Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Долмат.Тема 10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
103.29 Кб
Скачать

10.3 Стратегічні проекти

Відомо, що організації досягають значно кращих результатів за проектним підходом, ніж за традиційними робочими методами, оскільки проекти реалізують обрану ними стратегію розвитку. Стратегічне лідерство організації, усередині якої виник проект і на користь якої він здійснюється, стає можливим саме завдяки проектам, які є інструментами забезпечення їх організаційної переваги.

Етапами проекту є ініціація, планування, виконання, завершення. Правильно проведена Ініціація є надзвичайно важливим етапом проекту, який допомагає критично осмислити ситуацію та підійти до формулювання специфічних цілей-завдань. Часто важливість цього етапу проектної діяльності недооцінюється — команди поспішають перейти до планування та виконання. Водночас, при цьому можуть забувати про такі важливі речі як критичний розгляд ситуації, генерацію всіх можливих ідей, розгляд альтернатив, висвітлення всіх інших важливих аспектів всього ринкового та внутрішнього контексту в якому перебуває підприємство.

Також ініціація є важливою річчю для формування справжньої команди. Правильно проходячи шлях ініціації, лідер команди може забезпечити собі справжню, ефективну та віддану команду на весь період існування проекту. Або навпаки, — при невдалій чи поспішній ініціації, лідер отримує «команду», як джерело постійних проблем та нову воронку поглинання ресурсів, часу та власної енергії.

Стратегічні проекти залежать один від одного та від виконання тактичних проектів. Прийняття рішень стосовно проектів, які запізнюються, повинно базуватись на цілісній картині реалізації всього портфелю проектів, на вартості для всього портфелю дня запізнення чи випередження по окремо взятому проекту.

Проект — одноразова сукупність цілей, стратегій, задач та дій, що має системні характеристики відносно взаємозв’язку ресурсів, послідовності виконання робіт і залучення спеціалістів певного профілю.

Проекти повинні відповідати таким вимогам:

  1. забезпечення одночасного виконання технічних, економічних, організаційних та інших вимог;

  2. налагодження зовнішніх та внутрішніх взаємозв’язків: «цілі-задачі-ресурси», — що потребують чіткої координації робіт;

  3. визначення термінів початку та завершення проекту;

  4. подолання обмежень по критичним ресурсам;

  5. запобігання конфліктам в процесі виконання проектів серед виконавців різного фаху.

Управління проектами — науково-практична діяльність по визначенню цілей та організації робіт груп людей таким чином, щоб цілі було досягнуто після закінчення всіх запланованих робіт.

Доцільно виокремлювати наступні проекти у діяльнос­ті організацій:

1) спрямовані на внутрішнє середовище — проект створення нового виду продукції:

    • проект освоєння процесу складання дизельних моторів з імпортних комплектуючих з поступовим перенесенням виробництва деяких з них на власні виробничі потужності;

    • проект розробки нової технологічної лінії тощо;

2) спрямовані на зовнішнє середовище:

  • проект будівництва спільного з постачальниками підприєм- ства з очищення промислових відходів;

  • проект наукових розробок щодо створення нових матеріалів;

  • проект створення торгівельної мережі тощо.