Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорник для ГР - 08.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Особливості харчування населення Австралії та Нової Зеландії

Особливості харчування населення Австралії та Нової Зеландії. Характеристика технологічних способів і прийомів приготування національних страв. Рекомендовані і не рекомендовані страви для туристів із Австралії й Океанії.

План

1. Особливості традицій та культури харчування народів країн Австралійського союзу

2. Особливості традицій та культури харчування народів Нової Зеландії

Австралія (англ. Australia, від лат. australis – південний), Австралійський Союз (англ. Commonwealth of Australia) — країна, до складу якої входять Австралійський материк та острови, найбільший з яких — Тасманія. Австралія – єдина держава у світі, що цілком розташована на однойменному континенті на стикові двох океанів – Тихого й Індійського.

Австралія складається з шести штатів та двох материкових територій. Штати — Новий Південний Вельс (NSW; столиця Сідней), Квінсленд (QLD; Брізбен), Південна Австралія (SA; Аделаїда), Тасманія (TAS; Гобарт), Вікторія (VIC; Мельбурн) та Західна Австралія (WA; Перт), території – Північна територія (NT; Дарвін) та Територія федеральної столиці (ACT; Канберра).

Федеральний уряд здійснює керівництво окремою територією (Jervis Bay Territory) на південно-східному узбережжі, де знаходиться військово-морська база та столичний торговий порт.

Статус територій багато в чому аналогічний статусу штатів, за винятком того, що федеральний парламент може скасувати будь-яке рішення парламенту території.

Кожен штат і материкова територія мають свій парламент (однопалатний в Квінсленді та територіях, двопалатний в решті штатів). Керівники урядів штатів називаються прем’єр-міністрами. Королева представлена в штатах губернаторами.

Австралія має кілька залюднених зовнішніх територій: острів Норфолк, острів Різдва, Кокосові острови та кілька безлюдних територій: острови Ашмор и Картьє, територія островів Коралового моря, острови Херд і Макдональд та Австралійська антарктична територія (третина Антарктиди). Суверенітет Австралії над територією Антарктиди не визнається багатьма країнами.

Площа країни 7631,5 тис. км2 (з островами Тасманія, Кенгуру, Мелвіл та ін. – близько 7704,5 тис. км2).

Населення. Станом на 1 липня 2007 р. населення Австралії становило 20001546 чол. Більшість населення країни — нащадки імігрантів XIX та XX ст., більшість з яких прибули з Великобританії та Ірландії. За період після Першої світової війни населення країни збільшилось в 4 рази завдяки здійсненню програми стимулювання іміґрації.

Офіційна мова — англійська (особливий варіант, відомий як австралійська англійська).

еографічне положення. Австралія простягається на 3200 км з півночі на південь (від 10°41' пн.ш., мис Йорк, до 39°11' пд. ш., мис Південно-Східний) і на 4100 км із заходу на схід (від 113°05' сх. д., мис Стіп-Пойнт, до 153°34' сх. д., мис Байрон). Із заходу і півдня омивається Індійським океаном, зі сходу і півночі – морями Тихого океану (Тасмановим, Кораловим, Тиморським і Арафурським). Береги розчленовані слабо, великі затоки – Карпентарія на півночі і Велика Австралійська на півдні; єдиний великий півострів – Кейп-Йорк.

Австралія – найменший з материків. Острів Тасманія відділений від Австралії протокою Басса шириною 224 км. Уздовж східного узбережжя Австралії на 2300 км простягається Великий бар'єрний риф.

Від Європи країна віддалена біля 20 тис. км, від США – 11-15 тис. км, від Індокитаю – 3,5 тис. км. Отже, Австралія виявилася суттєво віддаленою від основних джерел військової напруженості, і тому її практично не торкнулися війни ХХ ст. (за винятком японського бомбардування Дарвіна навесні 1942 р.). Одним із найсприятливіших факторів геополітичного становища країни нині є також її відносна близькість до держав Азійсько-Тихоокеанського реґіону (АТР), де поряд із Японією та Новою Зеландією Австралія – високорозвинена країна, а на північ від неї розташовується група динамічних нових індустріальних країн.