Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття 6_12_ЕВТЗ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
200.15 Кб
Скачать

Практичне заняття 9 Тема: Розрахунок гальмових якостей автомобіля

Мета заняття: Сформувати у студентів уяву о показниках, які впливають на гальмові якості транспортного засобу.

Хід виконання заняття:

1. Характеристика витрат часу при гальмуванні автомобіля.

Час гальмування (Тт) складається із часу реакції водія (tрв), часу запізнювання привода (tз), часу наростання з (tн), часу гальмування з постійною з (tт).

Час реакції водія – це проміжок часу з моменту, коли водій помітив перешкоду, і до моменту торкання ногою педалі гальма.

За час реакції водія tрв, водій оцінює обстановку й переносить ногу на педаль гальма. Тривалість складової tрв визначається індивідуальними властивостями водія (психічною й фізичною реакцією) і станом очікування. Якщо водій очікує появи перешкоди, то залежно від індивідуальних властивостей (підлоги, віку, фізичного стану) тривалість коливається від 0,2 до 2сек. У противному випадку (якщо не очікує появи перешкоди) 1,5 - 6 сек.

Визначити час реакції водія можливо тестовими випробуваннями, тоді tрв має конкретні значення, якщо даних ні, те в розрахунках приймають середнє значення часу реакції tрв = 0,8 –1,5с. Уважається, що за цей час швидкість Трс не змінилася, а з дорівнює нулю.

tз - час запізнювання привода - час, починаючи з передачі зусилля від гальмової педалі до появи тиску в гальмових механізмах. За цей час вибираються зазори в приводі, відривається клапан у гальмовому крані, і тиск передається по трубопроводах до гальмових циліндрів. Величина цього часу залежить від типу привода (гідравлічний, пневматичний), конструкції гальмових механізмів (дискові, барабанні). Приймається для гідроприводу з дисковими механізмами t3 = 0,05...0,07 з, а з барабанними t3 = 0,07...0,15 с. Якщо привод пневматичний t3 = 0,15...0,3 с. За час t3 швидкість не змінюється, а з дорівнює нулю.

tн - час наростання з - за цей час зі змінюється від нульового значення до максимальними, обмеженими зчіпними можливостями коліс із опорною поверхнею. Прийнято, що прискорення за час tн наростає за лінійним законом, а тому графіком прискорення буде похила лінія. Графіком швидкості на цій ділянці буде крива, описувана параболою, Величина часу tн залежить, насамперед, від привода. Якщо привод гідравлічний, тоді tн = 0,05...0,15 з, якщо привод пневматичний tн = 0,15...0,4 с.

Сума tн + tз = tc називається часом спрацьовування гальмової системи. Згідно Правил № 13 ЕЭКООН ця сума повинна бути менше 0,6 з (te< 0,6 с).

tт - час гальмування з постійною з.

Графіком з на цій ділянці буде пряма, паралельна осі абсцис. Якщо з постійне, тоді швидкістю руху автомобіля на цій ділянці буде похила лінія.

Рис. 1 - Гальмова діаграма транспортного засобу

2. Розрахунок сил, які діють на транспортний засіб при гальмуванні.

Контрольні питання:

1. Дати визначення часу гальмування? Назвати його складові.

2. Дати визначення часу реакції водія, часу запізнення привода, часу збільшення сповільнення? Від чого воно залежить, як визначають, чому дорівнює?

3. Охарактеризувати залежність величин швидкості та сповільнення від складових часу гальмування по гальмової діаграмі транспортного засобу?

4. Які сили впливають на транспортний засіб при гальмуванні з блокованими колесами? Намалювати їх розташування.

5. Від чого залежить максимальне сповільнення транспортного засобу при гальмуванні з блокованими колесами?

6. За яким параметром оцінюють робочу гальмову систему транспортного засобу? Дати йому визначення.

7. Якими параметрами оцінюють гальмові якості транспортного засобу? За якими формулами їх розраховують?

8. Що таке шлях гальмування ТЗ? За якою формулою його розраховують?

9. Обґрунтувати чи є різниця між шлях гальмування ТЗ і гальмовий шляхом?

10. Як розрахувати гальмовий шлях ТЗ, якщо коефіцієнт зчеплення під колесами різний?

11.Чому дорівнює значення гальмового шляху для ТЗ видів МПТ?

12. Що таке зупиночний шлях ТЗ? Що він ураховує?

Література: [1] с. 24-31, [3] с. 86-97.