Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РКР БИОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
92.13 Кб
Скачать

27.Ген.Генотип.Фенотип.Алель.Алельні гени – рецесивні і домінантні. Приклади

Геноти́п — сукупність генів даного організму. На відміну від поняття генофонд, генотип характеризує особину, а не вид.

Ген — одиниця спадкового матеріалу, що відповідає за формування певної елементарної ознаки.

Фенотип – сукупність всіх ознак і властивостей організму, які виявляються в процесі індивідуального розвитку в даних умовах і є результатом взаємодії генотипу з комплексом факторів внутрішнього і зовнішнього середовища.

Алель – це один з можливих станів гена або одна з його варіацій.

Алельні гени — парні гени, що займають одні й ті самі локуси гомологічних хромосом і визначають альтернативні взаємовиключені стани однієї і тієї самої ознаки. Трапляються в межах однієї популяції організмів та визначають різні фенотипи цих організмів.

Якщо генотип особини містить дві різні алелі (особа - гетерозигота), прояв ознаки залежить тільки від одного з них - домінантного. Рецесивна алель впливає на фенотип, тільки якщо перебуває в обох хромосомах (особа - гомозигота). Домінантна алель є сильнішою від рецесивної і тому особа успадкує ознаку від домінантної алелі. У більш складних випадках спостерігаються інші види алельних взаємодій.

Домінантний ген (алель) - ген, який проявляється у фенотипі гетерозиготного організму;

Рецесивний ген (алель) - ген, який не проявляється у фенотипі гетерозиготного організму.

Домінантна і рецесевна алелі одного гена позначаються однаковою літерою латинського алфавіту, але домінантний алель пишуть з великої літери (А), а рецесивний - маленькою (а).

28.Що таке успадкування,зачеплене зі статтю?Приклади.

Зчеплене зі статтю успадкування — успадкування ознак, що визначаються генами статевих хромосом. Характеризується відхиленням від стандартних менделівських закономірностей успадкування, зокрема спостерігається різне розщеплення у потомства чоловічої і жіночої статі.

Успадкування, зчеплене з Х-хромосомою, можна розглянути на прикладі рецесивного гена гемофілії. У чоловіка ген гемофілії, локалізований у Х-хромосомі, не має але ля в У-хромосомі, тобто перебуває у гемізиготному стані і, як правило, виявляється.

29.Профілактика онкологічних захворювань.Чинники,які здатні справляти негативний і позитивний вплив на процеси росту і розвитку людини.

Первинна профілактика раку здійснюється за такими напрямами:

Профілактика. Це комплекс заходів щодо усунення впливу на людину канцерогенних речовин. Список джерел канцерогенів досить великий, та в даній статті ми акцентуємо увагу лише на деяких з них. Одним з провідних факторів розвитку онкологічних захворювань є куріння. Також куріння сприяє розвитку раку стравоходу, сечового міхура та підшлункової залози.

Розвитку раку також сприяє надмірне вживання алкоголю. Так, при систематичному вживанні алкоголю в день вірогідність розвитку раку стравоходу збільшується. При цьому ризик розвитку патології істотно зростає при поєднанні алкоголізму з курінням.

Збалансована дієта. У розвитку ракових захворювань важливу роль відіграє характер харчування. Відзначено, що надмірне вживання м’ясних продуктів і смажених страв збільшує ризик появи злоякісних новоутворень. У профілактичних цілях рекомендується збагатити раціон харчування продуктами рослинного походження .

Біохімічна профілактика. Метою біохімічної профілактики є нейтралізація бластоматозного ефекту канцерогенних речовин за допомогою хімічних та / або біологічних препаратів. Так, наприклад, одним із прикладів біохімічної профілактики є використання спеціальних препаратів для очистки води від забруднень важкими металами та іншими канцерогенними сполуками.

Вакцинація. Деякі види раку розвиваються внаслідок вірусної інфекції. На сьогоднішній день розроблена вакцина від деяких видів вірусу папіломи людини, що викликають рак шийки матки.

Чинники, що справляють позитивний вплив на організм, який росте і розвивається:

  • безпечне і сприятливе середовище життя;

  • відсутність надмірних і тривалих стресових факторів;

  • відмова від тютюнопаління, вживання наркотиків та алкоголю;

  • раціональне харчування;

Чинники, що здатні справляти негативний вплив на процеси росту та розвитку людини. Вплив алкоголю на організм підлітків:

  • токсична дія й отруєння навіть у невеликих дозах;

  • повільне виведення та розщеплення етанолу;

  • порушення обміну речовин у нервовій тканині та передачі нервових імпульсів;

  • порушення роботи судин головного мозку;

  • токсичне пошкодження печінки;.

Вплив нікотину на організм підлітків:

  • порушення формування легенів;

  • кашель, задуха і порушення механізмів дихання;

  • схильність до застуд, респіраторних інфекцій, захворювання на туберкульоз;

  • порушення серцевого ритму;

  • порушення гормонального статусу;

Соседние файлы в предмете Биология