Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kolokvium.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
164.86 Кб
Скачать
  1. Графіка Delphi.

Поверхні, на яку програма може виводити графіку, відповідає властивість Canvas. Наприклад, властивість Canvas мають компоненти Form і PaintBox. У свою чергу, властивість Сanvas – це об'єкт типу TCanvas. Методи цього типу забезпечують виведення графічних примітивів (точок, ліній, кіл, прямокутників і т. д.), а властивості дозволяють задати характеристики графічних примітивів, що виводяться: колір, товщину і стиль ліній; колір і вид заповнення областей; характеристики шрифту при виведенні текстової інформації.

Методи виведення графічних примітивів розглядають властивість Canvas як деяке абстрактне полотно, на якому вони можуть малювати (canvas означає "полотно для малювання"). Канва складається з окремих крапок – пікселів. Положення пікселя характеризується його горизонтальною (X) і вертикальною (Y) координатами. Лівий верхній піксель має координати (0,0). Координати зростають зверху вниз і зліва направо. Значення координат правої нижньої точки полотна залежать від розміру полотна.

Розмір канви можна отримати, звернувшись до властивостей Height і Width області ілюстрації (image) або до властивостей форми: ClientHeight і Clientwidth.

  • ellipse

Canvas.Ellipse(0,0,50,50);

  • rectangle

Canvas.Rectangle(20,20,50,50)

Основні компоненти, які мають Canvas:

  • Image

  • PaintBox

  • DrawGrid

  • Chart

24. Математичні та алгоритмічні аспекти побудови графіків функцій.

Щоб побудувати графік нам потрібно мати функціональну залежність задану в табличній або аналітичній формі. Якщо ф-я задана аналітично її потрібно протабулювати , отримаємо в результаті цього таблицю значень. Потім потрібно передбачити масштабування цих значень, для того щоб наше зображення помістилося на Canvas. Очевидно, що заповнювати графіком увесь Canvas не доцільно, оскільки не залишиться місця для підписів. Тому ми відступаємо від полів області виведення на L-пікселів. Маючи таблицю значень ми можемо порахувати коефіцієнти масштабування :

Kx=Mx-2*L/MaxX-MinX

Ky=My-2*L/MinY-MaxY

Zx= Mx*MinY-L*( MinX+MaxX)/ MaxX-MinX

Zy=My*MinY-L*( MinY+MaxY) / MaY-MinY

Ці коефіцієнти дозволяють не тільки масштабування, а й поворот та 180 градусів.

Mx, My – довжина і ширина в пік селях нашого Канваса

L – це відстань від графіка до країв Канваса.

Алгоритм:

  1. отримати аналітичний вираз ф-ї для виведення на графік і запрограмувати її як Паскаль-ф-ю

  2. Написати програму виведення графіка описуючі необхідні для його побудови змінні і масиви: Type Vector = Array [0..640] of Real;

  3. у виконуваній частині програми:

  • запрограмувати введення з клавіатури значень кінців проміжку виведення ф-ї на графік (al, bl)і числа Ne пар експериментальних значень

  • заповнити шляхом табулювання заданої ф-ї масиви заначень для виведення на графік (Xe,Ye)

  • визначити мінімальні і максимальні значення елементів цих масивів

  • за формулами обчислити значення коефіцієнтів масштабування

  • накреслити осі координат (за формулами)

  • за виразом (Xi,Yi)=(Round(Kx*XEi+Zx),Round(Ky*YEi+Zy)) за допомогою циклу побудувати графік заданої ф-ї

  1. Передбачити виведення на осі координат масштабних поділок і виведення (у текстовому вигляді) відповідних щодо них числових підписів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]