Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИСРС 2ПОЛИТОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
73.5 Кб
Скачать

Міжнародні відносини та світовий політичний процес

План

  1. Основні суб'єкти та рівні міжнародних відносин. Міжнародні організації: ООН, воєнно-політичні блоки, міжурядові та неурядові міжнародні організації.

  2. Сутність зовнішньої політики. Зовнішня політика як засіб регулювання взаємовідносин між державами на міжнародній арені. Основні цілі зовнішньої політики.

  3. Основні проблеми зовнішньої політики. Стратегічні напрямки зовнішньополітичної діяльності: запобігання війни, скорочення зброї масового ураження тощо.

Завдання 3.

Підберіть визначення, що відповідає кожному з перерахованих нижче ключових понять теми.

Поняття: політичний процес, політична діяльність, політичне функціонування, політичний маркетинг, політична технологія, політичне рішення.

  1. Усвідомлений вибір напряму і способу дії

  2. Сукупність методів і способів цілеспрямованого впливу суб’єкта політики на різні соціальні групи з метою донести до них вигідну про себе інформацію у найбільш доступній формі і через найбільш ефективні канали її поширення.

  3. Система прийомів і технік послідовного досягнення бажаного результату в політичній діяльності.

  4. Функціональна характеристика політичної системи, зміст якої визначається виконанням суб’єктами влади своїх специфічних ролей і функцій.

  5. специфічна форма активного ставлення людей до свого суспільного середовища, мета якої полягає в цілеспрямованому його регулюванні та перетворенні за допомогою фактору влади.

  6. Здійснення владними структурами регулюючої діяльності стосовно самих себе, суспільних груп основних сфер суспільного життя.

ВАРІАНТ 25

Розкрити змістовне навантаження наступних понять: “модернізація”, “олігархія”, “опозиція”, “охлократія”, “плюралізм”, “політична система”, “правова держава”.

Україна в сучасному геополітичному просторі

План

1. Геополітичний чинник та національний інтерес у зовнішній політиці України.

2. Пріоритети зовнішньополітичної діяльності.

3. Відносини України з міжнародними організаціями і країнами Заходу.

4. Проблеми безпеки України. Україна і Росія.

ЗАВДАННЯ 3.

Підберіть визначення, що відповідає кожному з перерахованих нижче ключових понять теми.

Поняття: нація, соціальна нерівність, клієнтелізм, група інтересів, соціальна структура, етнос, групи тиску, громадянське суспільство.

  1. Об’єднання громадян, які безпосередньо не борються за владу, але наполягають на врахуванні своїх інтересів при здійсненні політики.

  2. Сукупність усіх соціальних груп і спільнот даного суспільства, що певним чином взаємодіють між собою.

  3. Плюралізм і організація інтересів незалежно від держави.

  4. Стійка історична спільнота людей, народ, що належать до однієї культури і може перебувати на різних рівнях консолідації та самоусвідомлення.

  5. Свідоме об’єднання людей на базі спільності потреб та інтересів, що прагне здійснювати вплив на владу заради відображення своїх інтересів у курсах державної політики.

  6. Неоднакове володіння людьми деякими важливими матеріальними і духовними благами, від яких залежить суспільний статус і життєві можливості сімей та окремих індивідів.

  7. Стосунки щодо обміну благами і політичними послугами між нерівними партнерами, один з яких виконує роль захисника-патрона, а інший – роль його клієнта.

  8. Вища, модерна форма етнополітичної спільності людей, яка має власну державу або прагне її утворити.