Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧАСТИНА II-5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

2. Робота скпт при навантаженні (zhs ≠ ∞, zhc ≠ ∞).

Спочатку розглянемо роботу СКПТ, коли навантажена тільки одна синусна обмотка (ZHC ≠ ∞). Підключення навантаження до синусної обмотки викличе протікання струму Is, який визначиться ЕРС Es і сумою опорів самої синусної обмотки Zs і навантаження ZHS:

Струм створює МРС, яка направлена уздовж осі синусної обмотки. Максимальне значення цієї МРС

(5.22)

Розкладемо FS на дві складові: Fsd, направлену по подовжній осі, і Fsq, направлену по поперечній осі (рис. 5.39):

Подовжня складова Fsd МРС синусної обмотки направлена зустрічно по відношенню до МРС обмотки збудження FB і прагне розмагнітити СКПТ. Як і в звичному трансформаторі, розмагнічуючий вплив вторинного ланцюга (синусної обмотки) компенсується зростаючої МРС первинної обмотки (обмотки збудження). Сумарна МРС по подовжній осі як при холостому ходу, так і при навантаженні практично залишається незмінною (Fd ≈ const). Сумарна МРС Fd створює магнітний потік Фd, також практично не залежний від режиму роботи СКПТ (Фd ≈ const). Магнітний потік Фd наводить в синусній обмотці ЕРС взаємоіндукції, рівну ЕРС холостого ходу:

Поперечна складова Fsq створює магнітний потік Фsq, максимальне значення якого

де RM — магнітний опір, який у СКПТ, що має рівномірний повітряний зазор, не залежить від кута повороту ротора.

Поперечний потік Фsq в машині нічим не компенсується. Потік Фsq по відношенню до синусної обмотки є потоком самоіндукції і наводить в ній ЕРС Еsq. З синусною обмоткою має повне потокозчеплення частина потоку Фsq, пропорційна cos α, а тому ЕРС Еsq рівна

ЕРС Еsq є ЕРС самоіндукції і може бути представлена у вигляді

де Ls = wр.э2/RМ — індуктивність синусної обмотки; xS — індуктивний опір синусної обмотки.

Повна ЕДС синусної обмотки є сумою ЕДС взаємоіндукції і самоіндукції:

(5.23)

Звідси знаходимо вираз для

(5.24)

г де — комплексний коефіцієнт.

З виразу (5.24) виходить, що при навантаженні відбувається спотворення синусоїдального характеру залежності Es від кута α. Фізично спотворення пояснюється впливом поперечної складової реакції ротора. Фазова погрішність обумовлена комплексним характером опорів обмотки і навантаження.

При навантаженні однієї косинусної обмотки (ZHS = ∞) аналогічним чином можна одержати вираз для її ЕДС:

(5.25)

де — комплексний коефіцієнт; Zc і ZHC — опори косинусної обмотки і підключеного до неї навантаження.

З виразу (5.25) виходить, що при навантаженні спотворюється косинусоїдальна залежність зміни Eс від кута α. Спотворення і в цьому випадку пояснюється впливом поперечної складової реакції ротора. Для усунення виникаючої погрішності ПТ застосовують так зване симетрирування. Симетрировання призводить до компенсації поперечної складової реакції ротора.

Існують два способи симетрирування: вторинне (з боку ротора) і первинне (з боку статора). При вторинному симетрируванні обидві роторні обмотки підключені до зовнішніх опорів навантажень ZHS і ZHC. Компенсаційна обмотка розімкнена. Підключення навантажень призводить до протікання струмів по синусній і косинусній обмоткам. Струми IS і IC створюють МРС Fs і Fc, які направлені в просторі під кутом 90° один до одного. Максимальне значення МРС косинусної обмотки рівне

(5.26)

Розкладемо МРС Fc на подовжню і поперечну складові (див. рис. 5.39):

Подовжня складова направлена зустрічно по відношенню до МРС обмотки збудження. Результуюча подовжня складова реакції ротора рівна

(5.27)

Поперечна складова Fcq направлена зустрічно по відношенню до поперечної складової Fsq . Результуюча поперечна складова реакції ротора Fqp рівна різниці цих МРС:

