Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РКР БИОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
92.13 Кб
Скачать

Ркр биология

1 – Що таке розмноження? Які форми розмноження вам відомі? Назвати, визначення, приклади.

Розмноження – біологічний процес, за допомогою якого утворюються нові організми, відтворення собі подібних.

Форми розмноження: Статеве; Нестатеве; Вегетативне; Поліембріонія; Партеногенез.

Статеве розмн. – утворення нового організму за участю двох батьківських організмів. (людина)

Нестатеве розмн. – відбув. за допомогою окремих нестатевих клітин(їхнім поділом навпіл, множинним поділом, брунькуванням) або за рахунок утворення спор. (Водорості, гриби)

Вегетативне розмн. – здійснюється багатоклітинними частинками, що відокремлюються від материнського організму. (водорості, гриби і лишайники)

Поліембріонія – процес розвитку кількох зародків з однієї зиготи. (цуценята, кошенята)

Партеногенез – розвиток нового організму з незаплідненої яйцеклітини. (бджоли, мурахи)

2 – І закон Грегора Менделя – з-н одноманітності гібридів першого покоління. Які статистичні закономірності 1-го закону? Приклад – схема схрещення.

У фенотипі гібридів першого покоління проявляється лише один із двоз станів ознаки – домінантний.

Статистичний характер: 100% гібридів – одноманітні.

3 – Які причини мутацій? Які фактори можуть спричинювати мутації?

Фактори, що спричинюють мутації : Хімічні, Фізічині, Біологічні.

Мутації відбуваються через дію на організм мутагенних факторів.

4 – Яке розмноження називають нестатевим? Які є способи нестатевого розмноження? Приклади.

Нестатеве розмн. –це розмноження, яке здійснюється без участі статевих клітин. Характеризується тим, що дочірні клітини повністю ідентичні батьківським. Відбувається за допомогою окремих нестатевих клітин(їхнім поділом навпіл, множинним поділом, брунькуванням) або за рахунок утворення спор – одноклітинні та деякі багатоклітинні організми (Водорості, гриби та вищі спорові)

5Що таке закон чистоти гамет? Що таке рекомбінація? Біологічне значення явища рекомбінації?

Закон чистоти гамет запропонував Грегор Мендель. Згідно цього закону, в гібридної (гетерозиготної) особини статеві клітини (гамети) "чисті", тобто мають по одному алельному гену з даної пари. Це означає, що в гібридної особини в однаковій кількості будуть виникати гамети, які несуть домінантні та рецесивні алелі. Таким чином, згідно закона чистоти гамет видно, що закон розщеплення є результатом випадкового поєднання гамет, які несуть різні алельні гени. Рекомбінація — це сполучення алельних генів у гаметах гібридів першого покоління, які відрізняється від сполучення алелей у гаметах вихідних батьківських форм. Клітини, які несуть рекомбінації генів, називаються рекомбінантними.

Біологічне значення рекомбінації : У вищих  організмів рекомбінація здійснюється при незалежному розходженні хромосом під час мейозу, або при обмінні ділянками гомологічних (парних) хромосом − кросинговері. Цей процес приводить  до утворення геномів-нащадків, котрі отримують різні комбінації генів своїх батьків, і можуть мати нові химерні аллелі.

6- Які сучасні молекулярно-генетичні методи досліджень спадковості людини відомі?

До найважливіших методів молекулярної генетики, що лежать в основі геномних технологій і ДНК-діагностики, належать: секвенування генів, полімеразна ланцюгова реакція, застосування генетичних маркерів та ін. Секвенування генів (від лат. sequentum — послідовність) — методи встановлення послідовності нуклеотидів у молекулах ДНК. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) — метод збільшення кількості фрагментів ДНК у біологічному матеріалі. Генетичні маркери — специфічні нуклеотидні послідовності з відомою первинною структурою, які дають змогу ідентифікувати аналізовану нуклеїнову кислоту. Молекулярно—генетичними маркерами можуть бути білки та ділянки ДНК у вигляді генів або коротких послідовностей нуклеотидів.

