Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№3_2-4_2 Технічні засоби і програмне забезпечен...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
113.66 Кб
Скачать

3. Пристрої для організації комп'ютерного зв'язку. Модем, види модемів та їх функції.

Для всіх користувачів, що бажають

  • використовувати глобальну електронну мережу Internet,

  • працювати з електронною поштою,

  • мати зв'язок з локальною мережею своєї фірми,

  • надсилати та отримувати факси за допомогою комп'ютера і т. ін.,

необхідно мати модем або факс-модем.

Модем — це пристрій для обміну інформацією з іншими ком­п'ютерами через телефонну мережу. Факс-модем — пристрій, що поєднує можливості модему із засобами для обміну факсимільного зображення з іншими факс-модемами та звичайними телефаксними апаратами. Більшість сучасних модемів є факс-модемами.

За конструктивним виконанням модеми бувають вбу­дованими (вставляються в системний блок комп'ютера в один зі слотів розширення) і зовнішніми (підключаються через один із комунікаційних портів або порт USB, маючи окремий корпус і власний блок живлення).

Існують також радіомодеми та модеми для мобільного телефонного зв'язку.

4. Програмне забезпечення еом. Загальні відомості про системне та прикладне програмне забезпечення.

Програмним забезпеченням називають сукупність усіх програм, які використовують при роботі на комп'ютерах разом із відповідною до них документацією. Програмне забезпечення поділяють на системне програмне забезпечення (СПЗ) та прикладне програмне забезпечення (ПГІЗ). До СПЗ відносять програми, які забезпечують функціонування самої обчислювальної системи, реалізуюсь сервісні функції комп'ютера по відношенню до користувача та створюють зручне середовище для розробки інших програм. СПЗ поділяють на операційні системи, системи програмування та сервісні програми (оболонки, утиліти, антивірусні програми, програми діагностики і обслуговування апаратного забезпечен­ня комп'ютера).

ППЗ — це сукупність програм, які використовуються для розв'язування прикладних за­дач в різних галузях людської діяльності. Прикладні програми дозволяють фахівцям з будь-якої галузі використовувати комп'ютери у своїй професійній роботі без досконалого вивчення інфо­рматики. Структура ППЗ показана на малюнку.

У складі ППЗ загального користування виділяють: текстові та графічні редактори, елек­тронні таблиці, системи керування базами даних, системи підтримки комунікацій.

Текстові редактори призначені для автоматизації процесів набору текстових докумен­тів, їх редагування, форматування, верстки, збереження на зовнішніх носіях, роздрукування. Сучасні текстові редактори дозволяють формувати таблиці, вставляти в тексти графічні об'єкти, містять засоби перевірки орфографії і граматики.

Графічні редактори служать для побудови графічних зображень, їх редагування, пере­гляду, збереження у вигляді файлів, роздрукування. Сучасні графічні редактори дозволяють здійснювати анімацію зображень, створювати різноманітні просторові ефекти.

Електронні таблиці — це програми для табличного подання таких видів даних, як числа, тексти та формули.

Системи керування базами даних призначені для створення баз даних та роботи з ними.

Системи підтримки комунікацій призначені для підключення до комп'ютера різних пристроїв, приладів та установок, а також для організації комп'ютерного зв'язку. Зв'язок між комп'ютерами частіше всього функціонує у вигляді мереж: локальних та глобальних.

До проблемно-орієнтованого програмного забезпечення відносять програми, які використову­ють у вузьких сферах практичної діяльності, і орієнтовані на використання спеціалізованих методів подання та обробки даних, властивих для розглядуваної області. Сюди відносять математичні пакети програм, системи психологічного тестування, автоматизовані навчаючі системи, системи автоматизо­ваного проектування (САПР), автоматизовані робочі місця (АРМ), системи автоматизованого управ­ління (АСУ) технологічними процесами та в адміністративній сфері тощо.

Інтегровані пакети (ІП) — це пакети програм, компонентами яких є програми загально­го користування. ІП володіють єдиним уніфікованим середовищем, у межах якого можна пра­цювати з поданими різними способами даними. При цьому всі програми зі складу ІП викорис­товують один і той же принцип кодування даних для їх запису на диски (формат даних). Це дає можливість фрагменти даних переносити із однієї програми в іншу.

Контрольні запитання

  1. Що таке накопичувачі? Яке їх призначення?

  2. Які є види дискової пам'яті (дисководи)?

  3. Яке призначення дискової пам'яті?

  4. Яка різниця між оперативною та дисковою пам'яттю комп'ютера?

  5. У чому полягає магнітний принцип зберігання інформації?

  6. Що станеться з вмістимим усіх трьох основних видів пам'яті, якщо вимкнути живлення?

  7. Назвіть основні пристрої введення інформації.

  8. Назвіть основні пристрої виведення інформації.

  9. Що є носієм інформації в накопичувачах на жорстких дисках?

  10. Що таке дискета?

  11. Чим відрізняються компакт диски від дискет?

  12. Для чого використовують компакт-диски?

  13. Що є носієм накопичувачів на магнітній стрічці?

  14. Призначення та основні характеристики монітора.

  15. Призначення та основні характеристики принтерів.

  16. Поясніть принципи друку різних видів принтерів.

  17. Для чого призначено клавіатуру?

  18. Що таке модем?

  19. Для чого застосовують сканер?

  20. Що таке програмне забезпечення ПК? Які його види?

8