Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зм. модуль 6.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
53.32 Кб
Скачать

6.3. Мета, завдання, суб’єкти та об’єкти інвентаризації

Інвентаризація (від лат. inventarium - опис) - допоміжний спосіб первинного спостереження, сутність якого полягає у виявленні, документальному підтвердженні наявності, стану й оцінки активів і зобов’язань для забезпечення достовірності показників бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства

Законодавчі та нормативні документи, що регламентують проведення інвентаризації та відображення її результатів в обліку :

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ, стаття 10.

2. Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 р. №69.

3. Постанова кму від 22.01.1996р. № 116 «Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування)матеріальних цінностей».

Об’єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов’язковим згідно з законодавством.

Мета проведення інвентаризації - виявити фактичну наявність майна та його джерел і привести дані поточного бухгалтерського обліку у відповідність із фактичним станом речей.

Причиною проведення інвентаризації є неможливість документальної фіксації певних змін у складі майна та його джерел, викликаних об’єктивними ( природні втрати, усушка, утруска, випарювання) і суб’єктивними (пересортиця, помилки, крадіжки) причинами.

Основні завдання інвентаризації (п. 7 Інструкції № 69):

виявлення фактичної наявності основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів та інших грошових документів, а також обсягів незавершеного виробництва в натурі;

встановлення лишку або нестачі цінностей і коштів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку;

виявлення товарно-матеріальних цінностей, які частково втратили свою первісну вартість, застарілих фасонів і моделей, а також матеріальних цінностей та нематеріальних активів, що не використовуються;

перевірка дотримання умов та порядку збереження матеріальних та грошових цінностей, а також правил утримання та експлуатації основних фондів;

перевірка реальності вартості зарахованих на баланс основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей та ін. облікових об’єктів.

Суб’єктами інвентаризації є носії прав та зобов’язань – власники та керівники підприємств.

Об’єкти інвентаризації є активи і зобов’язання підприємства, в тому числі й на позабалансових рахунках.

6.4. Облікові регістри та їх класифікація

Регістр ( від лат. registrum – перелік) – це форма реєстрації документів.

Облікові регістри – це носії вторинної інформації спеціальної форми та змісту (бухгалтерські книги, картки, окремі листки, машинні носії), потрібні для реєстрації, групування та узагальнення господарських операцій з первинних документів.

Облікові регістри призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування, узагальнення інформації про господарські операції, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах.

Облікова реєстрація запис господарських операцій в облікові регістри на підставі даних первинних документів у порядку їх надходження до бухгалтерії.

Реквізити облікових регістрів містять: назву, період реєстрації господарських операцій, прізвища і підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у їх складанні.

Форми облікових регістрів рекомендуються Міністерством Фінансів України та розробляються міністерствами і відомствами

Використання облікових регістрів регламентовано

- Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16 липня 1999 р. № 966-ХІУ ( стаття 9);

- Методичними рекомендаціями щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 29 грудня 2000 р. № 356;

- Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства Фінансів України від 24 травня 1995 р. № 88.

Регістри складаються щомісяця.

Регістри підписуються виконавцями та головним бухгалтером або особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку.

Ведення облікових регістрів здійснюється:

із застосуванням кодів відповідно класу рахунків і коду синтетичного рахунку Плану рахунків бухгалтерського обліку;

аналітичні дані в облікових регістрах мають узгоджуватися з даними синтетичного обліку на останнє число місяця.

Дані облікових регістрів у згрупованому вигляді переносяться до бухгалтерської (фінансової) звітності підприємства.

Класифікація облікових регістрів – це групування їх за характером записів, зовнішнім виглядом, ступенем узагальнення інформації, побудовою, матеріальною основою, способом заповнення.

За характером записів облікові регістри є: хронологічними, систематичними, комбінованими.

Хронологічні облікові регістри (журнал реєстрації):

записи здійснюються в календарній послідовності проведення та оформлення господарських операцій:

забезпечують контроль за збереженням документів і повноту записів у хронологічній послідовності.