7- Що таке вегетативне розмноження? Навести приклади і пояснення вегетативного розмноження у рослин і тварин.

Вегетативне розмноження – тип нестатевого розмноження, при якому з частини материнського організму утворюються ідентичні за спадковими ознаками нові особини. Відомі такі форми вегетативного розмноження: поділ, брунькування, пупкування та фрагментація (крайній вираз регенерації). У тварин Вегетативне розмноження  відбувається або шляхом поділу – відчуження частин тіла, які раніше належали єдиному організму, або ж шляхом брунькування (у кишковопорожнинних та деяких червів). Здатність до регенерації у тварин тим сильніша, чим нижче стоїть тварина у системі організації. У нижчих рослин Вегетативне розмноження  відбувається в результаті поділу клітини чи її брунькування (у одноклітинних), або з частин талому (у багатоклітинних), зокрема шляхом утворення спеціалізованих ділянок талому (бульбочки на ризоїдах харових водоростей.

8- ІІ закон Грегора Менделя – закон розщеплення спадкових ознак у нащадків гібрида- Які статистичні закономірності 2-го закону? Приклад – схема схрещення.

При схрещуванні гібридів першого покоління між собою серед їхніх нащадків спостерігається явище розщеплення ознак: у фенотипі 75% - домінантний стан ознак, а 25% - рецесивний.

9 – Які є типи мутацій? Дати визначення і пояснення кожному типу (генеративні, соматичні, летальні, сублетальні, нейтральні)

Мутації за типом клітин, в яких виникають зміни:

• генеративні – виникають у статевих клітинах і успадковуються при статевому розмноженні;

• соматичні – виникають у нестатевих клітинах і успадковуються при вегетативному чи нестатевому розмноженні.

Мутації за впливом на життєдіяльність:

• летальні – спричинюють загибель організмів ще до моменту народження або до настання здатності до розмноження;

• сублетальні – знижують життєздатність особин;

• нейтральні – у звичних умовах не впливають на життєздатність організмів.

10 – Що таке статеве розмноження? Форми статевого процесу(кон’югація і копуляція). Навести приклади.

Статеве розмноження — тип розмноження, за якого утво­рюються спеціалізовані статеві клітини й відбувається статевий процес. Під час статевого розмноження утворення нового організму зазвичай відбувається за участі двох батьківських організмів. Під час статевого розмноження відбувається злиття ста­тевих клітин — гамет чоловічого й жіночого організму. Таким чи­ном, новий організм несе спадкову інформацію обох батьків. Кон'югація– це загальна назва кількох форм статевого процесу, відомих у бактерій, водоростей, грибів, деяких найпростіших (інфузорій). Під час кон'югації бактерій за умови тимчасового контакту дві клітини обмінюються фрагментами своїх молекул ДНК через цитоплазматичний місток. – копуляція – це злиття двох статевих клітин (гамет).

11 – Сформулюйте ІІІ з-н Грегора Менделя – з-н незалежного комбінування спадкових ознак- Які статистичні закономірності 3-го закону? Приклад – схема схрещення.

При ди- або поліплоїдному схрещуванні за кожною ознакою відбувається незалежно від інших.

12 – Мутації – це.. Спадкова мінливість – це.. Які є види спадкової мінливості? Навести приклади та пояснення.

Мутації – це стійкі зміни генотипу, які виникають раптово і призводять до зміни тих чи інших спадкових ознак організму. Спадкова мінливість — мінливість, яка характеризується зміною генотипу внаслідок мутацій або перекомбінації генів під час злиття гамет, при заплідненні тощо. Зміни, викликані спадковою мінливістю, успадковуються. Спадкова мінливість буває Комбінативною і Мутаційною. Комбінативна мінливість пов’язана із виникненням різних комбінацій алельних генів. Мутаційна мінливість — це поява нових ознак в організмі внаслідок раптових змін структури спадкових одиниць (генів, хромосом) та успадкування цих змін

13- Які особливості будови яйцеклітини і сперматозоїда? Чим вони схожі і за якими ознаками відрізняються?

