Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4. Непрямі витрати в собівартості продукції представлені наступними комплексними статтями: адміністративні витрати, витрати на збут.

Аналіз цих витрат проводиться шляхом порівняння фактичної їх величини на гривню товарної продукції в динаміці за 5-10 років, а також з плановим рівнем звітного періоду. Таке співставлення показує, як змінилася їх доля у вартості ТП в динаміці і у зрівнянні з планом, і яка спостерігається тенденція - росту чи зниження.

Витрати по утриманню і експлуатації машин та обладнання включають амортизацію машин і технологічного обладнання, витрати по їх утриманню, витрати по експлуатації, витрати по внутрішньозаводському переміщенню вантажів, знос МШП та ін. Деякі види витрат (наприклад амортизація) не залежать від обсягу виробництва продукції і від його зміни і являються умовно-змінними. Ступінь їх залежності від обсягу виробництва продукції встановлюється за допомогою коефіцієнтів, величина яких визначається дослідним шляхом, або за допомогою кореляційного аналізу по великій сукупності даних про обсяг випуску продукції і сумі цих витрат.

Для перерахунку планових витрат на фактичний випуск продукції можна використати наступну формулу:

;

де Зск - витрати, скориговані на фактичний випуск продукції,

Зпл - планова сума витрат за статтею,

- перевиконання (недовиконання) плану по випуску товарної продукції, %;

Кз - коефіцієнт залежності витрат від обсягу продукції.

Загальна сума амортизації залежить від кількості машин і обладнання, їх структури, вартості і норм амортизації. Сума амортизації віднесена на конкретний вид продукції, крім перерахованих факторів, залежить ще від зміни суми прямих витрат які є базою її розподілу. Питома амортизація на одиницю продукції залежить і від обсягу виробництва продукції. Чим більше продукції випущено на даних виробничих потужностях, тим менше амортизації та інших постійних витрат припадає на одиницю продукції.

Експлуатаційні витрати залежать від кількості експлуатуємих об’єктів, часу їх роботи і питомих витрат на одну верстато-годину роботи.

Витрати на капітальний, поточний і профілактичний ремонт залежить від обсягу ремонтних робіт, їх складності, ступеню зношеності основних фондів, вартості запасних частин і ремонтних матеріалів, економного їх використання.

Витрати на внутрішнє пересування вантажів залежить від виду транспортних засобів, повноти їх використання ступеню виконання виробничої програми, економного використання засобів на утримання і експлуатацію рухомого складу.

На суму зносу МШП впливають обсяг виробництва продукції і рівень витрат на один виріб, який в свою чергу залежить від того, наскільки раціонально та економно використовуються інструменти, малоцінний інвентар чи налагоджений діловий контроль за їх збереженням і справністю.

Аналіз адміністративних витрат має велике значення, так як вони займають велику питому вагу в собівартості продукції. Для аналізу цих витрат за статтями витрат використовують дані аналітичного бухгалтерського обліку.

Наприклад, це наступні статті витрат: зарплата робітників апарату управління, витрати на поточний ремонт, досліди, утримання основних фондів (амортизація, освітлення, водопостачання), утримання легкового транспорту, витрати по відрядженнях, витрати на утримання охорони, втрати від недостачі і порчі матеріалів і продукції, витрати на охорону праці та ін.

Витрати на збут включають витрати по відвантаженню продукції покупцям (навантажувально-розвантажувальні роботи, доставка) витрати на тару і пакувальні матеріали, рекламу, вивчення ринків збуту та ін.

Витрати по доставці товарів залежать від відстані перевезення, ваги перевезеного вантажу, транспортних тарифів за перевезення вантажів, виду транспортних засобів.

Витрати по навантаженню і розвантаженню можуть змінюватися у зв’язку зі зміною ваги відвантаженої продукції і розцінок за навантаження і розвантаження однієї тони продукції.

Витрати на тару і пакувальні матеріали залежать від їх кількості та вартості. Кількість в свою чергу пов’язана з обсягом відвантаженої продукції і нормою витрати пакувальних матеріалів на одиницю продукції.

Економія на пакувальних матеріалах не завжди бажана, тому що естетична і гарна упаковка - це один з факторів підвищення попиту на продукцію і підвищення витрат за цією статтею окупається збільшенням обсягу продукції. Теж можна зазначити і про витрати на рекламу, вивчення ринків збуту та інші маркетингові витрати.

У підсумку аналізу непрямих витрат підраховують резерви можливого їх скорочення і розробляються конкретні рекомендації щодо їх освоєння.