Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 ОМС.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

6. Поняття адміністративного правопорушення

За скоєння правопорушень у галузі митної справи законодавством передбачено різні види відповідальності: кримінальна, адміністративна, дисциплінарна.

Адміністративна відповідальність — це вид юридичної відповідальності, яка полягає у застосуванні повноважним органом або посадовою особою адміністративного стягнення до фізичної чи юридичної особи, що скоїла правопорушення. Адміністративна відповідальність встановлюється як законами, так і підзаконними актами. Підставою для застосування адміністративної відповідальності є скоєння адміністративно-правового правопорушення — проступку.

Підставою для виникнення кримінальної відповідальності є злочин; дисциплінарної — дисциплінарний проступок. Суб’єктами адміністративно-правової відповідальності можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Суб’єктами кримінальної відповідальності — тільки фізичні особи.

У галузі митної справи виділяють такі правопорушення:

- злочини;

- порушення митних правил;

- адміністративні правопорушення, що посягають на нормальну діяльність митних органів.

Відповідно до чинного законодавства, і зокрема Митного кодексу, кримінальна відповідальність встановлена тільки за скоєння контрабанди. При цьому митні органи виступають тільки як органи дізнання, потім справи передаються в СБУ.

За всі інші передбачені МК України правопорушення встановлена адміністративна відповідальність. Об’єктивно це обґрунтовано тим, що порушення митних правил за своєю природою і характером є адміністративним правопорушенням у галузі митної справи, шкода від порушення цих правил не настільки велика, щоб передбачати кримінальну відповідальність.

Види митних правопорушень визначено у відповідних статтях Митного кодексу.

Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.