Сперматозоїд - достатньо маленький, бо їх дуже багато, рухливий, має хвостик для більш швидкого пересування бо його функцією є запліднення яйцеклітини, і коли він досягає яйцеклітини хвостик його відривається, він зливається з яйцеклітиною, оболонка якої закривається. На верхівці знаходиться акросома. Це комплекс Гольджі із ферментами для проникнення у яйцеклітину.В голівці сперматозоїда розташовано ядро і невелика кількість цитоплазми. Яйцеклітина - нерухома, достатньо велика (бо в ній міститься запас поживних. речовин для зародка та оточена кількома оболонками. Розмір яйцеклітни залежить від кількості поживних речовин в цитоплазмі. Має ядро, яке при заплідненні зливається з ядром сперматозоїда. Яйцеклітина набагато більша за сперматозоїд, і навідміну від нього не рухома це пов'язано з різними функціями цих статевих клітин.  Сперматозоїди утворюються протягом усього життя, попередники яйцеклітини лише в ембріональний період розвитку. Мітохондрії містяться лише в яйцеклітині а в сперматозоїдах їх немає, тому вони передаються лише від материнського организму. Не маючи яйцеклітини, сперматозоїд не може стати джерелом формування зиготи, а потім – нового організму. У процесі партеногенезу незапліднена яйцеклітина здатна стати джерелом зародження повноцінного організму.

14 – Що таке явище неповного домінування? З чим пов’язаний проміжний характер успадкування? Навести пиклад – схему схрещування.

Неповне домінування – так називається вид взаємодії алельних генів, при якому фенотип гетерозигот відрізняється як від фенотипу гомозигот по домінанті, так і від фенотипу гомозигот по рецесиву і має середнє (проміжне) значення між ними. Проміжний характер успадкування, або неповне домінування, має місце в тому випадку, якщо у фенотипі гетерозиготного гібрида простежуються суттєві відмінності від фенотипу обох батьківських організмів. Таким чином, вираженість ознаки гібрида є проміжною, з більшим чи меншим проявом властивостей однієї чи іншої батьківської форми.

15(16) – Що таке норма реакції? Чим вона визначається? Що таке варіаційний ряд? Як умови довкілля впливають на його довжину? Чому більшість модифікацій мають адаптивне значення?

Норма реакції — амплітуди адаптації, що визначають межі мінливості організму, яка виникає під дією факторів середовища і контрольована його генотипом. Мінливість ознаки може бути дуже велика, але вона ніколи не виходить за межі норми реакції. Варіаційний ряд – послідовність кількісних показників проявів станів певної ознаки, розташованих у порядку їхнього зростання чи зменшення.  На довжину варіаційного ряду, тобто на розмах модифікаційної мінливості, впливають зовнішні умови: чим однорідніші умови розвитку даних особин, тим менший розмах модифікаційної мінливості (норма реакції), тим коротший варіаційний ряд, і навпаки. Межі варіаційного ряду залежать від генотипу. Модифікаційна мінливість характеризується певними закономірностями: модифікації однакові для всіх генотипово однорідних істот; ступінь прояву модифікацій прямо залежить від інтенсивності й тривалості дії певного екологічного фактора на організм; модифікації можуть зникати протягом життя особини, якщо припиняється дія фактора, який їх спричиняє, але деякі модифікації, особливо які виникли на ранніх етапах індивідуального розвитку, можуть зберігатися протягом усього життя особини; модифікаційна мінливість зазвичай забезпечує пристосування до змінних умов середовища життя.

16(17)- Які особини називають роздільностатевими, а які – гермафродитами? Навести приклади. Що таке статевий диморфізм?