Систематичні облікові регістри (приклад - Головна книга за синтетичними рахунками)призначені для групування однорідних за економічним змістом операцій на рахунках бухгалтерського обліку

Комбіновані облікові регістри (приклад: Журнал-Головна (поєднується реєстраційний журнал і головна книга), журнали ) - поєднують хронологічні й систематичні записи.

За зовнішнім виглядом облікові регістри поділяються на бухгалтерські книги, картки, окремі аркуші, машинограми.

Бухгалтерські книги (приклад: Касова книга, Головна книга, книга Журнал – Головна, журнал обліку матеріальних цінностей, що надходять від постачальників тощо) - регістри, в яких спеціально розграфлені аркуші переплетені (зброшуровані), пронумеровані й прошнуровані. На останній сторінці книги вказують загальну кількість сторінок і завіряють підписами керівника і головного бухгалтера та печаткою підприємства. На лицьовому боці книги вказують назву підприємства, назву книги, рік, на який заведено книгу. У книзі відкривають аналітичні рахунки, наводять зміст.

Картки (приклад: інвентарна картка обліку основних засобів, картки сортового обліку матеріалів тощо) - таблиці спеціальної форми стандартних розмірів, призначені для обліку господарських операцій. Їх використовують для аналітичного обліку основних засобів, виробничих запасів тощо. Картки реєструють у спеціальному журналі за попередньо наданим номером.

Окремі аркуші (приклад: відомості, розроблювальні групові таблиці, журнали – ордери тощо) - таблиці різного формату зі спеціальним графленням. Зберігаються в папках, з яких легко виймаються для проведення облікових записів.

Машинограми - відповідні таблиці в машинній обробці облікової інформації, що передбачені програмами. Взаємоузгодженість показників у них контролюється автоматично.

За ступенем узагальнення облікові регістри поділяють на синтетичні, аналітичні, комбіновані.

Синтетичні (приклад: книга для аналітичного обліку виробничих запасів) - регістри, які призначені для синтетичного обліку економічно однорідних груп засобів, джерел, господарських процесів.

Аналітичні (приклад: книга для аналітичного обліку виробничих запасів) - регістри, які призначені для аналітичного обліку, який деталізує зміст показників синтетичного обліку використовуючи грошовий а за потреби натуральні й грошові вимірники.

Комбіновані (приклад: відомості аналітичного обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками, з покупцями та замовниками тощо) - регістри, які призначені для одночасного здійснення синтетичного й аналітичного обліку

За побудовою облікові регістри поділяють на односторонні, двосторонні, багатографні й шахові.

Односторонні облікові регістри залежно від змісту обліковуваних операцій поділяються на:

- контокорентні (для обліку розрахункових та інших операцій, записи здійснюються тільки у грошовому вимірнику);

- кількісно-сумові (для обліку матеріальних цінностей, записи ведуться у натуральному і грошовому вимірниках);

- кількісно-сортові (картки кількісно-сумового обліку матеріалів).

Двосторонні облікові регістри (приклад: рахунки бухгалтерського обліку) за своєю структурою мають ліву частину – дебетову та праву кредитову.

Багатографні облікові регістри (приклад: Журнал та відомості до нього, Головна книга, відомості при спрощеній формі ведення обліку) - побудовані так, що одна частина (переважно дебетова) поділяється на кілька граф; але можуть бути регістри, де розписуються записи по кредиту рахунка в кореспонденції з дебетом інших рахунків.

Шахові облікові регістри (приклад: оборотно-сальдова відомість при спрощеній формі ведення обліку, журнали, відомості тощо) - мають характерну ознаку: суми господарських операцій відображаються за правилом подвійного запису по дебету одного та кредиту іншого рахунка.

За матеріальною основою облікові регістри поділяють на: паперові (складаються на папері); безпаперові (складаються на машинних носіях інформації).

За способом заповнення облікові регістри поділяють на ручні і комп’ютерні.

Приклад класифікації облікового регістру за різними ознаками (Касова книга: за характером записів – комбінований; за зовнішнім видом – книга; за ступенем узагальнення – комбінований;

за побудовою – односторонній; за матеріальною основою – паперовий; за способом заповнення – ручний регістр.

Контрольні питання

  1. Визначення первинного документу.

