Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t6_tovarnyi_rynok.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

2. Модель "інвестиції – заощадження"

Дохід від реалізації виробленої продукції можна одержати тільки після сплати податків:

Y' = YT. Частину цього доходу домогосподарства можуть заощадити.

Заощадження являють собою вилучення витрат з потоку "витрати – доходи":

S = YC

Споживання зменшується і стає меншим за загальний обсяг виробництва. Викупити на ринку всю вироблену продукцію стає неможливо.

Фірми ж не продають усю вироблену продукцію споживачам, частина її стає інвестиційним товаром і реалізується всередині підприємницького сектору. Тому інвестиції розглядаються як "ін'єкції" (доповнення) витрат у потік "доходи – витрати", а це в свою чергу, доповнює споживання. Отже інвестиції є компенсацією на заощадження.

Якщо S < Ip, обсяг ВВП буде нижчим за рівноважний рівень (Y < Y0).

Якщо S > Ip, обсяг ВВП перевищуватиме рівноважний рівень (Y > Y0).

Якщо S = Ip, обсяг ВВП збігатиметься з рівноважним рівнем ( Y < Y0).

S = Ip означає, що вилучення засобів виробництва на заощадження повністю компенсується ін'єкціями інвестицій.

Ця рівність визначає рівновагу ВВП.

Модель "вилучення – ін'єкції" подається у такій графічній інтерпретації.

З аощадження (S) S

та інвестиції (I)

S > Ip

I p

S < Ip

Y0 Y (дохід, випуск)

Рис. 2. Модель "інвестиції - заощадження"

Графічно рівновагу ВВП можна визначити у точці перетину кривої заощаджень S і планових інвестицій Ip. У точці рівноваги А домогосподарства мають намір заощадити стільки ж, скільки підприємці бажають інвестувати.

Якщо фактичний дохід перевищує рівноважний рівень, має місце скорочення виробництва: Yf > Y0/

Якщо фактичний дохід менший за рівноважний рівень, спостерігається тенденція до зростання виробництва: Yf < Y0.

(95)

Класична економічна теорія виходить з двох основних положень.

По-перше, стверджується, що навряд можлива ситуація, за якої рівень сукупних витрат Y = C + I + G + Xn, буде недостатнім для закупівлі продукції, виготовленої при повній зайнятості ресурсів (тобто навряд можлива ситуація, коли AD  AS).

По-друге, навіть якщо така ситуація виникне, то зразу ж зміняться ЗП, ціни і ринкова ставка процента, і слід за спадом сукупного попиту відбудеться швидкий і вкрай незначний спад виробництва, що стабілізує ситуацію. Важливо, що грошовий ринок завжди гарантує рівність інвестицій і заощаджень і, отже, повну зайнятість ресурсів. Можливе лише “добровільне” безробіття в межах її природного рівня. Це означає, що у точці рівноваги AD і AS обсяг виробництва Y завжди дорівнює потенційному Y*.

Кейнсіанська економічна теорія заперечує існування такого механізму саморегулювання. На основі емпіричних даних, одержаних у період Великої депресії, Дж.Кейнсу вдалося довести, що повна зайнятість в нерегульованій економіці може виникнути тільки випадково. Рівновага попиту і пропозиції (див мал. 1), як правило, не співпадає з повною зайнятістю ресурсів: у точці А встановлюється рівняння AD = AS, але рівноважний обсяг виробництва Y0  Y*.

Р LRAS

A S

А

Р 0

AD

Y0 Y* Y, дохід

Рис. 3. Невідповідність між рівноважним та потенційним обсягом виробництва за Кейнсом

Згідно з класичною економічною теорією основним фактором, що визначає динаміку заощаджень і інвестицій, є ставка проценту: якщо вона зростає, то домашні господарства починають відносно більше зберігати і менше споживати з кожної додаткової одиниці доходу. Зростання заощаджень домогосподарств з часом приводить до зниження ціни кредиту, що забезпечує зростання інвестицій.

(96)

Відповідно до кейнсіанської економічної теорії не ставка процента, а величина використовуваного доходу домогосподарств є основним фактором, який визначає динаміку споживання. При цьому зберігається та частина доходу, яка залишається після здійснення усіх споживчих витрат. Вплив ставки процента (вторинне) і відіграє відносно невелику роль по відношенню до впливу доходу на споживання і заощадження. У той же час динаміка інвестицій визначається перш за все динамікою процентних ставок, що знаходить відображення у відповідних функціях споживання, заощаджень і інвестицій.

Неспівпадіння планів інвестицій і заощаджень обумовлює коливання фактичного обсягу виробництва навколо потенційного рівня, а також невідповідність фактичного рівня безробіття величині NAIRU. Цим коливанням сприяє низька еластичність заробітної плати і цін у бік зниження. Тому циклічне безробіття, яке має вимушений, а не добровільний характер, є економічною закономірністю.

Рівноважний рівень випуску Y0 може коливатися у відповідності зі зміною будь-якого компоненту сукупних витрат: споживання, інвестицій, державних витрат або чистого експорту. Збільшення будь-якого з цих компонентів переміщує криву планових витрат угору і сприяє росту рівноважного рівня випуску. Зменшення будь-якого з компонентів сукупного попиту супроводжується спадом зайнятості і рівноважного випуску.

Зростання кожного з цих компонентів зміщує криву планових витрат вгору і збільшує рівноважний випуск Y0 (рис , пряма Е1). Скорочення будь-якого з компонентів зсуває криву планових витрат вниз (пряма Е2). Це супроводжується спадом рівноважного випуску і зайнятості.

В итрати, Е

Е1

Е 0

Е2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]