В статевому процесі у тварин беруть участь дві особини, у яких в особливих статевих органах утворюють статеві клітини – чоловічі та жіночі. Тварини, які мають тільки один тип статевих залоз й утворюють лише один вид статевих клітин, називають роздільностатевими.

Особини різних статей тварин можуть бути зовнішньо схожі, однак у багатьох видів вони відрізняються між собою. Це явище називається статевим диморфізмом та повністю виявляється на період статевої зрілості і пов’язане як з розбіжностями у будові статевих органів, так і з розвитком вторинних статевих ознак. Удеяких випадках жіночі і чоловічі статеві клітини й, відповідно, залози утворюються в одному організмі. Це явище у тварин дістало назву гермафродитизм. Гермафродитизм трапляється серед багатьох груп безхребетних і зрідка серед хребетних тварин.

17(18)- Хто встановив основні закони закономірності спадковості? Чому горох посівний – вдалий об’єкт генетичних досліджень? Яких особин називають гомозиготними і гетерозиготними?(як позначають?)

Основні закономірності спадковості встановив видатний чеський учений Грегор Мендель. Свої дослідження Г. Мендель розпочав з моногібридного схрещування, при якому батьківські особини відрізняються за станом однієї ознаки. Обраний ним горох посівний — само­-запильна рослина, тому нащадки кожної особини є чистими лініями. Водночас горох можна штучно перехресно запилити, що робить можливим гібридизацію та одержання гетерозиготних (гібридних) форм. Якщо організм містить два однакових алеля певного гена (АА або аа), такий організм називають гомозиготним за цим геном. Коли в організмі знаходяться різні алелі певного гена (Аа), – такий організм називають гетерозиготним.

18(19)- Які властивості модифікаційної мінливості? Перерахувати і до кожної навести приклади.

Загальними властивостями модифікаційної мінливості є: універсальність – зустрічається у всіх організмів, незалежно від способів розмноження, видової належності і різноманітності умов існування(ссавці, риби, птахи…) ; визначеність – один і той самий вплив викликає однакову і цілком визначену модифікацію в усіх генетично подібних особин (у всіх особин рослини стрілолисту, занурених у воду, утворюються довгі і тонкі листки, а у тих, що ростуть на суходолі – стрілоподібні); масовий характер – певний вплив може зумовлювати появу подібних модифікацій в усіх генетично подібних особин(у всіх особин рослини стрілолисту);  не успадковуються (наприклад, у безхвостих мишей, яким відрізували хвости, завжди народжувалися хвостаті мишенята);  тимчасовість  модифікації можуть зникати протягом життя особини, якщо припиняється дія чинника, який їх спричиняє (наприклад, засамга людини повністю зникає взимку);  модифікаційні зміни, які виникають переважно на ранніх етапах онтогенезу, можуть зберігатися впродовж усього життя особини, але не успадковуються (наприклад, у батьків, які перехворіли на рахіт, народжуються нормальні діти);  спрямованість  модифікації спрямовані на пристосування організмів до змін дії тих чи інших факторів довкілля (наприклад, засмага захищає людину від шкідливого впливу сонячного опромінення, заміна шерсті ссавців на густішу під час осіннього линяння сприяє захисту від низьких температур);  пристосувальний характер  більшість модифікацій є корисними пристосовними реакціями організмів (наприклад: у відповідь на опромінення сонячним світлом шкіра людини темнішає).

20 – Що таке гаметогенез? Овогенез? Сперматогенез? Які є 4 стадії гаметогенезу?

іГаметогенез – процес утворення статевих клітин(гамет). Овогенез – процес утворення жіночих статевих клітин (яйцеклітин). Сперматогенез – процес утворення чоловічих статевих клітин (сперматозоїдів). Стадії гаметогенезу:

  • Розмноження – діляться шляхом послідовних мітозів

  • Ріст – клітини збільшуються до певних розмірів

  • Дозрівання – диплоїдні статистичні клітини діляться шляхом мейозу і перетворюються на незрілі гаплоїдні гамети.

