Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№9-10. Довідкова служба Windows. Панель керуван...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Основи інформатики-Ващук Б.В. Лекція №9-10

Лекція №9-10

Тема: Довідкова служба Windows. Панель керування. Стандартні та службові програми

Література

  1. Зарецька І.Т. та ін. Інформатика: Підручник для 10-11 класів загально освіт. навч. У 2-х част. – К.: Форум, 2004. – 392с.: іл. Ч.1. С. 81, 301-305.

  2. Дибкова Л.М. Інформатика та комп’ютерна техніка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: ”Академвидав”, 2002. – 320с. С. 57-65.

  3. В.В. Браткевич та ін. Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник для студентів вищих навчальних закладів/ За ред. О.І.Пушкаря. – К.: Видавничий центр „Академія”, 2002. – 704с. С. 118-123.

  4. Клименко О.Ф., Головко Н.Р., Шарапов О.Д. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навч.-метод. посібник/ За заг.ред. О.Д.Шарапова.–К.: КНЕУ, 2002.–534с. С. 54-58, 74-79.

  5. Глинський Я.М. Інформатика: Навч. посібник для учнів 8-11 кл. середн. шк.: У 2-х кн. – Кн. 2. Інформаційні технології. – Львів: «Деол», 2001. С. 227-228.

План:

      1. Довідкова служба Windows XP:

а) Довідкова служба;

б) Пошук файлів.

      1. Панель керування.

      2. Стандартні програми.

      3. Службові (сервісні) програми.

        1. Форматування диска;

        2. Перевірка (діагностика, сканування) диска;

        3. Архівація даних;

        4. Дефрагментація диска;

        5. Очищення диска;

        6. Відновлення інформації.

        7. Відновлення системи

      4. Запуск сервісних програм.

1. Довідкова служба Windows xp:

а) Довідкова служба(система):

Викликати довідку можна декількома способами:

  • натиснути кнопку  праворуч заголовку вікна і потім невідомий елемент;

  • натиснути на невідомому елементі правою кнопкою миші і потім лівою кнопкою на пункті Что это такое? у контекстному меню;

  • натиснути на невідомому елементі мишею, потім натиснути клавішу F1;

  • вибрати пункт Справка (?) у рядку меню і потім пункт Вызов справки;

  • натиснути кнопку Пуск і потім пункт Справка.

У двох останніх випадках повинно з’являтися діалогове вікно Справочная система. В укладці Содержание необхідно знайти потрібний розділ. Розділи довідки мають значки і містять пункти та інші розділи. Розділ відкривається подвійним натисканням миші на ньому. Пункт довідки має значок . Якщо натиснути на ньому мишею, у правій частині вікна з’явиться текст довідки по цьому пункту.

В укладці Предметный указатель слід уводити слово, що цікавить, у поле, поки у переліку не з’явиться відповідний пункт. Для виведення довідки по виділеному пункту – натиснути кнопку Вывести або двічі натиснути мишею. Також терміни можна шукати, переглядаючи перелік.

Усі прикладні програми Windows мають розгорну­ту довідкову систему. Для пошуку інформації, що ці­кавить користувача, активізують команду (як правило, останню) основного меню ? (або Справка), вибирають Вызов справки. Після цього на екрані дисплея з'яв­ляється вікно довідки, що складається з таких трьох частин:

Содержание — містить перелік основних тем у вигляді книжки. Якщо клацнути мишею на книж­ці, вона розкривається і з'являється перелік додаткових тем. Після активізації (клацання мишею) пункту переліку, біля якого є значок запитання, користувач одержує потрібну інформацію на пра­вій панелі вікна.

Указатель — використовується для пошуку ін­формації за назвою теми. У полі верхньої час­тини вікна вводять перші літери слова цієї те­ми, після чого у нижній частині вікна з'явля­ється перелік тем, що відповідають пошуку. Далі або активізують кнопку Показать, або двічі клацають мишею на потрібній темі.

Поиск — використовується для контекстного пошу­ку в темах вибраного слова. Виводяться назви всіх тем, в яких зустрічається визначений контекст.

Довідка може містити гіпертекстові посилання на інші розділи довідкової системи. Слово або словосполу­чення в тексті, виділене як гіперпосилання, містить ви­значення або пояснення терміна.

Після активізації вибраної теми (наприклад, Поиск и замена) на екрані дисплея може з'явитися перелік підтем, серед яких вибирають потрібну.

Після активізації вибраної теми на екрані дисплея з'являється вікно, в якому є три кнопки, які забезпечують такі дії:

Разделы — повернення до головного вікна довідки;

Назад — повернення до переглянутої теми;

Параметры — розкриття команд для виконання таких операцій, як друкування вибраного розділу до­відки (Печать раздела), копіювання цього розділу у бу­фер для подальшої роботи (Копировать) та ін.

Складова частина вікна — це текстове пояснення вибраної теми або гіперпосилання для акти­візації іншої підтеми.

б) Пошук файлів.

  1. натиснути кнопку Пуск;

  2. вибрати пункт Найти;

  3. вибрати пункт Файлы и папки;

  4. у полі Имя увести ім'я файлу або шаблон;

  5. у полі Искать текст можна увести фрагмент тексту, який повинні містити файли, що розшукуються;

  6. у полі Где искать вибрати диск, на якому має проводитися пошук;

  7. в укладках Дата і Дополнительно можна вказати додаткові умови пошуку;

  8. натиснути кнопку Найти.

Шаблон (маска) – використання замість імені файлу символів * і ? . Символ * позначає будь-яку кількість символів, ? – один довільний символ, або його відсутність.

Наприклад:

*.* – усі файли з поточної (відкритої) папки;

*.doc – усі файли з розширенням doc;

???.* – усі файли з ім'ям із трьох або менше символів;

a*.* – усі файли з іменами на літеру а.