Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штучні вагіни - реферат.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
33.04 Кб
Скачать

Підготовка штучної вагіни до використання

Спочатку проводять зборку приладу. У тубус вагіни вставляють гумову камеру так, щоб її гладенька поверхня була спрямована всередину каналу вагіни, а шерехувата – до стінки тубуса, камеру завертають почергово на кінці циліндра і закріплюють гумовими кільцями. При цьому не допускають ексцентричності каналу вагіни, а також утворення складок і тугого положення гумової камери. Отвір патрубка закривають ебонітовим краном або пробкою.

Миття штучної вагіни. Вагіну миють у вертикальному положенні 2–3 %-ним розчином соди, зануривши один кінець у воду. Для миття каналу циліндра використовують корнцанг із марлевою серветкою. Після цього штучну вагіну ополіскують гарячою чистою водою.

Висушування та дезінфекція штучної вагіни. За допомогою корнцанга стерильним рушником або марлевою серветкою, протирають внутрішню поверхню вагіни, а потім – увесь прилад.Перед використанням штучні вагіни знезаражують автоклавуванням при температурі 105 °С (0,3–0,5 атм) протягом 15–20 хв або кип’ятінням у дистильованій воді упродовж 20 хв. Перед стерилізацією автоклавуванням на обидва кінці прилада надягають ковпаки з цупкого білого паперу і закріплюють їх гумовими кільцями.

Після використання прилад занурюють в розчин фурациліну (1:5000) або протирають тампонами, змоченими 70°-ним спиртом-ректифікатом.

Заповнення штучної вагіни водою. Воду використовують для обігрівання штучної вагіни і підтримання в ній сталої температури в межах 40–42 °С. Тому в тубус заливають воду з температурою від 50° до 70 °С – залежно від температурних умов довкілля. Воду заливають у штучну вагіну через патрубок за допомогою лійки в таких об’ємах: для бугая – 300 мл, для барана – 150–180 мл, для кнура – 300–400 мл, для жеребця – 1500–2000 мл. Нагрітий прилад можна зберігати до використання в термостаті при температурі 42–43 °С.Змащують внутрішню поверхню штучної вагіни Стерильним білим вазеліном, який наносять тонким шаром за допомогою скляної або пластмасової палички. Змащувати її можна також синтетичним середовищем для розрідження сперми.Нагнітання повітря в штучну вагіну. Тиск у штучній вагіні має бути оптимальним для достатнього подразнення рецепторів статевого члена самця і стимуляції повноцінної еякуляції. У більшості випадків тиск створюють нагнітанням повітря за допомогою компресора або куль Річардсона. Подачу повітря проводять до стискування стінок камери. Оптимальний тиск у вагіні для барана – 35–65 мм рт. ст., для бугая – 40–50 мм рт. ст., для кнура – 15–20 мм рт. ст.

Список використаної літератури

  1. Практичне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології.: Ябонський В. А. – К.: Мета, 2002.

  2. Ветеринарне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології.: За редакцією В. А. Яблонського та С. П. Хомина. Підручник. – Вінниця: Нова книга, 2006.

  3. Біотехнологія відтворення тварин.: Яблонський В. А. – Київ, 2005.