Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_lab_delphi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

2.2. Керування проектом

2.2.1. Створення, збереження і відкриття проекту

При запуску середовища Delphi автоматично створюється новий проект. Якщо буде потрібно створити новий проект, не перевантажуючи Delphi, просто виконайте команду меню File - New - New Application. У результаті старий проект буде закрито, а замість нього створено новий.

У процесі розробки програми ви додаєте на форму компоненти, створюєте обробники подій, додаєте в проект дочірні форми, в загальному, проектуєте додаток. Коли щось вже зроблено, необхідно зберегти проект. Для цього виконайте команду головного меню File - Save All. Delphi запросить спочатку ім'я для програмного модуля з формою, а потім ім'я для проекту. Якщо файл з введеним ім'ям вже є на диску, середовище Delphi повідомить вам про це і запитує підтвердження на перезапис існуючого файлу або запис під іншим ім'ям.

Якщо раптом буде потрібно замінити ім'я проекту іншим ім'ям, скористайтеся командою меню File - Save Project As… Якщо ж потрібно замінити ім'я модуля, скористайтеся командою File - Save As… Операції ці елементарні й не вимагають подальших пояснень.

Для відкриття в середовищі Delphi раніше збереженого на диску проекту достатньо виконати команду головного меню File - Open… На екрані з'явиться вікно діалогу, де необхідно вказати або вибрати з поданого списку папку та ім'я завантажуваного проекту.

2.2.2. Налаштування параметрів проекту

Проект має багато різних параметрів, за допомогою яких ви керуєте процесом компіляції і збірки додатку. Встановити параметри проекту можна у вікні Project Options. Для цього виберіть в головному меню команду Project - Options… На екрані з'явиться діалогове вікно; вам залишиться лише встановити в ньому потрібні значення параметрів.

2.2.3. Компіляція та складання проекту

Компіляція проекту може виконуватися на будь-якій стадії розробки проекту. Під компіляцією розуміється отримання об'єктних модулів (DCU-файлів) з вихідних текстів програмних модулів (PAS-файлів). Під складанням розуміється отримання виконуваного файлу з об'єктних модулів. У середовищі Delphi компіляція та збирання проекту суміщені.

Для виконання компіляції досить виконати команду меню Project - Compile <Назва проекту> або натиснути комбінацію клавіш Ctrl + F9. При цьому компілюються всі вихідні модулі, вміст яких змінювалося після останньої компіляції. У результаті для кожного програмного модуля створюється файл з розширенням DCU (скор. від Delphi Compiled Unit). Потім середовище Delphi компілює головний файл проекту і складає (іноді говорять компонує) з DCU-модулів виконуваний файл, ім'я якого збігається з ім'ям проекту.

Існує особливий вид компіляції і складання – повна примусова компіляція всіх програмних модулів проекту, для яких доступні вихідні тексти, з наступним складанням виконуваного файлу. При цьому не важливо, були включені до них зміни після попередньої компіляції чи ні. Повна компіляція проекту виконується за допомогою команди головного меню Project - Build <Назва проекту>. У результаті теж створюється виконуваний файл, але на це витрачатися трохи більше часу.

2.2.4. Запуск готового додатку

Коли після численних компіляцій ви виправите всі помилки і отримаєте виконуваний файл, можна буде запустити програму та перевірити її. Для цього треба виконати команду за допомогою меню Run - Run або клавіші F9. Перед виконанням буде автоматично повторений процес компіляції (якщо в проект вносилися зміни) і після його успішного завершення додаток запуститься на виконання. У результаті ви побачите на екрані його головну форму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]