Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БТ- лекції.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

Ступінь забруднення побутових стічних вод

Ступінь забруднення побутових стічних вод оцінюють в “еквівалентах побутових стоків” – ЕПС.

Один ЕПС дорівнює кількості органічної забруднюючої рідини, що виробляється однією людиною за добу. Для окислення 1 ЕПС потрібно 60 г кисню.

Характеристика міського поверхневого стоку за середньою концентрацією забруднюючих речовин у водах:

  • ХПК нефільтрованої стічної води - 470 мг/л,

  • ХПК фільтрованої стічної води - 40,7 мг/л,

  • БПК5- 26 мг/л.

Побутові стічні води мають зазвичай слаболужну реакцію (рН=7,2 - 7,8).

Хімічний склад домішок стічних вод

Хімічний склад домішок впливає на безпечність, кислотно-основу реакцію, можливість утилізації стоків.

У стічних водах містяться домішки мінерального і органічного походження.

Мінеральні забруднення в побутових стічних водах представлені солями амонію, фосфатами, хлоридами, гідрокарбонатами тощо. Мінеральні сполуки здебільшого є у вигляді нерозчиненої речовини - 5 %, суспензії - 5 %, колоїдів - 2 % і розчинних речовини - 30 %. Для органічних речовин ці відсотки відповідно наступні : нерозчинні - 15 %, суспензії - 15 %, колоїди - 8% і розчинні - 20 %.

Органічні речовини побутових стічних вод можна розділити на дві групи: безазотисті і азотовмісні. Основна частина безазотистих органічних речовин представлена вуглеводами і жирами. Азотовмісні органічні сполуки є білками і продуктами їх гідролізу. Особливу форму домішок побутових стічних вод представляють мікроорганізми, іноді можуть бути і хвороботворні форми мікроорганізмів (бактерії і віруси).

У стічних водах зазвичай вміст речовин органічного походження близько 60% , до цієї ж категорії відносяться біологічні (бактерії, віруси, гриби, водорості) забруднення в комунально-побутових, медико-санітарних водах і відходах шкірпереробних підприємств.

Виробничі стічні води

Виробничі стічні води можуть розрізнятися за концентрацією забруднюючих речовин, за ступенем агресивності тощо.

Фізико-хімічні показники складу стічних вод визначаються :

  • профілем промислового підприємства;

  • видом сировини, що переробляється;

  • еколого-географічними умовами місця розташування підприємства.

Склад виробничих стічних вод коливається в широких межах, що викликає необхідність ретельного обгрунтування вибору надійного і ефективного методу очищення у кожному конкретному випадку. Отримання розрахункових параметрів і технологічних регламентів обробки стічних вод і осаду вимагають вельми тривалих наукових досліджень, як в лабораторних, так і напіввиробничих умовах. Кількість виробничих стічних вод визначається залежно від продуктивності підприємства по укрупнених нормах водоспоживання і водовідведення для різних галузей промисловості. Кількісний і якісний склад промислових стоків різноманітний і залежить від галузі промисловості, її технологічних процесів; містять органічні та неорганічні домішки, в тому числі токсичні, і отрути.

Норма водоспоживання - це доцільна кількість води, необхідного для виробничого процесу, встановлена на підставі наукового обґрунтованого розрахунку або передового досвіду. У укрупнену норму водоспоживання входять всі витрати води на підприємстві.

Норми витрати виробничих стічних вод застосовують при проектуванні тих, що знов будуються і реконструкції діючих систем водовідведення промислових підприємств. Укрупнені норми дозволяють дати оцінку раціональності використання води на будь-якому діючому підприємстві.