Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
REKTOR-KONTROL-blank22.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Завдання №23

Розкрити поняття „судинні реакції”, „еміграція”, „фагоцитоз”.

Запалення відноситься до фундаментальних патологічних процесів, які складають патофізіологічну основу багатьох захворювань людини (наприклад: енцефаліт, міокардит, пневмонія, стоматит, грип, дифтерія і ін.). Класичні ознаки запалення – біль (dolor), червоність (rubor), жар (calor), опухання (tumor) і порушена функція тканини і органу (functio laesa). Механізми запального процесу універсальні, і закономірності розвитку є загальними незалежно від структурно-функціональних відмінностей тканин. Запальний процес характеризується розвитком трьох типів судинно-тканинних реакцій: альтератівно-дістрофічніх, судинних і проліфератівних. Альтератівно-дістрофічні реакції виявляються місцевим пошкодженням (альтерацією) тканини і розладом тканинного метаболізму (дистрофією).

Завдання №24

Розкрити механізми первинної альтерації при запаленні.

Первинна альтерація виникає в результаті прямої хворобливої дії на клітинні структури органу. У відповідь на роздратування і пошкодження підвищується проникність клітинних і субклітинних мембран. Огрядні клітки виділяють медіатори запалення (гістамін, серотонін, гепарин і ін.). З різних кліток вивільняються лізосомальні (гліколітичні, ліполітичні і протеолітичні) ферменти, активізуючі в тканині реакції гліколізу, ліполізу і протеоліза. Біологічно активні речовини (медіатори, ферменти) надають хвороботворну дію і викликає подальше руйнування (вторинну альтерацію) кліток. Альтерація завершується некрозом запаленої тканини з утворенням некрозів, виразок, ран і ін. Альтератівно-дістрофічні зміни виявляються значними физико-хімічними порушеннями в запаленій тканині. Найбільш виражені дистрофічні зміни супроводяться розвитком ацидозу пошкодження (H+-гиперіонія), гіперосмії і гіпергідратації запаленої тканини. Запалення формується як саморегульований процес пошкодження структури, порушення метаболізму і функції тканини. В той же час розвиток і поширення запалення у формі місцевого процесу знаходиться залежно від загальної реактивності організму.

Завдання №25

Надати характеристику ексудативному та проліферативному запаленню. Результати запалення

Ексудативне запалення виявляється вираженими порушеннями місцевого кровообігу (ішемія, артеріальна і венозна гіперемія, стаз) і лімфообігу явищами ексудації (посилення фільтрації, дифузії і мікровезікуляциі плазми крові через стінку мікросудин) у тканину і серозні порожнини з утворенням інфільтратов і різних видів ексудатів, виходом (еміграцією) лейкоцитів в тканину і фагоцитозом в запаленій тканині. Серед захисно-пристосовних реакцій важливу роль грають гіперемія тканини, фагоцитоз, компенсаторна репарація і регенерація (проліферація), що мають велике протизапальне значення. Продуктивне (проліфератівноє) запалення характеризується патологічною репарацією і регенерацією (регенераційна гіпертрофія грануломатоз з утворенням поліпів, склероз і цироз). Лікування запалення засноване на патофізіологічних принципах усунення патологічних альтератівно-дістрофічніх, ексудативно-судинних і проліфератівних реакцій шляхом відновлення нейрогуморальної регуляції життєдіяльності тканини. На ранніх стадіях еволюційного розвитку (філогенезу) запалення виявляється фагоцитарною реакцією (І.І. Мечників). У ранньому періоді онтогенезу або на тлі імунобіологічної недостатності запальний процес незрідка приймає генералізованноє поширення (сепсис).

ЗАВДАННЯ №26

Назвати основні розлади нейрогуморальної регуляції, судинної та лейкоцитарної реакції, види проліферації та механізм ексудації при запаленні, роль фагоцитозу.

Механізми проліферації : компенсаторна репарація і регенерація (грануляційна тканина, рубець), патологічна репарація і регенерація при продуктивному, проліферативном запаленні (грануломатоз, поліпи, склероз і цироз) .

Розлади нейрогуморальної регуляції крово- і лімфообігу в тканині при запаленні: 1. нейрогенні механізми судинного тонусу: нейротонічний, нейропаралітичний; 2. міогенні механізми судинного тонусу: міотонічеський, міопаралітічеський

Реакції судин мікроциркуляторного русла в запаленій тканині: зміна кровотоку, розвиток ішемії, артеріальна, венозна гіперемія, зміна властивостей реологій крові у вогнищі запалення, білкового складу і фізико-хімічних властивостей білків плазми, зміна проникності стінок мікро судин, міопаралітичний механізм, явище "слайджа" в капілярах, тромбоз мікросудин стаз .

Ексудація: посилення фільтрації, дифузії і мікровезікуляциі (цитопемпсис) плазми крові, утворення ексудатів, физико-хімічні зрушення у вогнищі запалення, види ексудатів: серозний, фібрінозний, гнійний і геморагічний .

Вихід лейкоцитів в запалену тканину: краєве стояння лейкоцитів, еміграція лейкоцитів, утворення запального інфільтрату, хемотаксис: утворення цитотаксигенів і цитотаксинів

Фагоцитоз в запаленій тканині має наступні види, стадії і механізми: наближення, прилипання, занурення, переварювання, недостатність фагоцитозу веде до прогресування запалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]