  2. Коли повинен бути складений первинний документ відповідно до вимог чинного законодавства?

  3. Назвіть обов’язкові реквізити первинного документа.

  4. Хто несе відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах?

  5. В чому полягає економічне та юридичне значення документації?

  6. Назвіть функції первинних документів.

  7. Яким нормативним документом регламентований порядок документального оформлення господарських операцій?

  8. Що означає класифікація первинних документів, її значення.

  9. Назвіть класифікаційні ознаки первинних документів.

  10. Охарактеризуйте класифікаційні групи первинних документів.

  11. Стадії опрацювання первинних документів.

  12. Які дії бухгалтера виключають можливість повторного використання первинних документів?

  13. Розкрийте сутність та завдання документообігу на підприємстві.

  14. Шляхи надходження первинних документів.

  15. Хто організує та здійснює контроль за виконанням плану документообігу?

  16. Які є етапи бухгалтерської обробки інформації?

  17. Яку організацію має архів на підприємстві? Які є види архівів?

  18. Які існують терміни зберігання бухгалтерських документів?

  19. Дайте визначення інвентаризації як складової бухгалтерської методології.

  20. Охарактеризуйте інвентаризацію стосовно системи бухгалтерського обліку: передумови виникнення, сутність та завдання.

  21. Назвіть суб’єкти та об’єкти інвентаризації.

  22. Які є види інвентаризації?

  23. Який порядок і строки проведення інвентаризації? Назвіть випадки обов’язкової інвентаризації.

  24. Документальне оформлення результатів інвентаризації.

  25. Якими можуть бути результати проведення інвентаризації?

  26. Порядок відображення в обліку результатів інвентаризації.

  27. Який порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей за рахунок винних осіб.

  28. Визначення облікових регістрів.

  29. Призначення облікових регістрів.

  30. Визначення облікової реєстрації.

  31. Які законодавчі та нормативні документи регламентують використання облікових регістрів?

  32. Періодичність складання облікових регістрів.

  33. Які особи несуть відповідальність за правильність записів в облікових регістрах?

  34. Які реквізити мають облікові регістри?

  35. Хто визначає форму облікових регістрів?

  36. Взаємозв’язок облікових регістрів та форм фінансової звітності.

  37. Визначення класифікації облікових регістрів.

  38. За якими ознаками поділяють облікові регістри?

  39. Розкрийте особливості технології обліку.

  40. Який регламент техніки облікової реєстрації передбачений Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність ” ?

  41. За якими ознаками поділяються облікові записи ?

  42. Який термін зберігання облікових реєстрів в архіві встановлений законодавством?

  43. Яким чином обчислюється початок терміну зберігання облікових регістрів?

  44. Які можуть бути причини помилок в облікових регістрах?

  45. За якими ознаками поділяють помилки ?

  46. У яких місцях в облікових регістрах трапляються помилки? Спосіб виявлення помилок

  47. Яким нормативним документом передбачені способи виправлення помилок?

  48. У чому полягає коректурний спосіб виправлення помилок?

  49. Наведіть приклади застосування способу „червоного сторно” для виправлення помилок?

  50. У яких випадках застосовується спосіб додаткових записів? Наведіть приклади.

  51. В чому полягає сутність форми бухгалтерського обліку? Основні її характерні риси.

  52. Які фактори впливають на форму бухгалтерського обліку?

  53. Яким вимогам має відповідати форма бухгалтерського обліку?

  54. Назвіть сучасні форми бухгалтерського обліку.

  55. Дайте характеристику форми обліку Журнал – Головна.

  56. Як використовують меморіально-ордерні форми?

  57. Характерні ознаки журнальної форми бухгалтерського обліку.

  58. Які особливості спрощеної форми обліку?

  59. Охарактеризуйте комп’ютерні форми бухгалтерського обліку.

Тести для самоконтролю

1. Спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку в первинних документах це:

а) документація;

б) подвійний запис;

в) бухгалтерська звітність;

г) інвентаризація.

2. Не оприбутковані цінності, розкрадання, нестачі тощо в бухгалтерському обліку виявляються за допомогою такого еле­мент:

а) документація;

б) оцінка;

в) інвентаризація;

г) бухгалтерський баланс.

