Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_lab_delphi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

2. Робота з проектом в середовищі Delphi

2.1. Поняття проекту

Проект Delphi складається з декількох зв’язаних файлів. Деякі з них створюються при побудові форм, інші при компіляції проекту. Для ефективної роботи з проектами Delphi необхідно вивчити призначення кожного файла. Будь-який проект має, не менше шести файлів, звязаних з ним. Три із них відносяться до управління проектом з середовища і програмістом не змінюються.

Файл проекту.

Файл проекту створюється під час роботи над проектом. Він має розширення .dpr. Це головний вихідний файл прикладної програми. В цьому файлі створюється екземпляр головної форми. В цей файл, як правило, розміщується все те що повинно бути виконаним при старті програми.

Код типового файлу проекту:

program Project1;

uses

Forms,

Unit1 in ‘Unit1.pas’ { Form1} ;

{ $R *.RES}

begin

Application.Initialize;

Application.CreateForm(TForm1, Form1);

Application.Run;

end.

В операторі uses перечислюється список модулів форм. В файлі проекту обов’язково перечислюються всі модулі форм, що використовуються в даному проекті.

Рядок {$R *.RES} описує файл ресурсів, що використовується даним проектом.

Цей рядок повідомляє компілятору, що він повинен зв’язати з проектом файл ресурсів, який має те саме ім’я що і основний файл, але розширення .res.

Блок begin .. end містить основний код виконання.

Після компіляції програми отримуються файли з розширеннями:

*.dcu - cкомпільовані модулі;

*.exe – виконуючий файл;

*.dsm - службовий файл для запуску програми в середовищі.

Файли модулів проекту.

Модулі - це вихідні файли Pascal з розширенням .pas. Ці модулі можна поділити на три основні типи: модулі форм і(або) даних, модулі компонентів і модулі загального призначення.

Модулі форм і(або) даних автоматично генеруються Delphi по одному для кожної створеної форми. Неможливо створити в одному модулі дві форми і при цьому успішно працювати з ними в конструкторі форм.

Модулі компонентів генеруються Delphi при створенні нового компонента.

Модулі загального призначення можуть бути створені для різних типів даних, змінних, процедур і класів, що повинні бути доступними для даної прикладної програми.

Файли форм.

Файли форм містять бінарне представлення форм. При створенні нової форми Delphi створює файл форми з розширенням .dfm і модуль Pascal (з розширенням .pas). У файлі модуля форми міститься рядок {$R *.DFM}. Цей рядок вказує компілятору, що він повинен зв’язати з проектом відповідний файл форми, який має те саме ім’я що і файл модуля, але розширення .dfm. Файл форми можна редагувати самостійно. Для цього потрібно загрузити файл форми в редактор Delphi або натиснувши праву кнопку миші в конструкторі форм і вибору з меню, що випадає, пункту View as Text. Змінювати файл форми потрібно дуже обережно, оскільки Delphi автоматично може зкоректувати внесені зміни при збереженні форми.

Файли ресурсів.

Файл ресурсів містять бінарні дані, що називаються ресурсами, що зв’язується з виконавчим файлом прикладної програми. Файл .res, що автоматично створюється Delphi, містить піктограму проекту, інформацію про версію і інші дані. Не рекомендується редагувати файл ресурсів. Якщо необхідно додати нові ресурси, то створюється окремий файл ресурсів і зв’язується його з проектом.

Файли опцій проекту та установок робочого столу.

Файли опцій проекту з розширенням .dof зберігають установки, визначені в меню. Цей файл створюється Delphi при першому збереженні проекту і оновлюється при кожному наступному.

Файли установок робочого столу з розширенням .dsk зберігають опції, визначені в меню для робочого столу Delphi IDE.

Резервні файли.

Delphi створює резервні файли для файлу проекту і файлів модулів при другому та наступних збереженнях. Резервні файли містять передостанню версію даного файлу і мають розширення .~dp .~pa. Резервний файл форми також створюється при другому та наступних збереженнях і має розширення .~df. Від створення цих файлів можна відмовитись з допомогою відповідної опції меню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]