Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_2_modul.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

2.3Колегія міністерства та інші консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи міністерства

Для підготовки рекомендацій щодо виконання завдань міністерства може утворюватися колегія міністерства як консультативно-дорадчий орган. До складу колегії входять міністр (голова колегії), перший заступник міністра, заступник міністра (у разі введення), заступник міністра - керівник апарату, можуть входити керівники самостійних структурних підрозділів апарату міністерства, територіальних органів міністерства, а також за згодою - представники інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, наукових і навчальних закладів, громадських організацій, інші особи.

Періодичність проведення засідань колегії визначається міністром.

Для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з основних питань діяльності у міністерстві можуть утворюватися інші постійні або тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи.

Накази міністерства

Міністерство у межах своїх повноважень, на основі і на виконання Конституції та законів України, актів і доручень Президента України, актів Кабінету Міністрів України видає накази, які підписує міністр.

Накази міністерства, видані в межах його повноважень, є обов'язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, місцевими державними адміністраціями, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності та громадянами.

2.4 Інші центральні органи виконавчої влади

Центральні органи виконавчої влади утворюються для виконання окремих функцій з реалізації державної політики як служби, агентства, інспекції.

Діяльність ЦОВВ спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через відповідних міністрів згідно із законодавством.

Основними завданнями ЦОВВ є:

1) надання адміністративних послуг;

2) здійснення державного нагляду (контролю);

3) управління об'єктами державної власності;

4) внесення пропозицій щодо забезпечення формування державної політики на розгляд міністрів, які спрямовують та координують їх діяльність;

ЦОВВ можуть здійснювати одне або кілька завдань.

У разі якщо більшість функцій центрального органу виконавчої влади складають функції з надання адміністративних послуг фізичним і юридичним особам, центральний орган виконавчої влади утворюється як служба.

У разі якщо більшість функцій ЦОВВ складають функції з управління об'єктами державної власності, що належать до сфери його управління, центральний орган виконавчої влади утворюється як агентство.

У разі якщо більшість функцій ЦОВВ складають контрольно-наглядові функції за дотриманням державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними та фізичними особами актів законодавства, ЦОВВ утворюється як інспекція.

3. Схема організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади

3.1 Міністерства:

  1. Міністерство аграрної політики та продовольства України

  2. Міністерство внутрішніх справ України

  3. Міністерство екології та природних ресурсів України

  4. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

  5. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

  6. Міністерство закордонних справ України

  7. Міністерство інфраструктури України

  8. Міністерство культури України

  9. Міністерство надзвичайних ситуацій України

  10. Міністерство оборони України

  11. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

  12. Міністерство охорони здоров'я України

  13. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

  14. Міністерство соціальної політики України

  15. Міністерство фінансів України

  16. Міністерство юстиції України