3. Підставою для бухгалтерського обліку господарських опе­рацій є:

а) інформація власника;

б) первинні документи;

в) усне розпорядження керівника;

г) професійне судження головного бухгалтера.

4. Відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій несе:

а) головний бухгалтер і рядові бухгалтери;

б) солідарно керівник і головний бухгалтер;

в) виконавчі особи бухгалтерської служби;

г) власник чи уповноважений орган, що здійснює керівництво підприємством.

5. Первинні документи повинні складатися:

а) під час здійснення господарської операції, а якщо неможливо безпосередньо після її закінчення;

б) перед закінченням звітного періоду;

в) перед перевіркою контролюючих органів;

г) перед початком здійснення господарської операції.

6. За достовірність даних, які містяться в документі, відповідає:

а) керівник;

б) головний бухгалтер;

в) виконавець;

г) особи, які підписують документ.

7. До обов'язкових реквізитів первинних документів не відносяться:

а) порядковий номер документа;

б) номер поточного рахунка підприємства в банку;

в) найменування підприємства, від імені якого складено пер­ винний документ;

г) форма власності підприємства, від імені якого складено пер­ винний документ.

8. До розпорядчих первинних документів відносяться:

а) договір на поставку сировини, лімітно-забірна картка;

б) прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер;

в) наказ про прийняття на роботу, довіреність на отримання ма­теріальних цінностей;

г) табель обліку робочого часу, платіжна відомість.

9. За місцем складання первинні документи бувають:

а) міжгалузеві та спеціалізовані;

б) внутрішні та зовнішні;

в) службові та особові;

г) первинні та зведені.

10. За призначенням документи поділяються на:

а) первинні та зведені;

б) розпорядчі та виконавчі;

в) внутрішні і зовнішні;

г) разові та накопичувальні.

11. Документообіг це:

а) об'єднання однорідних за змістом первинних документів у групи;

б) рух документів з моменту їх складання до передачі в архів;

в) обробка первинних документів бухгалтерією;

г) перевірка наявності та законності первинних документів.

12. Спосіб перевірки наявності ресурсів у натуральному виразі ля усунення можливих розбіжностей між даними обліку і фактичною наявністю, для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності — це:

а) бухгалтерський баланс;

б) інвентаризація;

в) бухгалтерський рахунок;

г) документація.

13. Щоб забезпечити відповідність бухгалтерських записів фактичним даним, необхідно:

а) мати в штатному розкладі посаду головного бухгалтера;

б) проводити інвентаризацію;

в) постійно контролювати матеріально відповідальних осіб;

г) заповнювати первинні документи та регістри бухгалтерсько­го обліку.

14. Проведення інвентаризації є обов'язковим:

а) перед виплатою дивідендів;

б) при зміні керівника підприємства;

в) перед модернізацією виробництва;

г) при зміні головного бухгалтера підприємства.

15. За організацію, проведення та загальний стан інвентари­заційної роботи відповідає:

а) керівник підприємства;

б) головний бухгалтер;

в) головний економіст;

г) матеріально відповідальна особа.

16. Інвентаризацію на підприємстві проводить:

а) керівник підприємства з головним бухгалтером;

б) контролюючі державні органи;

в) спеціально створена комісія;

г) аудиторська група.

17. Об'єкти і періодичність проведення інвентаризації визначає:

а) податкова служба України;

б) власник підприємства, крім обов'язкових за законодавством випадків;

в) керівник і бухгалтер, крім обов'язкових за законодавством випадків;

г) аудитор у ході проведення аудиту.

18. На підприємстві створюються такі інвентаризаційні комісії:

а) на постійній основі та залучена;

б) генеральна та разова;

в) постійно діючі та робочі;

г) постійно діюча та робочі.

19. Склад робочої інвентаризаційної комісії затверджується:

а) наказом керівника;

б) протоколом постійно діючої інвентаризаційної комісії;

в) приписом судових органів;

г) розпорядженням головного бухгалтера.

20. До складу інвентаризаційної комісії не може входити:

а) головний інженер підприємства;

б) працівник, що мав судимість за корисливі злочини;

в) порушник режиму роботи підприємства;

г) матеріально відповідальна особа.