При рівності Fsq = Fcq поперечна складова Fqp рівна нулю, отже, рівний нулю і поперечний потік Фq, тому не буде спотворюючого впливу реакції ротора на ЕРС синусною і косинусної обмоток. Знайдемо умови, при яких дотримується рівність

З урахуванням (5.22) і (5.26) одержимо

(5.28)

Оскільки при Fqp = 0 спотворення ЕРС синусної і косинусної обмоток відсутнє, то для струмів Is і Ic можна записати наступні вирази:

(5.29) і (5.30)

Підставляючи вирази для струмів з (5.29) і (5.30) в (5.28), одержимо

(5.31)

Рівність (5.31) справедлива при

(5.32)

Одержаний вираз є умовою повної компенсації поперечної складової реакції ротора при вторинному симетрируванні СКПТ. Звично в поворотних трансформаторах Zs = Zc, тому для здійснення вторинного симетрирування необхідне виконання умови ZHS = ZHC.

Особливістю вторинного симетрирування є те, що при його здійсненні струм, споживаний обмоткою збудження, не залежить від кута повороту ротора.

Перетворимо вираз (5.27) з урахуванням (5.22) і (5.26):

Використовуючи (5.29) і (5.30), одержимо

(5.33)

Оскільки при вторинному симетрируванні ZHS + ZS = ZHC + ZC = ZH.P + ZP, то

Якщо нехтувати складовій струму обмотки збудження, що намагнічує, то МРС обмотки збудження буде рівна узятій з протилежним знаком МРС результуючій подовжній складовій реакції ротора:

або

звідки

(5.34)

де - вхідний опір СКПТ без урахування опору обмотки збудження.

З (5.34) витікає, що при вторинному симетрируванні струм IВ і вхідний опір ZВХ не залежать від кута повороту ротора.

На практиці наявність вторинного симетрирування перевіряється або за допомогою амперметра, включеного в ланцюг обмотки збудження, або за допомогою вольтметра, включеного на затиски компенсаційної обмотки. При вторинному симетрируванні показання амперметра не залежать від кута повороту ротора, а напруга на затисках компенсаційної обмотки рівна нулю, оскільки рівний нулю поперечний потік Фq .

Застосування вторинного симетрирування утруднено при змінному зовнішньому навантаженні. У цих випадках використовується первинне симетрирування, яке зводиться до включення в ланцюг компенсаційної обмотки резистора ZK (см, рис. 5.38). У загальному випадку при ZHS ≠ ZHC в поворотному трансформаторі виникає поперечна складова реакції ротора Fqp, створююча поперечний потік Фqp . Цей потік наводить в компенсаційній обмотці ЕРС взаємоіндукції ЕК, під дією якої по обмотці протікає струм IK. Струм IK створює МРС FK, направлену по поперечній осі. Результуюча МРС по поперечній осі

МРС Fq створює результуючий магнітний потік Фq. Компенсаційна обмотка по відношенню до поперечного потоку Фq є вторинною обмоткою трансформатора. При малому значенні ZK трансформаторний режим близький до короткого замикання, при якому результуюча МРС Fq значно менше МРС Fqp . Тому поперечний потік Фq і викликана їм погрішність значно зменшуються. Повне усунення впливу поперечної реакції ротора досягається при виборі резистора ZК = ZBH, де ZBH — внутрішній опір джерела живлення. Умова первинного симетрирування не залежить від опору навантаження. При живленні поворотного трансформатора від джерела великої потужності, опір якого ZВН = 0, компенсаційну обмотку закорачивають. Як випливає з виразу (5.33), при первинному симетрируванні подовжня складова реакції ротора залежить від кута його повороту, тому від кута повороту залежить і струм, споживаний обмоткою збудження.

