Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Методологія та організація наукових досліджень

Матеріали до семінарських занять та самостійної роботи студентів

Харків

2012

УДК 342.9 : 35. 08 (477) (075.8)

ББК 64.401 (4Укр) я73

К12

Рецензенти:

Джафарова О. В. – кандидат юридичних наук, професор кафедри адміністративної діяльності в органах внутрішніх справ Навчально-наукового інституту підготовки фахівців міліції громадської безпеки Харківського національного університету внутрішніх справ;

Гришина Н. В. – кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри державно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Затверджено до друку Науково-методичною радою

Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

(протокол № … від … р.)

Методологія та організація наукових досліджень : матеріали до семінарських занять та самостійної роботи студентів-спеціалістів і студентів-магістрів / Укладачі: Т. Є. Кагановська, Є. І. Григоренко, О. С. Передерій. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2011. – __ с.

Предметом курсу «Методологія та організація наукових досліджень» є питання загальної теорії організації та методології проведення наукових досліджень (дисертаційних та дипломних робіт).

Матеріали до семінарських занять та самостійної роботи студентів містять робочу навчальну програму, тематичний план, теми та плани семінарських занять і методичні рекомендації для опанування курсу, перелік основних нормативно-правових актів та список рекомендованої літератури, контрольні питання до заліку.

Матеріали до семінарських занять та самостійної роботи студентів розраховані на студентів п’ятого курсу (освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» та «магістр») юридичного факультету.

УДК 342.9 : 35. 08 (477) (075.8)

ББК 64.401 (4Укр) я73

© Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011

© Кагановська Т. Є., Григоренко Є. І., Передерій О. С. укл. 2011

© Макет обкладинки, …, 2011

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………………

Навчальна програма курсу……………………………………………………….

Тематичний план курсу ………………………………………………………….

Загальні методичні рекомендації ………………………………………………..

Теми та плани семінарських занять …………………………………………….

Нормативно-правові акти та література до курсу ……………………………..

Питання до заліку (іспиту) ..…………………………………………………….

ВСТУП

В сучасних умовах розвитку української державності актуальність проведення наукових досліджень невпинно зростає. Адже неможливо розбудувати демократичну, правову та соціально орієнтовану державу без створення належних умов для цього. У вказаному аспекті великого значення набуває науковий супровід тих складних процесів, що відбуваються в нашій державі. Розвиток усіх сфер суспільного, державного, технічного життя буде неможливий без наукової розвідки відповідних сфер.

Невпинний розвиток державності, формування дієздатних інститутів громадянського суспільства, становлення самоврядних традицій, інтенсифікація процесів глобалізації з кожним днем пред’являють все більш високі, а подекуди й жорсткі вимоги до суб’єктів наукової діяльності.

Вимоги, що ставляться до студентів-юристів, у тому числі підготовка останніми дипломних робіт вимагає їх ознайомлення з відповідним законодавством та вимогами, що пред’являються до їх діяльності. Крім того, особливо важливим є оволодіння методологією проведення наукових досліджень задля отримання об’єктивного наукового результату.

З огляду на викладене, матеріали до семінарських занять та самостійної роботи студентів із дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень» розроблені з метою методичного забезпечення вивчення відповідного курсу, що дасть змогу отримати необхідні знання стосовно різноманітних аспектів проведення наукових досліджень, а також якісного написання дипломної роботи.

Саме тому, у межах цієї навчальної дисципліни аналізуються роль науки та науково-технічної діяльності в сучасних умовах розвитку державності, вимоги, що ставляться до суб’єктів, які планують та займаються такою діяльністю, а також розглядаються актуальні питання вибору та затвердження теми наукової роботи, особливості її підготовки, подання до захисту та захисту.

Основними розділами матеріалів до семінарських занять та самостійної роботи студентів є:

  • робоча навчальна програма курсу;

  • тематичний план курсу;

  • загальні методичні рекомендації щодо опанування курсу;

  • теми та плани семінарських занять;

  • перелік основних нормативно-правових актів із курсу та список рекомендованої літератури;

  • контрольні питання до заліку.

Курс викладається в дев’ятому семестрі, розрахований на 72 академічні години, з яких 28 годин складають лекції, 14 годин – семінарські (практичні) заняття, 30 годин відведено на самостійну підготовку. Наприкінці курсу студенти-спеціалісти складають залік, а студенти-магістри – іспит.

Навчальна програма курсу

МОДУЛЬ І

Загальні засади організації проведення наукових досліджень

Тема 1. Роль правової науки на сучасному етапі розвитку української державності

Поняття науки. Наукова політика Української держави. Види науки. Особливості правової науки. Стан правової науки. Перспективні напрями розвитку правової науки. Стан упровадження у практику наукових досліджень. Інформатизація наукової сфери. Правове регулювання наукової та науково-технічної діяльності. Історія та сучасність правового регулювання, що стосується свободи наукової діяльності. Інтелектуальна власність як об’єкт правового регулювання. Основні напрями удосконалення законодавства про наукову та науково-технічну діяльність.

Тема 2. Управління науковою діяльністю, науковими дослідженнями та загальна характеристика суб’єктів наукової діяльності

Основи управління науковою діяльністю. Повноваження органів державної влади щодо управління науковою діяльністю. Статус Вищої атестаційної комісії. Правова основа фінансування наукової і науково-технічної діяльності. Вищий навчальний заклад як суб’єкт наукової діяльності. Статус науково-дослідних інститутів. Загальна характеристика провідних науково-дослідних інститутів, що вивчають проблеми правової науки. Статус наукового та науково-педагогічного працівника. Аспірант та здобувач як суб’єкти наукової діяльності. Правові засади забезпечення наукової діяльності державними гарантіями.

Тема 3. Вимоги, що ставляться до дипломних та дисертаційних робіт

Поняття та значимість написання дипломної роботи у вищому навчальному закладі. Терміни підготовки роботи та її захисту. Взаємодія з науковим керівником. Основні вимоги до тексту та оформлення дипломної роботи. Структура та зміст роботи. Вимоги щодо внутрішньої єдності та цілісності наукової роботи. Оформлення супровідних документів до дипломної роботи. Поняття та значимість підготовки та захисту дисертаційної роботи. Основні вимоги, що ставляться ВАК до дисертаційних робіт. Особистий внесок та новизна дипломних та дисертаційних робіт.

МОДУЛЬ ІІ

Методологія проведення наукових досліджень та захисту наукових робіт

Тема 4. Основні етапи підготовки дипломної та дисертаційної роботи

Основні принципи наукового пізнання. Вибір та затвердження теми дипломних та дисертаційних робіт. Обґрунтування обраної теми. Розробка плану наукової роботи. Загальна характеристика роботи над дисертаційною та дипломною роботою: етап засвоєння теоретичних знань, етап вивчення та узагальнення практики, етап теоретичного пояснення зібраних фактів, етап аргументування висновків та пропозицій та етап підготовки тексту наукової роботи, основних публікацій та автореферату. Вимоги, що ставляться до апробації дисертаційних досліджень. Особливості апробації дипломних робіт. Автореферат наукових досліджень. Мова та стиль наукової роботи.

Тема 5. Методологія наукових досліджень

Поняття та значення методології наукових досліджень. Особливості збору фактів. Конспектування наукових публікацій. Робота з історичними джерелами. Доктринальне тлумачення правових норм. Робота із правозастосовчими актами. Проведення соціологічних досліджень. Визначення ефективності норм права, що регламентують досліджувані питання. Систематизація зібраних фактів. Проведення наукової класифікації. Виведення понять та визначень. Наукова аргументація. Наукова критика. Використання цитат.