Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!! testu.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
103.62 Кб
Скачать

Політика на ринку праці, яка більшою мірою полягає у попередженні безробіття, ніж у сприянні тим, хто вже втратив роботу, характерна для: шведська.

Поопераційний поділ праці є недоцільним, якщо: Поряд з позитивними сторонами потоково-конвеєрний спосіб організації виробництва має і недоліки. Основні з них: жорстка регламентація діяльності внаслідок стабільних темпу і ритму, які не можуть бути оптимальними для всієї групи працівників; перенапруження окремих груп м’язів; відсутність зміни діяльності, що не забезпечує відпочинку працюючим групам м’язів у процесі праці; виникнення у працівників такого стану, як монотонність, що виявляється в незацікавленості і байдужості до роботи та призводить до зниження продуктивності праці.

Право на одержання допомоги по безробіттю мають: зареєстровані на загальних підставах у державній службі зайнятості

При груповій фотографії робочого часу кількість об’єктів спостереження не повнна перевищувати: 10 чоловік

При застосуванні якої із систем оплати праці темпи зростання з/п випереджають темпи росту ПП? Часова

При зменшенні норми часу норма виробітку… зростає

При непрямій системі оплати праці з/п допоміжного робітника залежить від: фактично відпрацьованого часу допоміжного робітника (результатів праці)

При якій формі оплати праці є недоцільним встановлення нормованих завдань: відрядній

Прикладом внутрівиробничого кооперування є: внутрівиробнича кооперація шляхом устаткування взаємозв’язку між окремими виконавцями або шляхом операцій колективної праці робітників

Принцип єдності об’єкта спостереження полягає в-підпорядкування усіх окремих,часткових досліджень загальним соціально-економічним завданням.

Принцип комплексності полягає в- спостереження за перетвореннями не окремих сторін(сфер,аспектів),а соціально-економічної системи в цілому.

Принцип тотожності полягає в-відповідність між системою моніторингу та об’єктом дослідження.

Принципи соціального партнерства: законність; рівноправність сторін; демократичні засади; добровільність і реальність зобов’язань; обов’язковість виконання домовленостей; відповідальність за виконання зобов’язань; контроль за виконанням домовленостей .

Приріст продуктивності праці внаслідок відносної економії робочої сили за рахунок того чи іншого резерву визначається… ∆П=(∆Ч∙100)÷(Чб-∆Ч)

Природний рівень безробіття: фрикційне + структурне безробіття.

Причини виникнення міжнародної трудової міграції:

1)з боку країн-донорів: велика кількість населення (демограф. Бум); масове безробіття, зумовлене НТП; низький життєвий рівень і порівняно низька зарплата; виробнича необхідність.

2)з боку країн-реципієнтів: потреба в додатковій висококваліфікованій робочій силі, дешевій і мобільній робочій силі; порівняно висока зарплата.

Програми зайнятості поділяють на:

1) групи активних підпрограм (сприяння зайнятості): програми по субсидуванню найму на постійну роботу в приватному секторі; програми підтримки підприємств, що створюються самими безробітними(програма само зайнятості); програми безпосереднього створення нових робочих місць у держ. або комерц. секторі.

2) групи пасивних підпрограм (підтримання доходів): програми надання усіх видів допомоги у зв’язку з втратою роботи; програми довгострокового виходу на пенсію.

Прогресивне зростання тарифних коефіцієнтів при зростанні тарифного розряду є виправданим у випадку: коли має місце недостатня забезпеченість підприємств кваліфікованими кадрами, оскільки перевищує матеріальну зацікавленість робітників у підвищенні кваліфікації, переході на складніші та вище оплачувані роботи.

Прогресивне зростання тарифних коефіцієнтів при зростанні тарифного розряду є недоцільним у випадку: якщо різниця між тарифними ставками суміжних розрядів становитиме не менше 10%.

Протягом якого часу виплачується допомога по безробіттю: одного року

Р

Резерви підвищення ПП: це можливості підвищення ПП, які вже виявлені, але не використані

Ринок праці – це: всі відповіді правильні (сфера обігу специфічного товару «робоча сила», сукупність попиту і пропозиції робочої сили, сукупність соціально-економічних відносин з приводу обміну індивідуальних здібностей, на фонд життєвих благ)

Ринок праці і ринок робочої сили – це поняття тотожні: так

Різниця між розміром норми часу і норми штучного часу складає: час на підготовчо-завершальні роботи Т пзр.

Різниця між сукупним і ефективним попитом не працю: це надлишкова зайнятість, частиною якого є приховане безробіття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]