Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентiв.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
17.89 Mб
Скачать

3.3 Розрахунок фланцевих болтів

Болти (рис. 3.1, а ) для з'єднання фланців використовують при тиску в апараті до 1,6 Н/мм2. При більш високих тисках болти застосовувати не рекомендується через те, що біля головки болта виникають місцеві напруження. При тисках, вищих 1,6 Н/мм2, а також при високих температурах використовують шпильки (див. рис. 3.1, б).

З'єднання, які часто розбираються, виконуються з відкидними болтами (рис.3.2). Відстань між сусідніми болтами для забезпечення герметичності приймають рівним від (35)d, де d – зовнішній діаметр болтів. Відстань від зовнішніх країв ущільнення до осей болтів необхідно приймати якомога меншою.

В роботі фланцевих болтів можна виділити три стадії.

Стадія перша (рис.3.3 а) — початок складання; гайка дотикається до фланця; болт не затягнутий; прокладка не стиснена.

С тадія друга (рис. 3.3 б) — з'єднання зібрано, болт затягнутий силою V, та подовжився на lб; прокладка стиснена силою V її товщина зменшилась на lп . На рис. 3.3, б діаграма сил і деформацій для болта зображена прямою ОА; для прокладки – прямою О1А (деформація стиску прокладки lп відкладена вліво та позначена на рис. lст.)

Стадія третя (рис. 3.3 в) — поданий тиск; кришка намагається піднятись; болт додатково подовжується на lтиск; на цю ж величину lтиск зменшується деформація прокладки. На рис. 3.3, в діаграма для болта зображається прямою ОС. При побудові цих діаграм деформація стику приймалась рівною деформації прокладки (жорсткість фланців значно більша жорсткості прокладки). На діаграмі V – сила попереднього затягування; Vост – сила остаточного затягування або сила, яка необхідна для підтримання герметичності (ця сила стискає прокладку після подачі тиску в апарат); — сила, що діє на один болт від тиску в апараті (z – кількість болтів; р – тиск, Н/мм2 , Dсп – середній діаметр прокладки, мм); Р = Vост+Q — сумарна сила, що розтягує болт, на рис. 3.3, в показані всі три сили, що діють на фланець).

Розглядаючи додатково рівняння деформацій lб тиск = lп тиск та вводячи коефіцієнт основного навантаження  та коефіцієнт запасу проти розкриття стику Кст = 1,251,5, отримуємо вираз для сумарної болтової сили

Коефіцієнт основного навантаження , де — податливість прокладки, що дорівнює деформації від одиничної сили; — податливість болта; lп та lб — товщина прокладки та довжина болта, мм; Fп та Fб — площа прокладки, що приходиться на один болт та площа поперечного перерізу болта (площу болтів Fб можна брати за зовнішнім діаметром різі, а площу шпильок Fш – за внутрішнім діаметром різі); Еп та Еб – модулі пружності матеріалу прокладки і болта:

Таблиця 3.2

Матеріал

Е, Н/мм2

1

2

Пароніт або пресований азбест

3103

Фторопласт 4

2103

Гума (b – ширина прокладки, h – товщина прокладки

Гофрована прокладка з азбестовим наповнювачем та оболонкою з міді або алюмінію

4103

Те ж, оболонка зі сталі

5103

Продовження таблиці 3.2

1

2

Гладенькі прокладки з азбестовим наповнювачем та оболонкою

з міді або алюмінію

з м'якої сталі

із сталі Х18Н9Т

5103

6103

6103

Суцільні металеві прокладки

алюміній

мідь

м'яка сталь

сталь Х18Н9Т

70103

110103

200103

200103

Сталь для болтів (шпильок)

215103

Для сталевих деталей можна прийняти =0,2 та Кст=1,4; при наявності м'яких прокладок =0,4 та Кст=1,5. І в тому і в іншому випадку для орієнтовних розрахунків можна прийняти

Р  1,3Q.

Умова міцності болтів:

Р  [Р],

де [Р] – допустиме навантаження для болтів (шпильок) при розрахунковій температурі (табл. Б.8, додаток Б).

Розрахункову температуру для болтів (шпильок) в з'єднанні таких типів, що зображені на рис. 3.1, приймають tб  0,95tс, де tс – температура середовища в апараті. При дуже наближених розрахунках приймається tб  tс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]