21. Які з перелічених реквізитів первинних документів є змінними:

а) найменування підприємства;

б) номер поточного рахунка підприємства;

в) порядковий номер документа;

г) немає правильної відповіді?

22. Хто несе відповідальність за достовірність даних, що містять­ся в документі:

а) керівник;

б) головний бухгалтер;

в) особи, які підписують документ;

г) касир?

23. Чи допускаються виправлення в первинних документах:

а) не допускаються;

б) допускаються, крім виправлень у касових і банківських до­кументах;

в) допускаються;

г) залежить від того, хто їх робить?

24. Створення типових бланків документів для оформлення од­норідних господарських операцій називається:

а) стандартизацією;

б) уніфікацією; в) контуванням; г) гармонізацією.

25. Бухгалтерським документом називають:

а) письмовий доказ фактичного здійснення господарської опе­рації і права на її здійснення;

б) належним чином складений та оформлений діловий папір, який письмово підтверджує право здійснення або реальне здійснення господарської операції, містить її ознаки і показники, що підля­гають відображенню в обліку;

в) обидві відповіді правильні;

г) немає правильної відповіді.

26. За призначенням документи поділяються на:

а) первинні й зведені;

б) розпорядчі й виконавчі;

в) внутрішні й зовнішні;

г) аналітичні та синтетичні.

27. Документообіг — це:

а) об'єднання однорідних за змістом первинних документів у групи;

б) рух документів з моменту їх виписки до передачі в архів;

в) обидві відповіді правильні;

г) правильної відповіді не запропоновано.

28. До первинних документів належать:

а) документи, які складають на момент здійснення господарсь­кої операції;

б) документи, що складаються на підприємстві відповідно до здійснених операцій;

в) документи з низьким рівнем стандартизації;

г) документи в електронному вигляді.

29. Які з перелічених документів належать до виправдних:

а) прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер;

б) статут підприємства, договір на поставку сировини;

в) обидві відповіді правильні;

г) правильної відповіді не запропоновано?

30. Чи можна використовувати при заповненні документів про­стий олівець:

а) так;

б) ні;

в) так, якщо після підтвердження здійснення операції цифри будуть наведені кульковою ручкою;

г) так, якщо поруч буде стояти підпис головного бухгалтера?

31. Коли мають складатися первинні документи:

а) під час проведення господарської операції;

б) перед закінченням звітного періоду;

в) перед перевіркою контролюючих органів;

г) на прохання керівника?

32. Під контуванням документів розуміють:

а) зазначення кореспондуючих рахунків;

б) об'єднання однорідних за змістом первинних документів;

в) цей термін не стосується бухгалтерського обліку;

г) немає правильної відповіді.

33. За місцем складання документи є:

а) міжгалузеві та спеціалізовані;

б) внутрішні та зовнішні;

в) службові та особові;

г) немає правильної відповіді.

34. Яке визначення інвентаризації найточніше:

а) інвентаризація — це спосіб періодичної перевірки господар­ських процесів;

б) інвентаризація являє собою перевірку наявності й стану за­собів і грошових коштів підприємства;

в) інвентаризація — це спосіб упорядкування складського гос­подарства і порядку зберігання майна;

г) немає правильної відповіді?

35. Проведення інвентаризації є обов'язковим:

а) перед виплатою дивідендів;

б) у разі зміни керівника підприємства;

в) перед модернізацією виробництва;

г) при підвищенні курсу гривні.

36. Об'єкти інвентаризації — це:

а) активи, зобов'язання;

б) власний капітал;

в) майно, зобов'язання;

г) немає правильної відповіді.

37. За організацію, проведення та загальний стан інвентариза­ційної роботи відповідає:

а) керівник;

б) головний бухгалтер;

в) головний економіст;

г) менеджер.

38. Робочим (виконавчим) органом суб'єкта інвентаризації є: а) матеріально відповідальна особа;

б) головний бухгалтер;

в) інвентаризаційна комісія;

г) немає правильної відповіді.

39. Склад інвентаризаційної комісії затверджується:

а) наказом;

б) протоколом;

в) приписом судово-слідчих органів;

г) рішенням трудового колективу.