Лінійний поворотний трансформатор. При невеликій зміні кута α як лінійний поворотний трансформатор (ЛПТ) можна використовувати СКПТ, знімаючи вихідний сигнал з синусної обмотки, оскільки при малих кутах sin α ≈ α. Точність лінійної апроксимації порядка 0,1 % може бути одержана при зміні кута α в межах ±4,5°. З розширенням діапазону зміни кута α точність відтворення лінійної залежності знижується. У основу побудови ЛПТ встановлена функціональна залежність

(5.35)

яка при m = 0,52—0,56 відхиляється від лінійної на 0,1 % у діапазоні зміни кута α від -55 до +55°. Для отримання приведеної залежності застосовують дві схеми ЛПТ: з первинним симетрируванням і з вторинним симетрируванням. На судах знайшли застосування ЛПТ з первинним симетрируванням. У схемі ЛПТ з первинним симетрируванням (рис. 5.40) обмотка збудження і косинусна обмотка з'єднуються послідовно і підключаються до мережі з напругою UB. Компенсаційна обмотка замикається на резистор ZK. Вихідний сигнал знімається з синусної обмотки. При виконанні умови первинного симетрирування результуючий магнітний потік по поперечній осі Фq = 0, тому можна враховувати лише результуючий магнітний потік по подовжній осі Фd. Потік по подовжній осі наводить ЕРС в обмотці збудження EB і косинусній обмотці ЕС.

Нехтуючи падінням напруги, можна вважати, що напруга мережі UB врівноважується ЕРС EB і ЕС:

(5.36)

З (5.36) знаходимо

(5.37)

Магнітний потік по подовжній осі наводить ЕРС в синусній обмотці

Одержаний вираз (5.38) формою аналогічно початковій функціональній залежності (5.35).

ЛПТ виготовляють з коефіцієнтом трансформації до = 0,565. Опір навантаження ZH не впливає на умову первинного симетрирування, тому ЛПТ з первинним симетрируванням може працювати при змінному навантаженні без спотворення лінійності вихідної характеристики.

Масштабні поворотні трансформатори. Масштабні поворотні трансформатори (МПТ) застосовуються для узгодження напруг різних елементів автоматичної системи контролю або регулювання. В цьому випадку МПТ використовується як регулятор н апруги. Поворотом ротора МПТ можна плавно змінювати співвідношення (масштаб) між вхідною напругою, що подається на обмотку збудження, і вихідною напругою, що знімається з однією з роторних обмоток. При досягненні вихідною напругою необхідного значення ротор МПТ фіксують спеціальним стопорним пристроєм. МПТ відрізняються від ПТ інших типів наявністю стопорного пристрою і знижуючого редуктора, що дозволяє плавно повертати ротор. У суднових автоматичних системах регулювання (авторульових) МПТ знайшов застосування як пристрій, що підсумовує (рис. 5.41). На синусну обмотку МПТ подається напруга з лінійного поворотного трансформатора курсу (ЛПТК). Напруга ЛПТК змінюється пропорційно куту відхилення судна від заданого курсу φ:

(5.39)

На косинусну обмотку МПТ подається напруга з лінійного поворотного трансформатора керма (ЛПТР), ротор якого механічно пов'язаний з баллером керма. Напруга ЛПТР зраджується пропорційно куту повороту баллера керма β:

(5.40)

Вихідна напруга МПТ знімається з компенсаційної обмотки. За наявності напруг UК і Up по роторних обмотках МПТ протікають струми, які створюють потоки ФS і ФC, направлені під кутом 90° відносно один одного. Результуючий магнітний потік ротора МПТ Фр рівний геометричній сумі потоків ФS і ФС (рис. 5.42). Напрям потоку Ф в просторі залежить від співвідношення між потоками ФS і ФC. При певному співвідношенні між потоками ФS і ФC потік Фр буде направлений по подовжній осі (потоки Фp1 і Фp2). При цьому вихідна напруга МПТ рівна нулю. Таким чином, вихідна напруга МПТ буде рівна нулю при певному співвідношенні між потоками ФS і ФC, отже, при певному співвідношенні між кутами φ і β. Це співвідношення носить назву коефіцієнта зворотного зв'язку (kОС = φ/β). Співвідношення між потоками ФS і ФC, при якому результуючий потік Фр направлений по подовжній осі, залежить від кута повороту ротора МПТ. Так, при α = 45° kОС = 1, а при α = 60º kОС = 1,73. Повертаючи ротор МПТ, можна змінювати коефіцієнт зворотного зв'язку від 0,2 до 2,0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]