Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

3.19. Перша допомога при деяких хворобливих станах

3.19.1. Перша допомога при стенокардії

Стенокардія (грудна жаба)найбільш поширена форма ішемічної хвороби серця.

Її основні прояви – раптові приступи (напади) сильних стиску-зальних болів у ділянці серця. Іноді біль відчувається в центрі грудної клітки або у лівому плечі та руці. Приступ болю має чітко виражений початок і кінець, триває від кількох хвилин до півгодини. Якщо ж він триває довше, слід запідозрити розвиток такого тяжкого захворювання, як інфаркт міокарда.

Причиною стенокардії є тимчасова невідповідність між припливом крові до серця по коронарних артеріях і потребами серцевого м'яза, тобто гострою недостатністю коронарного кровообігу. Приступи болю при стенокардії найчастіше виникають під час швидкої ходьби, фізичної праці, перегріванні та в інших випадках, коли зростає потреба серцевого м'яза в поживних речовинах.

До прибуття лікаря допомога хворому на стенокардію у разі приступу болю полягає в якнайшвидшому його припиненні та запобіганні повторним приступам. При легких приступах хворому кладуть під язик для смоктання таблетку валідолу. При сильних болях під язик кладуть таблетку нітрогліцерину. Треба знати, що в деяких людей після приймання нітрогліцерину з'являється відчуття розпирання голови внаслідок розширення судин головного мозку та інших органів. Можна випити настоянку валеріани (10 – 15 крапель) або корвалол, поставити гірчичник на ділянку серця. Усі ці ліки при необхідності вживають кілька разів підряд. Якщо біль продовжується, хворого треба доставити в лікарню санітарним транспортом у присут­ності медпрацівника.

3.19.2. Перша допомога при жовчних і ниркових коліках

У людей, котрі страждають жовчнокам'яною хворобою, спостерігаються різкі болі в правому підребер'ї коли камені проходять по жовчній протоці. Хворий метушиться від болю, іноді в нього виникає блювання.

Перша допомога полягає в тому, що хворого укладають у ліжко в напівсидячому положенні із зігнутими в колінах ногами. На область жовчного міхура кладуть теплий сухий компрес. Хворому можна дати випити ношпу. Необхідно обов'язково викликати швидку допомогу, оскільки хворий потребує негайної кваліфікованої медичної допомоги.

При ниркових коліках, коли камені проходять по сечоводах у сечовий міхур, виникають дуже сильні болі, що віддаються по напрямку вниз. Перша допомога аналогічна тій, що надається при жовчних коліках.

3.19.3. Перша допомога при прориві виразки шлунка

У людей, котрі страждають виразковою хворобою, може відбутися прорив шлунка внаслідок роз'їдання його стінок виразкою. При цьому вміст шлунка витікає з черевну порожнину, обумовлює її інтенсивне запалення. Хворий відчуває гострий (“кинджальний”) біль у ділянці шлунка. У нього може наступити непритомний стан і навіть шок.

Хворому необхідно надати напівсидяче положення із зігнутими в колінах ногами та якнайшвидше доставити його в медичний заклад, оскільки він потребує негайного оперативного втручання.

3.19.4. Перша допомога при епілепсії

Епілепсія - вроджене чи набуте захворювання, що проявляється приступами (нападами) судом із втратою свідомості.

Ознаки епілепсії різноманітні. Найбільш типовим для цього захворювання є великий судомний напад – падіння з раптовою непритомністю та судомами всього тіла (м'язи багаторазово то напружуються, то розслаблюються).

При виникненні у хворого на епілепсію приступу необхідно підкласти під нього м'яку підстилку, щоб він не забився під час судом. Під голову також слід покласти щось м'яке. Хворого треба повернути набік, розстебнувши йому комір і ремінь. Щоб уникнути прикусу язика під час приступу в рот потрібно вставити ложку або паличку, загорнуту в чисту тканину (бинт) або носову хусточку. При цьому необхідно забезпечити вільний доступ повітря до хворого. Під час приступу судом хворого треба притримувати, оберігаючи голову. Її слід тримати так, щоб вона рухалась при судомах разом із тулубом. Жорстка фіксація голови нерідко призводить до вивихів у шийній ділянці хребта.

Після приступу хворому треба полежати, відпочити, заснути. Будити його, торсати, намагатися привести до тями, особливо даючи понюхати розчин аміаку, ні в якому разі не можна, бо це може викликати новий приступ. Іноді після приступу хворий стає неспокійним. У цьому випадку не можна лишати його самого, треба за ним встановити нагляд до повного прояснення у нього свідомості.

При дуже частих приступах у хворого на епілепсію слід негайно викликати до нього медичного працівника.