  • Формування – ядро і цитоплазма клітин ущільнюються, завдяки чому і зменшуються самі клітини.

21 – Яке схрещування називають моногібридним? Дигібридним? Полігібридним? Приклади.

Моногібридне схрещування — поєднання батьківських форм, які відрізняються різними станами лише однієї спадкової ознаки(усп забарвлення шерсті у лисиці). Дигібридне схрещування — схрещування двох ознак і полігібридне трьох ознак і більше(усп забарвлення плодів і поверхні стебла). Полігібридним схрещуванням називають схрещування особин, які різняться за трьома і більше парами алельних генів(усп форми, довжини крил і черевця).

22 – Що називають мінливістю? Яка мінливість називається неспадковою або модифікаційною?

Мінливість  –  здатність організмів змінювати свої ознаки і властивості протягом життя.

Неспадкова (модифікаційна) мінливість являє собою зміну фенотипу під впливом зовнішнього середовища, яка відбувається без зміни генотипу в межах норми реакції. Такі зміни фенотипу називають модифікаціями.

23- Які особливості сперматогенезу і овогенезу у хребетних тварин?

Розрізняють овогенез – формування яйцеклітин та сперматогенез – утворення сперматозоїдів. У хребетних тварин, у т.ч. й людини, гамети розвиваються з первинних диплоїдних статевих у статевих залозах: яйцеклітини – в яєчниках, сперматозоїди – в сім`яниках.

Гаметогенез яйцеклітин і сперматозоїдів відбувається певними послідовними стадіями: розмноження, ріст, дозрівання та формування.

На стадії розмноження первинні статеві клітини – попередники яйцеклітин (оогонії) і сперматозоїдів (сперматогонії) – розмножуються міотичним поділом і кількість їх значно збільшується.

На стадії росту первинні статеві клітини вже не діляться, а ростуть, запасають поживні речовини і досягають розмірів статевих клітин певного виду тварин. У процесі росту йде синтез ДНК і добудова другої хроматини кожної хромосоми. На цій стадії утворюються первинні овоцити і сперматоцити.

На стадії дозрівання диплоїдні овоцити і сперматоцити в результаті мейозу перетворюються на незрілі гамети. Саме на цій стадії проявляються суттєві відмінності між овогенезом і сперматогенезом. Під час овогенезу після першого мейотичного поділу овоцита утворюються дві різні за розмірами гаплоїді клітини: велика – із запасом поживних речовин (для розвитку зародка) і дрібна – напрямне тільце. Після другого поділу формуються чотири гаплоїдні клітини – одна велика (незріла яйцеклітина) і три дрібні напряні тільця, які згодом зникають. Напрямні тільця призначені для вилучення надлишкового спадкового матеріалу. Під часу спермагенезу внаслідок двох мейотичних поділів дипломаїдного сперматоцита утворюються чотири однакові гаплоїлні гаплоїдні клітини – незрілі сперматозоїди.

На стадії формування утворюється і дозріває частина зовнішніх оболоноки яйцеклітини, а сперматозоїди втрачають масу і розміри їх зменшується.

24- Які є методи долсідженнь генетики? Назвати всі, а охарактеризувати лише гібридологічний метод.

Методи:

  • Гібридологічний

  • Генеалогічний

  • Популяційно-статистичний

  • Цитогенетичний

  • Біохімічний

  • Близнюковий

  • Методи гене­тичної інже­нерії

Гібридологічний метод полягає в схрещуванні (гібридизації) організмів, які відрізняються за певними станами однієї чи кількох спадкових ознак. Нащадків, одержаних від такого схрещування, називають гібридами. Гібридизація лежить в основі гібридологічного аналізу — досліджен­ня характеру успадкування станів ознак з допомогою системи схрещувань.

Соседние файлы в предмете Биология