Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_Byudzhetny_ustriy_ta_pobudova_byudzhetno...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
194.56 Кб
Скачать

13 Лекції з дисципліни “Бюджетна система”

Викладач – Хандюк Ірина Миколаївна

Тема 4. Бюджетний устрій та побудова бюджетної системи України

  1. Поняття бюджетної системи та її складові в Україні

  2. Принципи побудови бюджетної системи України

  3. Законодавча і нормативна база функціонування бюджетної системи в Україні

  4. Організація розмежування доходів і видатків між бюджетами

  5. Взаємозв’язок учасників бюджетної системи України

  6. Бюджетні та позабюджетні фонди

  1. Поняття бюджетної системи та її складові в Україні

Бюджетна система – це складова фінансової системи України, заснована на економічних відносинах, які врегульовані правовими нормами, сукупність видів бюджетів, які існують на території держави (Булгакова С.О., Єрмошенко Л.В. Цитована праця. – С. 22).

Бюджетна система – сукупність окремих її ланок, юридично пов’язаних між собою, яка базується на загальноприйнятих принципах, що відповідають міжнародним стандартам (Юрій С.І., Бескид Й.М. Бюджетна система України. – К.: НІОС, 2000. – С. 5).

Бюджетна системаце сукупність окремих її ланок, що пов’язані між собою відповідно до діючого законодавства, та базуються на певних принципах (Клець Л.Є. Бюджетний менеджмент. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – С. 18).

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура та взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи.

У залежності від устрою держави відомі наступні типи бюджетних систем:

  1. дворівневі бюджетні системи, що складаються з державного та місцевих бюджетів – характерні для унітарних держав;

  2. бюджетні системи, що включають три й навіть чотири рівні, а саме: федеральний бюджет, бюджети членів федерації та місцеві бюджети, а також бюджети земель – характерні для федеративних держав (наприклад, Росія, Німеччина);

  3. бюджетні системи, що складаються з одного рівня – державного бюджету – характерні для держав з тоталітарним устроєм, або для невеликих країн, де немає територіального поділу.

Як бачимо, структура бюджетної системи залежить від державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни. Побудова бюджетної системи, її організаційні засади визначаються бюджетним устроєм.

Незалежно від того, яка форма державного управління діє у країні – унітарна чи федеральна – місцеві бюджети пов’язані з Державним бюджетом і повинні складатися координовано.

Бюджетна система України – сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права (Бюджетний кодекс України).

Склад бюджетної системи відображається в зведеному (консолідованому) бюджеті України.

Бюджетний кодекс визначає зведений бюджет України як сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави (рис. 4.1).

Рис. 4.1. Складові зведеного (консолідованого) бюджету України

Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району у місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Показники бюджетів об’єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних зведених бюджетів.

В Україні організація міжбюджетних відносин здійснюється за вертикаллю, тобто між бюджетами різних рівнів, та за горизонталлю – між бюджетами одного рівня. У вертикальній структурі допускаються взаємовідносини тільки між розташованими поруч бюджетами.