Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття антропогенезу - ЛЕКЦ 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Australopithecus anamensis

Слідом за ардіпітеком близько 4,2 мільйона років тому (за останніми уточненими даними - між 4,17 і 4,12 млн. років) з'явився Australopithecus anamensis (Leakey, Feibel & McDougall, 1995; Culotta, 1995). Будова кісток його ніг дозволяє припустити, що цей австралопітек був двоногим, проте за будовою зубів і щелеп він дуже схожий з більш пізніми копалинами мавпами. За деякими ознаками зубів цей вид є проміжним між Ardipithecus ramidus і Australopithecus afarensis. Автори знахідки переконані, що цей вид був предком A.afarensis. Australopithecus anamensis жили в сухих лісах. Їх останки знайдені в Кенії.

Australopithecus afarensis

Australopithecus afarensis Сх. Африка, 4-3 млн. років тому. Цей вид існував довго і, можливо, дав початок декільком еволюційним лініям. Знайдено залишки більше 300 особин (в тому числі відома "Люсі"). Багато "мавпячих" ознак: витягнуте (прогнатіческое) особа, U - образне небо (з паралельними один одному рядами корінних зубів, як у вищих мавп, в отл. Від "параболічного" неба сучас. Особи); маленька мозкова коробка (430 куб. см., не набагато більше, ніж у шимпанзе). Але є й багато відмінностей від мавп, головне з яких - ходіння на двох ногах.

Kenyanthropus platyops

У 1999 році в Кенії, на західному березі озера Туркана, був знайдений череп, вік якого оцінюється в 3,5 мільйона років. У ньому унікальним чином поєднувалися примітивні і прогресивні нейрокраніальние риси. Знахідка є найбільш древнім повним черепом якого-небудь з членів людського сімейства. Вчені, що виявили його, стверджують, що відмінності черепа від останків інших гомінідів настільки великі, що його можна вважати належить представнику не тільки нового виду, але й нового роду. Його назвали Kenyanthropus platyops, тобто плосколіцим людиною з Кенії. У Kenyanthropus platyops чітко виражені скули, невеликі корінні зуби і менш виступає в порівнянні з Australopithecus afarensis (сучасником кеніантропа) щелепа, що додає йому людський вигляд. Незважаючи на це, у Kenyanthropus platyops головний мозок розміром не більше мозку шимпанзе і маленькі вушні канали, як у шимпанзе й у Australopithecus anamensis, який жив 4,4 мільйона років тому. Така суміш примітивних і прогресивних рис показує, що еволюція гомінідів не носить ні постійного, ні послідовно прогресивного характеру. Будова зубів Kenyanthropus platyops говорить про те, що він годувався м'якої їжею. На думку М. Лікі (керівника команди, яка відкрила кеніантропа), цей вид міг жити в одному біотопі з Australopithecus afarensis і при цьому не конкурувати з ним, займаючи іншу нішу (австралопітеки, мабуть, їли щось більш жорстке).

Australopithecus bahrelghazali

Вид описаний в 1995 р. Автор знахідки Michel Brunet. Місце - древнє річкове русло Bahr el Ghazal в Чаді, в 2500 км. на захід від долини Ріфтової, де знайдені майже всі інші австралопітеки. Це, таким чином, найзахідніша знахідка австралопітека. Вік 3.0 - 3.5 млн. років. Типовий екземпляр - верхня щелепа з сімома зубами.

Матеріал сильно нагадує A.afarensis, і деякі автори тому сумніваються у видовому статус цієї форми (вважають, що це просто місцевий різновид afarensis). Однак є і важливі відмінності (премоляри мають по три корені, тоді як у afarensis премоляри мають 1-2 кореня).

