Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Termoperetvoryuvachi_oporu.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

2.Параметри використовуються для вимірювання температури тіл в діапазоні 300-6000 орадусів.

Принцип дії їх оснований на залежності теплового випромінювання нагрітих тіл від їх температури і фізико-хім. Властивостей.Навідмінно від термометрів і термоперетворювачів первинний перетворювач пірометра не піддається впливу високої температури і не спотворює температурного поля,тому що він знаходиться поза вимірювальним середовищем.

Розрізняють такі типи пірометрів:

-пірометри часткового випромінювання

-сумарного випромінювання.

Пірометри часткового випромінювання.Відносяться оптичні візуальні пірометри за допомогою яких здійснюється порівняння яскравості випромінювання певної довжини хвилі нагрітого тіла температуру якого вимірюють.Яскравісну температуру визначають за допомогою пірометричної лампи.При цьому другоподібну нитку лампи через оптичне пристосування наводять на поверхню нагрітого тіла(випромінювача) і добиваються того,що яскравість нитки і яскравість нагрітого тіла співпали,а потім визначають силу струму ,що живить лампу.Якщо яскравість нитки буде менша,ніж яскравість тіла,то на світлому фоні нитка буде чорного кольору.Якщо яскравість нитки більша,ніж яскравість тіла,то нитка буде проектуватись світлою лінією на темнішому фоні.Якщо яскравість нитки і тіла співпадають,то верхня дугоподібна ч-на нитки стане невидимою.

I –температура нитки менша від температури ви промін. II температура нитки більша

IIIтемпература нитки = температурі випром.

Переваги оптичних пірометрів:1)порівняно висока точність випромінювання. 2)простий у роботі. 3)компактність приладу.

Недоліки:1)необхідність в сторонньому джерелі живлення 2)неможливість стаціонарного вимірювання температури 3)неможливість автоматичного запису 4)субактивність засобів вимірювання.

Пірометри сумарного випромінювання.

Принцип дії оснований на використанні теплового випромінювання нагрітих тіл. Теплові промені,що вловлюються пірометрами концентруються за допомогою збірної лінзи на термочутливому елементі,що складається із невеликої термобатареї.

Потік променів,що направляється лінзою на термобатарею ,нагріває її і по степені нагріву визначають температуру тіла. Вторинним приладом пірометра є міліамперметр або автоматичний потенціометр.

РАПИР- призначений для стаціонарного випромінювання радіаційної температури в діапазоні від 400-2500.

Переваги:- об*активність методу - відсутність стороннього джерела живлення - дистанційна передача показів

Недоліки: Невисока точність.

3.Пірометри повіряють шляхом порівняння їх показів з температурою нитки розжарення зразкової температурної лампи або з показами зразкового пірометра.

При повірці пірометра за допомогою температурної лампи телескоп приводиться на нагріту поверхню стрічки і покази пірометра .Покази пірометра порівнюються з відповідними значеннями яскравої температури,яка визначається по силі струму ,що проходить через температурну лампу .Між телескопом і температурною лампою встановлюють кольорові скла і збірну лінзу. Лінза дає збільшення зображення стрічки лампи в полі зору окуляра телескопу,а використання кольорового скла приближує випромінювання вольфрамової стрічки до випромінення чорного тіла при довжині хвилі 0,6-0,7 мкм,яка дозволяє повіряти пірометри шляхом порівняння їх показів з градуювальною характеристикою лампи.

Повірка оптичного пірометра проводиться шляхом одночасного наведення на випромінювач двох телескопів ,які встановлені під однаковим кутом до випромінювання. В якості останнього використовується температурна лампа з кольоровим склом або звичайна лампа із стрічковим нагрівачем. Сила струму вимірюється за допомогою потенціометра.

Пірометри сумарного випромінювання повіряються безпосереднім порівнянням їх показів з показами зразкового пірометра того ж типу. Для цієї цілі застосовується спеціальна соціальна повір очна установка типу УРП,яка дозволяє проводити повірку пірометрів до радіаційної температури 2000

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]