромосомні набори у самців і самок одного виду?Які хромосоми називають ауто сомами, а які гетеро хромосомами? Приклади.Позначення.

Хромосомні набори самців і самок різняться за будовою хромосом однієї з пар. У диплоїдних соматичних (нестатевих) клітинах самок багатьох видів тварин хромосоми всіх пар подібні за будовою, тоді як у самців хромосоми однієї з пар різні. Такі хромосоми, як ви пам'ятаєте, називають статевими хромосомами. Так, у самців дрозофіли одна зі статевих хромосом мас паличкоподібну форму (це так звана Х-хромосома), інша — гачкоподібну (Y-хромосома). У самок дрозофіли обидві статеві (хромосоми мають однакову будову (Х-хромосоми).

Аутосоми — це парні хромосоми у живих організмів з хромосомним визначенням статі, однакові у чоловічих і жіночих організмів. (символом «А» позначають нестатеві хромосоми — аутосоми, однакові за будовою в особин різної статі).

Хромосома,що була присутня двічі в парі в каріотипі самки й один раз у самця, була названа як Х_хромосома. Друга хромосома в самця була названа Y_хромосомою. XC і YC хромосоми називаються статевими хромосомами, або гетеро хромосомами.

35.Каріотип людини та його особливості. Аутосоми ? Статеві хромосоми ? Механізм визначення статі?

Каріотип — сукупність ознак (кількість, розміри, форма та ін.) повного набору хромосом, що притаманна клітинам організму або біологічного виду.

Особливості каріотипу

Каріотип людини містить 46 хромосом (23 пари). 22 пари називаються аутомосмами, 23-тя — статевими хромосомами. Хромосома під час метафази складається з двох хроматид, сполучених центромерою. Центромера поділяє хромосому на два плеча. За положенням центромери розрізняють чотири типи хромосом:

  • метацентричні — центромера поділяє хромосому на дві рівні частини;

  • субметацентричні — центромера поділяє хромосому на два нерівних плеча;

  • аероцентричні — центромера розташовується майже на кінці хромосоми, і хромосома має одне велике й одне майже непомітне плече;

  • телоцентричні — паличкоподібні хромосоми із центромерою на самому кінці хромосоми.

Аутосоми — це парні хромосоми у живих організмів з хромосомним визначенням статі, однакові у чоловічих і жіночих організмів.

Статеві хромосоми — хромосоми, набір яких відрізняє чоловічі і жіночі особини у тварин і рослин з хромосомним визначенням статі.

Генетичне визначення. Генетичні системи визначення статі характеризуються тим, що стать організму визначається геномом, який цей індивідуум успадковує. Генетична система визначення статі зазвичай залежить від асиметричного розподілу успадкованих статевих хромосом. Ці хромосоми несуть у своєму складі генетичні елементи, що впливають на розвиток. Стать може визначатися як лише наявністю певних статевих хромосом, так і їх кількістю у клітині. Генетичне визначення статі зазвичай продукує співвідношення чоловічого і жіночого потомства як один до одного. Причиною цьому є те, що основою генетичного визначення статі є розходження хромосом під час мейозу.

Негенетичне визначення. У багатьох видів стать визначається не спадковістю, а факторами зовнішнього середовища, що діяли під час розвитку зиготи або пізніше у онтогенезі. Для багатьох рептилій характерним є температурозалежне визначення статі: температура за якої відбувався розвиток ембріона визначає стать організму. У деяких видів черепах наприклад, вилуплення самців є наслідком нижчої інкубаційної температури, ніж потрібна для того, щоб із відкладених яєць з'явилися самки.

Соседние файлы в предмете Биология