Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03_EPSTV_PRACT.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
64.95 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту україни

КАФЕДРА ФІНАНСІВ І КРЕДИТУ

Методичне забезпечення

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ з дисципліни

”Економіка праці та соціально-трудові відносини”

для студентів денної форми навчання

Запоріжжя

2012

ВСТУП

Забезпечення сталого соціально-економічного розвитку України як однієї із найбільших держав Європи пов'язане із вирішенням таких важливих питань, як розбудова сучасної соціально-орієнтованої економіки, відродження вітчизняного виробництва, відновлення соціальної захищеності населення. У практичному вирішенні цих найгостріших проблем одне із центральних місць займає ринок праці, що, як невід'ємна складова ринкової економіки, забезпечує розподіл та перерозподіл суспільної праці по галузях господарства, видах та формах діяльності, в територіальному просторі, за критерієм максимально ефективного використання трудового потенціалу домашнього господарства, підприємства, регіону, держави, та у відповідності із структурою суспільних потреб та форм власності.

Метою курсу «Економіка праці та соціально-трудові відносини» є формування системи теоретичних знань про механізм ринкового, державного та колективного договірного регулювання соціально-трудових відносин між суб'єктами ринку праці, а також набуття вмінь і навичок практичного застосування отриманих знань. Предметом курсу являються теоретико-методологічні економічні аспекти формування та регулювання механізмів ринку праці. Завданням курсу є вивчення теоретичних положень ринку праці, набуття вмінь і навичок застосовувати ці знання в практиці регулювання механізмів ринку праці на рівні підприємств, галузі та національної економіки.

Оволодіння основними теоретичними положеннями, методичними принципами та прийомами в області економіки праці, регулюванні соціально-трудових відносин дозволить студентам отримати такі практичні вміння і навички: вміння визначати попит і пропозицію на працю, ставку рівноважної заробітної плати на ринку праці, показники зайнятості і безробіття; вміння аналізувати процеси, що відбуваються в економіці України і формують модель соціально-трудових відносин; вміння прогнозувати зміни на ринку праці і передбачати його позитивні і негативні тенденції; вироблення навичок самореалізації на ринку праці України; вироблення навичок активного пошуку сфери ефективної реалізації власного трудового потенціалу, якими повинні володіти випускники ВНЗ. В першу чергу це стосується студентів економічних спеціальностей.

Мета дисципліни полягає в тому, щоб ознайомити студентів із найбільш важливими явищами, що відбуваються в соціально-трудовій сфері; показати зміни у розвитку ринку праці і зайнятості, в організації і регулюванні заробітної плати; до­помогти студентам навчитися самостійно економічно мислити і застосовувати знання з економіки праці для прийняття кон­кретних рішень щодо таких важливих питань як: визначення коштів на оплату праці; найм працівників; організація, норму­вання і умови праці; визначення заходів щодо підвищення ефективності праці, врегулювання трудових конфліктів тощо.

Основними завданнями курсу «Економіка праці та соціально-трудові відносини» є:

  • оволодіння науковими основами і практичними заходами організації високоефективної інтенсивної праці людей,

  • оволодіння методологією аналізу розвитку людського потенціалу в умовах соціально орієнтованих ринкових стосунків,

  • оволодіння основами управління соціально-економічним розвитком трудових колективів з урахуванням досвіду розвинутих країн світу.

Міждисциплінарні зв’язки. Дисципліна «Економіка праці та соціально-трудові відносини» вивчається після курсів економічної теорії, макроекономіки, теорії фінансів, які створюють методологічне підґрунтя для опанування положень вказаної дисципліни. Засвоєння основних положень дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» забезпечує науково-теоретичну основу для формування системи знань основних положень економіки праці майбутніми спеціалістами в галузі економіки, фінансів, маркетингу, менедж­менту і бізнесу.

За підсумками вивчення дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини», студент повинен знати:

  • теоретичні питання ринку праці та управління зайнятістю;

  • Закон України про зайнятість;

  • складові трудових ресурсів суспільства та підприємства, критерії та фактори їх ефективного використання;

  • методи організації праці як фактора ефективного використання трудових ресурсів підприємства;

  • методи і нормування праці і його значення для ефективного використання трудових ресурсів;

  • структуру доходів, методи, форми і системи оплати праці;

  • методи управління трудовими ресурсами;

  • соціальні аспекти трудової діяльності;

  • зарубіжний досвід управління трудовими ресурсами.

Студент повинен вміти:

  • аналізувати і оцінювати економічну ефективність праці людей в різних формах організації праці;

  • оцінювати чинники, передумови і методи підвищення продуктивності праці, її конкурентоспроможності;

  • здійснювати розрахунки заробітної плати, норм праці, відрахувань в фонди соціального захисту, нарахування дотацій;

  • використовувати такі методи підвищення ефективності праці, як системний аналіз, балансовий, нормативний, економіко-математичний, синергетичний та ін.

СТРУКТУРА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