Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття антропогенезу - ЛЕКЦ 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Homo habilis

Homo habilis 2.4 - 1.5 млн. років тому, Сх. Африка. Обсяг черепа близько 670 куб. см. Цей найдавніший представник роду Homo уже виготовляв примітивні кам'яні знаряддя (звідси й назва - "людина вміла"). Знаряддя ці являють собою грубо оброблену гальку (т.зв. Олдувайская культура, фотографії знарядь див. тут). Один з черепів H.habilis - над заголовком цієї сторінки. Корінні зуби H.habilis були дрібніші, ніж у A. africanus, але значно більше, ніж у сучасних людей. Розмір головного мозку становив у середньому 650 кубічних сантиметрів і коливався в межах від 500 до 800 кубічних сантиметрів. Крім того, аналіз внутрішньої поверхні черепа виявив зародковий виступ у полі Брока, нерозривно пов'язаний з промовою у сучасної людини (у мавп цей відділ мозку відповідає за міміку - теж засіб комунікації!). Habilis мав 1,5 метра у висоту і імовірно важив близько 45 кілограмів. Самці були більші за самок, але у habilis не було такого різко вираженого відмінності в розмірах між статями, як у А.afarensis.

Homo rudolfensis

Homo rudolfensis 1.8 млн. років тому, Сх. Африка. Цей череп спочатку відносили до H.habilis, але В. П. Алексєєв в 1986 р. виділив його в окремий вид H.rudolfensis. Обсяг черепа 775 куб. см. - набагато більше, ніж у австралопітеків, і більше, ніж у типових habilis. H.rudolfensis відрізняється також слабким розвитком надочноямкові валика. Плоске обличчя Homo rudolfensis наводить на думку про близьку спорідненість з Kenyanthropus platyops (Leakey et al., 2001).

Homo georgicus

Homo georgicus. Ще одна сенсаційна знахідка останніх років. Знайдений в Дманісі (Грузія) в 2001 р., описаний в 2002 р (головний автор - Давид Лордкіпанідзе). Вік 1,8 млн. років. Це найбільш древня знахідка гомінідів (і людей) за межами Африки (вона ж і сама примітивна). Форма імовірно інтерпретується як перехідна між H.habilis і H.ergaster. Обсяг мозку 600-680 куб.см. Зростання 1.5 м. Знайдено 3 черепа і частина скелета (Vekua et al. 2002, Gabunia et al. 2002).

Знахідка змушує переглянути старі теорії про те, коли і чому люди розселилися за межі Африки. Тепер ясно, що першими це зробили не розумні і прогресивні пітекантропи (ергастерії або еректуси), а форми, перехідні між пітекантропами і найдавнішими Homo, що володіли ще досить невеликим (таким же, як у хабилисов) мозком.

Кам'яні знаряддя, знайдені разом з людськими кістками в Дманісі - досить примітивні, лише трохи соврешеннее олдувайская знарядь хабилисов, але їм ще далеко до двосторонніх рубав еректусів.

У популярній літературі виникла деяка плутанина з-за складнощів інтерпретації цих знахідок. Іноді їх називають еректуса, іноді - новим видом georgicus, а іноді навіть хабилисов. Тому деякі читачі вирішили, що там знайдено дві або навіть три різні форми. Насправді це одна і та ж форма, і навіть, ймовірно, одна популяція. Правда, одна з щелеп помітно більше за інших, так що ймовірність того, що там було все-таки дві форми гомінідів, не виключена повністю.

Homo ergaster

Раніше цих африканських древніх людей (що жили 1.9 - 1.6 млн. років тому) об'єднували в один вид з азіатськими Homo erectus, але пізніше більшість вчених стали відносити їх до особливого виду. Череп округлий, надбрівні дуги сильно розвинені. Зуби дрібні, особливо в порівнянні з австралопітека. Відрізняється від erectus більш тонкими черепними кістками, слабким потиличним виступом і ін Обсяг мозку 880 куб. см.

Перехід від найдавніших людей (H.habilis / H.rudolfensis) до H.ergaster був найважливішим якісним стрибком в еволюції гомінідів. Справа тут не тільки у дещо більшому обсязі мозку. Можливо, саме H.ergaster є "автором" двох найважливіших винаходів: обосічного рубала, за формою нагадує ікло хижого звіра (H.habilis користувалися тільки оббитою галькою з єдиним ріжучим краєм) і використання вогню (найдавніші кострища, виявлені в Африці, мають вік більше 1 млн. років). Втім, не виключено, що ці винаходи були зроблені не ергастерії, а їх прямими нащадками - ранніми представниками H.erectus (див. нижче). Безсумнівно, втім, що при переході від H.habilis / H.rudolfensis відбулися дві важливі зміни:

1) Різко збільшилися розміри тіла. Це пов'язують безпосередньо з другим змінами, а саме:

2) Зросла частка тваринної їжі в раціоні. Традиційно це пояснювали тим, що H.ergaster навчився більш ефективно полювати на велику і середню дичину. Останнім часом, однак, наводяться аргументи на користь того, що H.ergaster був все-таки падальщиком, і просто навчився більш ефективно конкурувати з іншими падальщиками.