Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР-ТММ_05_06_2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.48 Mб
Скачать

3.2. Визначення прискорень точок ланок і кутових прискорень ланок.

Для побудови плану прискорень використовують план швидкостей і вихідні дані. Довжини відрізків на плані прискорень потрібно визначати за можливістю з точністю до десятих міліметра.

3.2.1. Загальні відомості про побудову плану прискорень.

Для механізмів з твердими та жорсткими ланками план прискорень будують на основі теорії плоско-паралельного руху твердого тіла та теорії складного руху. План прискорень будуємо за рівнянням (відповідно до теореми Коріоліса про абсолютне прискорення точки

. (3.6)

В цьому рівнянні позначаються наступні прискорення: - точки (в якості полюса можна обрати будь-яку точку твердого тіла), - переносне (прискорення точки - тієї точки середовища, з якою в певний момент знаходиться в контакті точка, що здійснює складний рух), - відносне, - коріолісове (поворотне). З урахуванням ( ), запишемо

. (3.7)

Відзначимо, що коріолісове прискорення точки при непоступальному переносному русі характеризує зміну одразу двох швидкостей – відносної за напрямом і переносної за величиною. Ці зміни є наслідком обертання рухомої системи координат і переміщення точки відносно осі обертання. Всі побудови мають бути прив’язані до полюса плану прискорень . При побудові плану прискорень механізму будемо використовувати наступне правило:

Прискорення довільної точки плоскої фігури дорівнює геометричній сумі прискорення полюса та прискорення цієї точки в її обертанні разом з плоскою фігурою навколо полюса.

Вихідними даними для побудови плану прискорень механізму є відомі геометричні розміри ланок механізму, кінематичні параметри, що задані або визначені в розділі 3.1.

3.2.2. Визначення прискорення точки .

В загальному вигляді прискорення , де - нормальне, а - дотичне (тангенційне) прискорення. Перше з вказаних відповідає за зміну напряму руху тіла, а друге - за зміну величини швидкості. Через постійність тангенційна складова відсутня , тому .

Нормальне прискорення , вектор спрямований за радіусом до центру обертання  .

=720,45=22,05 м/с2. (3.8)

Обираємо масштаб плану прискорень . Знайдемо довжину відрізка , який зображує вектор прискорення на плані:

= =88,2 мм. (3.9)

З полюса плану прискорень відкладаємо вказаний відрізок у напрямі, паралельному .

3.2.3. Визначення коріолісова прискорення .

Коріолісове прискорення викликано з одного боку зміною напряму вектора відносної швидкості через поворот переносної системи, а з іншого – зміною величини вектору переносної швидкості через переміщення точки в результаті відносного руху. Величина коріолісова прискорення визначається за формулою

=21,6942,35=7,962 м/с2. (3.10)

На плані прискорень це прискорення зображує відрізок , довжина якого визначається

= =31,85 мм. (3.11)

Напрям вектора отримуємо, повертаючи вектор навколо точки по напряму обертання куліси на кут 90. З формули (3.10) бачимо, що =0, якщо =0 або =0.

3.2.4. Визначення прискорення точки та відносного прискорення .

Вектор переносного прискорення розкладаємо на нормальну та дотичну складові ( ). Нормальне переносне прискорення дорівнює

=1,69421,24=3,558 м/с2. (3.12)

Визначимо довжину відрізку , який зображує вектор прискорення на плані

= =14,2 мм. (3.13)

Вектор дотичного переносного прискорення спрямований через точку . Його величина невідома, лінія дії проходить через точку перпендикулярно до осі куліси , тому на плані прискорень проводимо через точку лінію , перпендикулярну відрізку .

Величина відносного прискорення невідома, лінія дії вектора спрямована вздовж куліси, через точку проводимо лінію , паралельну осі куліси. Перетин прямих та визначає точку , відрізок зображує в прийнятому масштабі дотичне прискорення точки , відрізок - відносне прискорення. Їхні довжини =34 мм, =45 мм. Напрям відносного прискорення протилежний напряму швидкості , тому в дійсності величина є від’ємною, тобто рух сповільнений.

Для знаходження величин невідомих прискорень необхідно довжини відповідних відрізків помножити на масштаб

=340,25=8,50 м/с2, (3.14)

=450,25=11,25 м/с2. (3.15)

Повне прискорення точки = =9,215 м/с2, на Рис.3.2 зображує відрізок .