Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10_Vidatki_byudzhetu_na_oboronu_ta_upravli...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

2. Видатки на національну оборону

Оборона України згідно із Законом України „Про оборону України” від 06.12.1991 № 1932-XII – це система політичних, економічних, соціальних, воєнних, наукових, науково-технічних, інформаційних, правових, організаційних, інших заходів держави щодо підготовки до збройного захисту та її захист у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Оборонні видатки – це грошові витрати на підготовку оборони держави, що включають утримання збройних сил, розвиток оборонної промисловості, воєнні дослідження, а також видатки на ліквідацію їхніх наслідків.

Ці видатки, по-перше і найважливіше, забезпечують умови виживання держави, по-друге, це розвиток вітчизняних науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, по-третє, підготовка висококваліфікованих спеціалістів найвищого рівня, по-четверте, забезпечення робочих місць, по-п’яте, експорт озброєнь, який дає можливість збільшити потенціал держави, по-шосте співробітництво у військово-політичній сфері, по-сьоме, оборонні видатки – запорука стабільності в регіоні, що є необхідною умовою для міжнародної торгівлі та інших добросусідських відносин.

Оборонні видатки поділяються на три групи прямі, побічні та приховані.

Прямі оборонні видатки охоплюють витрати оборонних міністерств та відомств і складають основну частку оборонних видатків. До них належать витрати на утримання та навчання особового складу збройних сил, придбання, утримання та експлуатацію озброєння, воєнної техніки та майна, воєнні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, видатки на цивільну оборону, воєнну допомогу іноземним державам та деякі інші. Прямі оборонні видатки поділяються на поточні та капітальні.

До поточних видатків належать витрати, пов’язані в основному з підтримкою бойової могутності збройних сил на досягнутому рівні (грошове утримання військовослужбовців та заробітна плата цивільного вільнонайманого персоналу, витрати на медичне обслуговування, транспортування та інші види забезпечення діяльності особового складу, витрати, пов’язані з експлуатацією та ремонтом військової техніки).

До капітальних належать видатки, які відображають процес матеріально-технічного переоснащення збройних сил та розвиток оборонної інфраструктури (витрати на воєнні НД і ДКР, закупівля озброєння та військової техніки, військове будівництво).

Побічні оборонні видатки – це витрати, пов’язані з утриманням збройних сил, гонкою озброєнь, ліквідацією наслідків війн (відсотки та погашення державного боргу, пенси та допомога ветеранам війни, інвалідам, сім’ям загиблих, витрати щодо відбудови руйнувань, спричинених війною, виплати репарацій тощо).

Приховані оборонні видатки за своїм характером та значущістю належать до оборонних видатків, але проходять за кошторисами цивільних міністерств і відомств.

Згідно із функціональною класифікацією видатків бюджету склад видатків на оборону такий:

– утримання Збройних сил України;

– закупівля озброєння та військової техніки;

– капітальне будівництво капітальне будівництво і придбання устаткування в системі Міністерства оборони України, будівництво житла для військовослужбовців;

– фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт;

– інші видатки в галузі оборони: забезпечення участі у міжнародних миротворчих заходах. Утримання науково-координаційного центру адаптації військовослужбовців, звільнених у запас, утримання Головної військової інспекції, фінансування заходів щодо ліквідації стратегічних озброєнь, фінансування підготовки призовників для Збройних сил України та інших військових формувань у навчальних організаціях Товариства сприяння обороні України, забезпечення обо­ронних видатків за рахунок надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, майна, передачі в оренду основних фондів Збройних сил України та інших військових формувань, а також за виконані ними роботи та надані послуги.

Фінансування видатків на оборону здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України в обсягах, розмір яких визначається щорічно Законом України "Про Державний бюджет України".

Таблиця 10.2

Видатки Зведеного бюджету України на оборону

Показники

2005

2006

2007

2008

2009

Оборона, млн. грн.

6041,0

6400,7

9416,5

11733,0

9663,3

Частка видатків у ВВП, %:

1,4

1,2

1,3

1,2

3,9

У зведеному бюджеті, %:

4,3

3,6

4,1

3,8

3,1

За функціональною класифікацією статей видатків у січні-серпні 2011 року проти аналогічного періоду 2010 року відбулося збільшення видатків на оборону за державним бюджетом на 22,2 відсотка до 7768,4 млн. грн., у тому числі за загальним фондом державного бюджету – на 26,7 відсотка до 6996,8 млн. грн.

Фінансування потреб національної оборони держави здійснюється лише за рахунок Державного бюджету України в обсягах, розмір яких визначається щорічно Законом України „Про Державний бюджет України”, які забезпечують належне виконання завдань, що стоять перед національною обороною, але не менше трьох відсотків від запланованого обсягу валового внутрішнього продукту.

Фінансування видатків на оборону, передбачених Державним бюджетом України, здійснюється через Державне казначейство України. Для цього розпорядникам бюджетних коштів у органі Державного казначейства відкриваються особові та реєстраційні рахунки. Розпорядники бюджетних коштів можуть бути трьох ступенів. Наприклад, для установ Міністерства оборони України:

– головним розпорядником коштів є міністр оборони України;

– розпорядниками коштів другого ступеня є командувачі оперативних командувань і видів збройних сил;

– розпорядниками коштів третього ступеня є командири (начальники) військових частин, установ та організацій.

Особові рахунки відкриваються головним розпорядникам коштів і розпорядникам коштів другого ступеня. На цих рахунках відображаються кошти, надані для використання на утримання своєї установи, на централізовані заходи і для перерахування підвідомчим установам Реєстраційні рахунки відкриваються розпорядникам коштів усіх ступенів для обліку витрат, передбачених їхніми кошторисами доходів і видатків.

Кошти на здійснення видатків Міністерства оборони України перераховуються Головним управлінням Державного казначейства на рахунки обласних управлінь Державного казначейства Розподіл коштів на обласному рівні здійснює розпорядник другого ступеня.

Фінансування органів і установ, які забезпечують національну оборону, проводиться на підставі кошторисів доходів та видатків. Зведені кошториси розглядаються в Міністерстві фінансів України та включаються до проекту Державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]