Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українське_радіо_ТБ.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
166.8 Кб
Скачать

З історії становлення та функціонування Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

(хронологія подій)

21 грудня 1993 року

Набрав чинності Закон України "Про телебачення і радіомовлення", який вперше задекларував створення в Україні державного регуляторного та контролюючого органу в системі електронних ЗМІ - Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

У період з 1994 по 1999 роки здійснено:

  • первинну структуризацію телерадіоінформаційного простору держави;

  • створено конкурентне середовище в системі електронних ЗМІ;

  • закладено підвалини для розвитку регіональних телерадіомереж.

1997 рік

В ефірі України запрацювало три потужні мовники: Національна телекомпанія України, "Студія" 1+1", телекорпорація "Інтер".

1 До Харкова в СРСР працювали 3 станції: Москва, Ленінград, Казань.

2 У 1930 з місцевих товариств друзів радіо створили республіканське Радіотовариство України, діяв також Комітет сприяння радіофікації та радіоаматорству при ЦК ЛКСМУ. Питанням радіотехніки, радіомовлення і радіоаматорства був присвячений журнал «Радіо» (19301941).

3 Нині „Промінь” - 2 програма УР в такому же форматі. На його ж хвилях сидить радіо „Ера”, „Промінь” транслює кількох зарубіжних мовників українською - VOA, «Свобода», DW.

4 Перші пробні передачі студія приурочила до Дня шахтаря 25 серпня 1956 р., а потім подібні передачі повторювалися щосуботи показом кінофільмів. За станом на 1 жовтня 1956 р. у штаті студії значилося 11 чоловік, з них адміністративного складу - 4, виробничо-технічного - 7 чоловік.

З листа Міністерства вугільної промисловості УРСР директорові заводу ВЭФ (м. Рига) від 12 листопада 1956 р.: „У зв'язку з відкриттям у м. Сталіно телевізійного центру і відсутністю у продажу телевізорів нових марок Міністерство вугільної промисловості УРСР просить Вас відпустити Мінвуглепрому УРСР для продажу кращим шахтарям Донбасу 200 штук телевізорів нових марок, настроєних на 4-5 канали”. Передавач 15 КВТ. Антена – 200 м.

5 20 січня 1965 року на «домашніх екранах» в багатьох областях з‘явилась заставка з великими літерами «УТ», що символізувало початок об‘єднаної загальнореспубліканської телепрограми України, обсяг мовлення якої вже в цьому році становив понад 200 годин.

6 Понеділок 6 березня 1972 року. Цей день став днем «малої телевізійної революції» в Україні. Саме того дня у республіці було запроваджене двоканальне телевізійне мовлення.