Australopithecus africanus

Пд. Африка (Трансвааль), 3.3 (або навіть 3.5) - 2.5 млн. років тому. (Втім, за останніми даними, можливо, максимальний вік знахідок - 3 млн. років., І в цьому випадку даний вид не жив одночасно з Australopithecus afarensis, Australopithecus bahrelghazali і Kenyanthropus platyops). Має ряд прогресивних рис у порівнянні з попереднім видом: більш округлий череп, більший обсяг мозку, менш примітивні зуби і лицьові кістки. Проте будова кінцівок, мабуть, примітивніше, ніж у afarensis. Поки немає єдиної думки про те, який з видів, afarensis або africanus, дав початок першим людям (Homo).

У печерах в Південній Африці разом з останками A.africanus виявлено багато розбитих черепів павіанів. Першовідкривач австралопітеків Раймонд Дарт вважав, що вони полювали на павіанів і вбивали їх ударами дубин або каменів. Згодом К. К. Брейн показав, що A.africanus були не мисливцями, а жертвами: якісь хижаки вбивали і приносили в ці печери і павіанів, і австралопітеків. Таким хижаком міг бути Саблезуб Megantereon. Плямиста гієна і леопард теж, можливо, полювали на древніх гомінідів.

Зараз багато авторів вважають, що австралопітеки (та й більш пізні гомініди) не вміли полювати і харчувалися падаллю. Крайнім представником цієї точки зору є Б. Ф. Поршнєв, який вважав, що ключовою поведінкової адаптацією ранніх гомінідів стало вміння розбивати камінням мозкові кістки вбитих і з'їдених хижаками тварин і витягувати кістковий мозок - дуже цінний харчовий ресурс, недоступний більшості хижаків і стерв'ятників.

Була також поширена думка (в кінці 20 ст.), що A.africanus харчувався в основному плодами і листям. Аналіз ізотопного складу зубної емалі показав, що дієта даного виду була надзвичайно різноманітна. Він отримував їжу переважно з харчових ланцюгів савани і, мабуть, вживав як рослинну, так і тваринну їжу, легко пристосовуючись до будь-яких змін кормових ресурсів.

Australopithecus garhi

Знайдений в Ефіопії в 1997, описаний в 1999. "Garhi" по-афарськи означає "дивний". Обсяг мозку - приблизно 450 куб.см. Вік - 2,5 млн. років. Великі корінні і передкорінні зуби зближують цю форму з парантропов (див. нижче), проте за всіма іншими ознаками спорідненість з парантропов не підтверджується. Висловлено припущення, що A.garhi - перехідна форма, що є прямим нащадком A.africanus (за іншою версією - A.afarensis) і предком Homo habilis.

Paranthropus aethiopicus

Paranthropus aethiopicus 2.7 млн. років тому в Сх. Африці з'явилася нова група древніх гомінідів - "робустні", що відрізнялися дуже великими корінними зубами (їх іноді відносять до австралопітеків, іноді - виділяють в окремий рід Paranthropus). Вважається, що P.aethiopicus стався від A.afarensis і був предком P.boisei.

Paranthropus boisei

Paranthropus boisei 2.3 - 1.0 млн. років тому, Сх. Африка. У цього виду тенденції "робустної" еволюційної лінії виражені найбільш повно. Традиційно ці ознаки трактуються як риси крайньої спеціалізації до пережовування грубої рослинної їжі.

Paranthropus robustus

Paranthropus robustus 2.0-1.5 млн. років тому, Пд. Африка. Характерні дуже широкі, виступаючі вперед вилиці (це свідчить про потужний розвиток жувальної мускулатури). Для всіх "робустних" форм характерний також кістяний гребінь на тімені, що служив для прикріплення жувальних м'язів. У robustus було велике особа, плоске і кругле, без чола, з великими надбрівними дугами і дуже дрібними передніми зубами. Головний мозок у цього виду мав обсяг у середньому близько 520 кубічних сантиметрів.

Мабуть, цей вид умів виготовляти примітивні кістяні знаряддя, за допомогою яких він розколупує термітники і витягував звідти термітів. Ізотопний аналіз зубної емалі показав, що цей вид був всеїдним, а не спеціалізованим "пережовувальником грубої рослинної їжі", як думали раніше.