40. До складу інвентаризаційної комісії не можуть входить:

а) особи, що притягувалися до адміністративної відповідальності;

б) порушники трудової дисципліни;

в) матеріально відповідальні особи;

г) немає правильної відповіді.

41. Інвентаризацію на підприємстві проводить:

а) керівник підприємства з головним бухгалтером;

б) контролюючий державний орган;

в) спеціально створена інвентаризаційна комісія;

г) трудовий колектив.

42. . Спеціальна таблиця, призначена для відображення докумен­тально оформлених господарських операцій у системі рахунків, на­копичення та зберігання облікової інформації — це:

а) обліковий регістр;

б) план рахунків;

в) баланс;

г) звіт про фінансові результати.

43. Регістри бухгалтерського обліку мають містити:

а) назву;

б) період реєстрації господарських операцій;

в) прізвища і підписи;

г) все викладене вище.

44. Облікові регістри поділяються на книги, картки і окремі лист­ки за:

а) обсягом змісту;

б) зовнішнім виглядом;

в) видами бухгалтерських записів;

г) будовою.

45. Облікові регістри поділяються на регістри синтетичні, ана­літичного обліку та комбіновані за:

а) обсягом змісту;

б) зовнішнім виглядом;

в) видами бухгалтерських записів;

г) будовою.

45. Облікові регістри поділяють на хронологічні, синтетичні та комбіновані за:

а) обсягом змісту;

б) зовнішнім виглядом;

в) видами бухгалтерських записів;

г) будовою.

46. Облікові регістри поділяють на односторонні, двосторонні багатосторонні та шахові за:

а) обсягом змісту;

б) зовнішнім виглядом;

в) видами бухгалтерських записів;

г) будовою.

47. Облікові регістри зберігаються протягом:

а) 1 року;

б) 3 років;

в) 5 років;

г) 10 років.

48. Перекручення інформації тільки в одному обліковому ре­гістрі називається:

а) локальною помилкою;

б) випадковою помилкою;

в) транзитною помилкою;

г) тимчасовою помилкою.

49. За допомогою якого способу неправильний запис закреслю­ють однією рискою так, щоб можна було прочитати закреслене, а зверху пишуть правильну суму або текст:

а) "червоного сторно";

б) додаткових записів;

в) коректурного способу;

г) немає правильної відповіді?

50. У формі обліку Журнал-Головна відображається:

а) хронологічний запис;

б) синтетичний запис;

в) хронологічний і синтетичний записи;

г) немає правильної відповіді.

51. Основними обліковими регістрами журнальної форми є:

а) журнали та відомості до них;

б) Головна книга;

в) меморіальні ордери;

г) реєстраційний журнал.

52. Реєстраційний журнал використовується при:

а) формі обліку Журнал-Головна;

б) меморіально-ордерній;

в) журнальній;

г) немає правильної відповіді.

53. Журнали побудовані за:

а) дебетовою ознакою;

б) кредитовою ознакою;

в) дебетово-кредитовою ознакою;

г) немає правильної відповіді.

54. Кожен журнал містить:

а) постійний номер;

б) кореспонденцію рахунків;

в) однорідні синтетичні рахунки;

г) все вищевказане.

55. До журналів відкривають:

а) окремі відомості;

б) меморіальні ордери;

в) реєстраційний журнал;

г) немає правильної відповіді.

56. Яка форма бухгалтерського обліку є найбільш поширеною:

а) Журнал-Головна;

б) меморіально-ордерна;

в) журнальна;

г) комбінована?

57. Журнальна форма включає:

а) 5 журналів;

б) 6 журналів;

в) 7 журналів;

г) 8 журналів.

58. Для відображення аналітичних даних за кожною номен­клатурою обліку застосовуються:

а) бухгалтерські книги;

б) картки;

в) журнали-ордери;

г) накопичувальні відомості.

59. Коли неправильно складено запис або сума на рахунках більша, ніж вона мала місце, у господарській операції використо­вується:

а) метод додаткових записів;

б) коректурний метод;

в) метод "червоне сторно";

г) немає правильної відповіді.