Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дерма. Історія хвороби.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
34.47 Кб
Скачать

Етіологія і патогенез

По етіології, головне значення надають нервовій системі, ендокринно-метаболічних порушень, інфекційно-алергічним факторам, генетичної схильності і імунної недостатності. Істинна форма екземи, характеризується набряклою еритемою з послідовним висипанням групи серопапул або бульбашок - мікровезикул. На місці серопапул і везикул оголюються точкові ерозії, так звані серозні колодязі, з глибини яких виділяється серозний ексудат, утворюючи рясну мокнучу поверхню. Поступово серозна рідина підсихає, утворюючи сірувато-жовті кірки, під якими відбувається епітелізація. З найбільш характерних ознак екземи - еволюційний поліморфізм. Висипання мають симетричний характер, зі схильністю до розповсюдження на шкіру верхніх і нижніх кінцівок і тулуба. Хворих турбує свербіж різної інтенсивності. Гостро розпочатий процес поступово переходить у хронічний перебіг, яке може тривати роками.

Щоденник

29.10. 2012

Стан хворого з вираженими змінами. Свербіж шкіри у ділянці ураження зменшився; гіперемія, набряклість зменшилася, і змінилася утворенням множинних серозних і геморагічних кірочок. Підвищення температури тіла на момент розпиту немає.

30.10. 2012

Хворий відзначає поліпшення самопочуття. На долонній поверхні кистей, маються жовтуваті кірочки і значне висівкоподібному лущення. Підвищення температури тіла на момент розпиту немає.

План лікування

1. Загальні методи:

При призначенні терапії хворим екземою враховуються особливості клінічного перебігу дерматозу, стадія запальних змін та ін

• Десенсибілізуючі

• Антигістамінні

• Стероїдні препарати

• детоксикуючу терапію

• Сечогінні

• Антибіотики

• Комбінований метод (електросон + гіпноз + кортикостероїдні

препарати в малих дозах).

• Відвідування курортів

Місцева терапія:

• Анілінові барвники

• Примочки

• Бовтанки

• Креми стероїдні

Лікування

1) Rp.: Natrii thiosulfatis 30% - 5 ml.

D.T.D. № 10 in ampull.

S. по 5 мл внутрішньовенно (повільно).

Надає гіпосенсибилізуючу і протизапальну дію.

#

2) Rp.: Sol. "Tavegili"

D.T.D. № 20

S. по 1 таб. 2 рази на день.

Надає гіпосенсибилізуючу дію. Блокатор H1 рецепторів

#

3) Rp.: Tab. Acidi Nicotinici 0.05 № 20

D.S. по 1 таб. 2 рази на день.

Надає поліпшуюче дію на загальний обмін речовин. Бере участь в окисно-відновних процесах в організмі.

Місцеве лікування:

1) Rp: Methyleni coerulei 0,5

Spiritus aethylici 70% - 50 ml

M.D.S. Для змазування шкіри

2) Rp: Ung. "Elocom" 0,1%

D.S. Для змазування поверхні вогнища.

Дієта:

Рекомендується високо вітаміновмісна дієта (рослинна). Рекомендується уникати прийому алкоголю, солоних і гострих продуктів.

Епікриз

Шкарпита Ігор Романович, 17 років, який проживає в с. Словіта, студент, перебував у ОКЛ, з діагнозом: хронічна істина екзема кистей, стадія загострення.

Хворий поступила в стаціонар 17.10.2012р. зі скаргами на появу висипань в області долонної поверхні кистей, що супроводжуються сильною сверблячкою, утвореннями у вигляді везикул, потім, в наслідок механічної травматизації, утворилися ерозії з серозним ексудатом. У стаціонарі було проведено загальне лікування з використанням антигістамінних, стероїдних, протизапальних препаратів, а так само місцеве лікування, з використанням анілінових барвників, і мазі «Елаком».

Хворий виписаний з позитивною динамікою: на момент виписки в області вогнищ, помітно інтенсивне висівкоподібне лущення, що свідчить про регресію захворювання.