Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EXCEL1-tit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Відкриття робочої книги

Для того щоб відкрити вже створену і збережену робочу книгу виконайте команду ФайлОткрыть або натисніть комбінацію клавіш Ctrl-O або клацніть на кнопці Открыть стандартної панелі інструментів.

У діалоговому вікні Открытие документа, яке з’явилось, виберіть у полі Папка, диск і папку, в якій знаходиться потрібний Вам файл. У вікні, яке знаходиться нижче поля Папка, виділіть потрібний Вам файл і клацніть на кнопці Открыть.

Подвійне клацання на вибраній папці призводить до показу містимого папки. Містиме виділеного файла можна переглянути, натиснувши на кнопку Просмотр, яка знаходиться на панелі інструментів діалогового вікна Открытие документа. На цій панелі знаходяться і інші команди управління файлами. Дані та інші команди управління файлами можна викликати, клацнувши правою кнопкою мишки на імені файла. Слід також відмітити, що дане діалогове вікно має розширені механізми пошуку файлів.

Перегляд декількох робочих книг

Хоч при першому завантаженні програма Excel відкриває порожню робочу книгу, не обов'язково використовувати саме її. Можна відкрити іншу робочу книгу, яка, наприклад, була збережена раніше. Крім того, на екрані можна відобразити зразу декілька вікон робочих книг. Такий режим полегшує перехід від однієї робочої книги до іншої. Але в багатовіконному режимі є і негативна сторона: чим більше відкрито вікон, тим більше загромаджений робочий стіл. Слід також відмітити, що рядок заголовка активного вікна завжди виділений, тому відомо, в якому вікні ведеться робота.

Впорядкувати вікна можна за допомогою меню Окно. В ньому є декілька команд, які дозволяють змінювати вигляд вікон робочих книг, а саме:

  • Щоб перейти від одного робочого вікна в інше, розгорніть меню Окно. В нижній частині списку меню клацніть лівою кнопкою мишки на імені робочої книги, яку необхідно зробити активною. Між відкритими вікнами можна також переміщатися, натискуючи комбінацію клавіш Ctrl-F6.

  • При роботі з великим робочим листом може бути потреба у одночасному перегляді різних областей вікна. Для цього виберіть команду ОкноНовое. Ця команда відкриває нове вікно з тим же робочим листом (у рядку заголовка відповідно зміниться ім'я робочого листа). Тепер можна переглянути іншу область робочого листа, а потім знову перейти у вихідний режим перегляду активного вікна.

  • Виберіть команду ОкноРасположить. З’явиться діалогове вікно Расположение окон. У цьому вікні можна встановити опції одночасного перегляду на екрані багатьох вікон. Щоб повернути робочому листу повний розмір, клацніть лівою кнопкою мишки на кнопці максимізації.

  • Щоб заховати вікно активної робочої книги, виберіть команду Окно Скрыть. Не дивлячись на те, що зображення книги заховане (зникає з екрана), файл залишається відкритим. Щоб знову відобразити його містиме на екрані, виберіть команду ОкноОтобразить. Щоб розділити активне вікно на області, виберіть команду ОкноРазделить. Цю саму операцію ви можете виконати, встановивши курсор мишки над вертикальною лінією прокрутки або справа горизонтальної лінії прокрутки (курсор мишки повинен прийняти вигляд двохнаправленої стрілки). Є можливість переміщати лінії розподілу. Щоб зняти розподіл екрана на області, виберіть команду ОкноСнять разделение. Для закріплення лівої (виділіть колонку, колонки зліва від якої потрібно зробити постійно видимими), верхньої (виділіть рядок, рядки над яким потрібно зробити постійно видимими) або лівої і верхньої (виділіть клітинку, рядки над якою і колонки зліва від якої потрібно зробити постійно видимими) областей з метою зберігання заголовків колонок і/або рядків постійно видимими при прокрутці робочого листа, виконайте команду ОкноЗакрепить области. Щоб відмінити останню команду виберіть ОкноСнять закрепление областей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]